Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kryphålet – så kan du undvika Kinaavgiften

Det går att undvika administrationsavgiften för företag avslöjar Postnord.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: MARCUS ERICSSON/TT

Det kommer att bli dyrare att beställa saker från länder utanför EU från den 1 mars.

Men det finns kryphål som kan hjälpa till att hålla nere kostnaderna.

Postnord avslöjar nu att om produkten skickas som en gåva så gäller inte de nya reglerna, skriver nättidningen E-handel.

Beställningar av varor från länder utanför EU, till exempel från Kina, har ökat mycket de senaste åren. Tills nu har ingen administrationsavgift förekommit på produkterna, som ofta är väldigt billiga att beställa.

Från och med den 1 mars kommer detta att förändras. Alla paket som har ett värde på upp till 1500 kronor och som skickas till Sverige från länder utanför EU kommer att få en pålagd avgift. 

 

LÄS MER: Kundernas ilska mot Postnords nya avgift

 

Företag kan komma undan avgiften

Anledningen till avgiften är att Postnord ska kunna se till att rätt moms på varorna betalas in till statskassan. Men det finns kryphål i reglerna. Om produkterna skickas som en gåva gäller inte de nya reglerna.

– Vi har ingen möjlighet att ifrågasätta märkningen, eller att öppna paketen för att titta vad som är i dem. Det är bara Tullverket som kan göra. Det som står på paketet måste vi hantera som korrekt information, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör, till E-handel

Det är Postnord själva som har avslöjat tricket som kan användas av företag som vill sälja produkter från länder utanför EU. En stämpel på etiketten med ordet "gåva" på ett paket med ett värde som understiger 500 kronor gör att varken moms eller administrationsavgift tillkommer.

 

LÄS MER: Så mycket dyrare blir dina paket från Wish

 

De paket som inte är märkta som gåvor kommer att skickas till ett tullager och registreras där. När paketet registrerats har mottagaren 14 dagar på sig att betala avgiften. 

– Men i början kommer vi att hålla paketen något längre så att folk får en chans att hinna med att betala in, säger Thomas Backteman till E-handel.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!