Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kryptosvenskens liv i lyx – bilderna inifrån privatjeten

Sebastian Greenwood åtalas för del i kryptokupp.
Sebastian Greenwood i Onecoins privatjet.Foto: ONECOIN
Champagnen flödar i filmen.Foto: Onecoin
Foto: Onecoin
Foto: Onecoin

Kontrasterna har inte varit större för svensken som pekas ut som hjärnan bakom den gigantiska kryptokuppen.

Sebastian Greenwood, 43, sitter i dag inlåst i vad som beskrivs som New Yorks Guantanamo.

Bilderna från hans tidigare liv visar ett liv i lyx med champagne, privatjet och dyra väskor.

Svenske Sebastian Greenwood från Östermalm i Stockholm tillbringar dagarna i en cell på Metropolitan Correctional Center i New York.

Han pekas ut som hjärnan bakom en enorm med kryptovalutan Onecoin, något som Svenska Dagbladet och Breakit varit först med att rapportera om.

I en PR-film för Onecoin går Sebastian Greenwood med röda mockaskor, en Louis Vuitton väska hängandes på axeln ombord på en privatjet med destination Colombia.

På planet dricks det champagne och Sebastian Greenwood pratar engagerat om sin produkt – kryptovalutan Onecoin. En valuta som egentligen inte finns.

60 000 svenska ska ha investerat

Onecoins affärsidé var att sälja vad man kallade utbildningspaket, som skulle lära köparen allt om finansvärlden och kryptovalutor. Samtidigt var paketen vägen in i Onecoin.

Paketen såldes genom nätverksmarknadsföring. Det innebar att säljnätverket, kallat Onelife, byggdes upp som en enorm organisation med miljontals medlemmar. Bara i Sverige ska cirka 60 000 personer ha gjort investeringar. Vissa på belopp på mellan 100 000 till 150 000 kronor.

I toppen fanns Sebastian Greenwood och bulgariskan Ruja Ignatova.

I Sverige polisanmälde Spelinspektionen Onecoin efter en utredning och menade att det rörde sig om ett pyramidspel. Men förundersökningen lades ner av polisen.

Amerikanska FBI fortsatte dock sin utredning och i dag står Östermalmssvensken Sebastian Greenwood anklagad och misstänkt för flera brott. Hans kvinnliga kollega – Ruja Ignatova är spårlöst försvunnen.

En rad åtalspunkter mot svensken

Expressen har läst åtalet där Greenwood nu riskerar ett långt fängelsestraff.

Enligt åtalet har tagit del av är Greenwood misstänkt för: stämpling till IT-bedrägeri, IT-bedrägeri, stämpling till penningtvätt, stämpling till investeringsbedrägeri och investeringsbedrägeri.

Här framgår också att en miljard dollar förts över till Onecoin-relaterade bankkonton – motsvarande cirka tio miljarder kronor.

Växte upp på Östermalm i Stockholm

Sebastian Greenwood växte upp i en våning på Östermalm, gick ekonomlinjen på Östra Real där hans betyg var medelmåttiga.

I totalt 17 ämnen hade han elva treor och endast femmor i ämnena idrott och hemspråket engelska (hans pappa är född engelsman). I företagsekonomi och matematik hade han tre. Lite bättre i psykologi och rättskunskap där han fick fyror.

Efter studenten pluggade Sebastian Greenwood på universitet i London. Men i början av 2000-talet var han tillbaka i Stockholm igen för att jobba på familjens kommunikationsbyrå – Greenwood Communications där verksamheten i dag är nästan obefintlig.

2008 gifte han sig och paret flyttade in i en sjurumsvilla på 275 kvadratmeter i Nacka. Då betalde de 2,4 miljoner kronor. 2012 säljer de villan för 8,4 miljoner kronor och gör en vinst på sex miljoner kronor. Köpare var Robin Borg, son till tennisspelaren Björn Borg.

Men när villan såldes hade Sebastian Greenwood redan lämnat Sverige.

Lyxvåning i Singapore

Enligt Skatteverket emigrerade han till Singapore sommaren 2011 och uppgav en adress till ett exklusivt bostadsområde där en våning i dag kostar mellan 10 och 30 miljoner kronor.

Paret Greenwood skilde sig 2014 och upprättade även ett äktenskapsförord 2013.

Expressen har sökt Sebastian Greenwoods svenska familj utan framgång.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!