Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kryptovaluta kan lösa Vladimir Putins problem

Vladimir Putin har gett order om att arbeta mot en etablering av en nationell digital valuta i Ryssland.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putins ekonomiska rådgivare, Sergej Glazjev, menar att Ryssland kan ducka utländska sanktioner genom en digital valuta.
Foto: WU ZHUANG / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

När Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 svarade världen med sanktioner. 

Den ryska rubeln föll och en ekonomisk kris var ett faktum. 

Nu kanske landet kan undkomma de utländska sanktionerna genom en digital valuta. 

Putins ekonomiska rådgivare, Sergej Glazjev, menar att Ryssland kan ducka utländska sanktioner genom en digital valuta.

– Det här verktyget passar oss mycket bra för känslig verksamhet å statens vägnar. Vi kan ordna betalningar med våra motparter runtom hela världen utan att bry oss om sanktioner, sade Glazjev vid ett regeringssammanträde enligt Financial Times.  

På Putins order

Putin ska också ha gett order om att arbeta mot en etablering av en nationell digital valuta – kryptorubeln, rapporterar Business Insider.


LÄS OCKSÅ: 11 frågor och svar om bitcoin


Även Putins internetrådgivare Dmitrij Marinitjev är ett tecken i tiden. Han är inte bara en av Putins närmsta han är också en av Rysslands ledande krypto-affärsmän.  

– Den typ av valuta som vi tidigare använt är på väg att försvinna, sa Dmitrij Marinitjev, citerat av den franska nyhetsbyrån AFP.  

Vladimir Putin.
Foto: WU ZHUANG / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Enligt Marinitjev har Ryssland en konkurrensfördel i kampen om investerare – elektricitet i Ryssland är väldigt billigt och de långa kalla vintrarna spar pengar för nedkylningssystemen som krävs. 

Fler ser möjligheterna med kryptovalutan

Tidigare har kryptovalutor associerats till olaglig aktivitet på nätet, men någonting håller på att hända. Under hösten 2018 kommer ett lagförslag läggas fram vilket är tänkt att stärka lagrummet kring kryptovaluta i landet. 

– Det finns nu en förståelse även i landets högsta ledning att virtuell valuta inte är någon dåligt utan ett möjligt gott, särskilt för ekonomin, sade Dmitrij Marinitjev till AFP. 


LÄS OCKSÅ: Kim Jong-Uns favoritvaluta: Bitcoin 


Exakt hur etableringen av en rysk digital valuta kan låta den ryska staten kringgå sanktioner är inte helt självklart. 

Även Venezuela har utlovat möjligheter att undvika sanktioner genom den digitala valutan ”petro”, men även där är det oklart hur det ska fungera i praktiken. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!