Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnords nya paketavgift får kunderna att rasa

Postnord får ta emot kritik från kunder på grund av de nya momsdirektiven.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många paket från utlandet som stämplats som gåvor ska efter 1 mars behandlas som köpta varor vad gäller moms, skriver Svenska Dagbladet.

Nu har Postnord fått över 200 missnöjda kommentarer på sin Facebook-sida från upprörda kunder bara de senaste två dagarna.

"Hur f-n kan ni ta ut en tullavgift på en vara som är en gåva? Lagen säger tydligt att den endast ska tas ut om man har betalt för en vara. Jag tänker inte betala", skriver Johan på Postnords Facebook-sida.

Det är en av 200 missnöjda kommentarer som har postats där de senaste två dagarna, rapporterar SvD. 

Bakgrunden är nya rutiner för moms på försändelser från länder utanför EU som infördes för drygt en månad sedan. Direktiven kommer ursprungligen från Tullverket.

– Det beror på att tullen har gett oss i uppgift att ta moms på försändelser från företag, även om de är märkta med gåva, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord, till SvD. 


LÄS MER: Klagomålen mot Postnord väller in – slår rekord varje år 


Paket från utlandet från företag är nu momspliktiga – även om de är märkta som gåva.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kan inte vara gåva från företag

Konsekvensen blir att mottagaren av en vara som är gratis – exempelvis en vara som ges som bonus om man handlar många varor – ändå måste betala moms och hanteringsavgift för att få ut den.

– Det kan inte vara gåva om den kommer från ett företag. Gåva kan det bara vara om det är från en privatperson i tredje land till en privatperson i Sverige, säger Michaela Linderoth på Tullverkets pressavdelning, till SvD. 


LÄS MER: Kundernas ilska mot Postnords nya avgift 

Kinapaket är nu momspliktiga

Den 1 mars infördes också nya momsregler för försändelser av lågt värde – under 200 kronor – som skickas till Sverige från länder utanför EU. De benämns ofta som Kinapaket, eftersom många kommer från Kina. De var tidigare i praktiken momsbefriade.

Nu ska mottagaren betala moms. För de flesta produkter ligger momsen på 25 procent av värdet och hanteringsavgiften på 75 kronor. Det ska betalas innan varan skickas till mottagaren.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!