TV4-profilen Ulf Kristofferson skriver på Twitter att han kallat Nyhetsbolaget "Nedläggningsbolaget". Nu läggs bolaget ner. Foto: ROBBAN ANDERSSONTV4-profilen Ulf Kristofferson skriver på Twitter att han kallat Nyhetsbolaget "Nedläggningsbolaget". Nu läggs bolaget ner. Foto: ROBBAN ANDERSSON
TV4-profilen Ulf Kristofferson skriver på Twitter att han kallat Nyhetsbolaget "Nedläggningsbolaget". Nu läggs bolaget ner. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMCasten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting. Foto: TOMMY PEDERSENCasten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting. Foto: TOMMY PEDERSEN
Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting. Foto: TOMMY PEDERSEN

Kulturministern om TV4-nedskärningarna: "Mycket beklagligt"

Publicerad

Drygt 90 personer kan förlora jobbet när TV4 ska spara närmare 400 miljoner kronor.

Samtidigt läggs lokalredaktionerna vid flera orter ner. 

– Mycket beklagligt. Vårt demokratiska system bygger på att alla i vårt land oavsett var man bor har tillgång till information, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke. 

Det var på torsdag förmiddag som TV4 informerade personalen om sparpaketet. Ett 90-tal jobb kan försvinna när TV4 avvecklar Nyhetsbolaget och skär ner i verksamheten inom Bonnier Broadcasting.

Bolaget ska spara närmare 400 miljoner kronor på bara två år. 

– Det övergripande målet är att långsiktigt säkra den publicistiska verksamheten på en mediemarknad i fortsatt snabb förändring, skriver TV4 i ett pressmeddelande, där det också framgår att målet är att spara så mycket som möjligt i chefsled och inom administration och så lite som möjligt inom redaktionella tjänster. 

Redaktioner läggs ner

Det fristående Nyhetsbolaget avvecklas och nyhets- och samhällsjournalistiken flyttar åter in till TV4. 

Journalisterna på TV4 har varit kritiska till upplägget med Nyhetsbolaget.

– Cheferna har inte varit glada på mig när jag ironiskt har kallat Nyhetsbolaget för "nedläggningsbolaget". Nu ska det läggas ned..., skriver TV4-profilen Ulf Kristofferson på Twitter.

Samtidigt lägger TV4 ner redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall. Antalet reportrar utanför Stockholm, så kallade riksreportrar, minskar från 24 till 18. 

Även på centralredaktionen i Stockholm kan ett antal redaktionella tjänster beröras. 

Facket oroligt för ob-tillägg

– Från journalistklubbens sida är vi ju ledsna över att de vill skära ner på riksreporterorganisationen och att våra medlemmar där riskerar att förlora sina jobb, säger Ann Johansson, ordförande för fackklubben på TV4 och Nyhetsbolaget, som dock är positiv till att Nyhetsbolaget avvecklas och att hela verksamheten återigen samlas till TV4.

– Det betyder att man sparar på dubbla funktioner i chefsleden, säger Ann Johansson.

"Lämnar vita fläckar"

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet menar att dagens besked är svårt slag för utvecklingen av svensk lokaljournalistik.

– Det lämnar vita fläckar som ingen annan suger upp. Det kan inte fortgå på det här sättet, säger han. 

Kanaler försvinner

Dessutom aviseras att tv-kanalerna TV4 Komedi och TV4 Fakta XL läggs ner till hösten.

– Det är helt nödvändigt med en mer vässad organisation för att vi ska kunna möta de fortsatta förändringar som ligger framför oss, den stenhårda konkurrensen, och också kunna stå emot när konjunkturen förr eller senare viker. Jag ser fram mot att välkomna nyhets- och aktualitetsverksamheten tillbaka och känner stort förtroende för att vi tillsammans kommer genomföra det här omställningsarbetet på ett sätt som stärker oss, samtidigt som det självklart känns tungt när duktiga medarbetare också måste lämna verksamheten, säger Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting i pressmeddelandet.

"Inte tillräckligt med ett starkt public service"

Alice Bah Kuhnke, demokrati - och kulturminister var på besök på Upsala Nya Tidning när hon nåddes av nyheten om nedskärningarna på Tv4, som hon kallar "beklaglig". 

– Vi behöver medier som ur olika perspektiv bevakar lokala händelser. Tv4 har ett stort genomslag och har varit en viktig plats. Dessvärre riskerar det att få konsekvenser att människor får mindre bevakning av sitt närområde och att lokala makthavare granskas mindre, säger Alice Bah Kuhnke och uppger att hon inte hade vetskap om Tv4:s sparpaket. 

– Mediamarknaden står inför stora utmaningar, alla medieägare och ansvariga utgivare lever i en tuff och krass verklighet där det är väldigt svårt att få ihop sin affär. För mig är det inte tillräckligt att vi har ett starkt public service, säger Alice Bah Kuhnke. 

Bonnier Broadcasting hade en omsättning på 7,4 miljarder kronor 2016 och gjorde en vinst (EBITA) på 373 miljoner kronor. Vinsten kom främst från TV4 medan C More och det finländska systerbolaget MTV gick back. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen