Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronofogdens jakt på Metros ägare – krävs på halv miljon

Snart är hela skatteskulden på drygt 17 miljoner avskriven. Metros ägare Christen Ager-Hanssen är nämligen oåtkomlig för den svenska Kronofogden så länge han håller till i London.
Foto: REX/IBL

Kronofogden har inte gett upp jakten på Metros ägare Christen Ager-Hanssen.

Norrmannen, som bor i London, jagas för resterna av en skatteskuld på 17 miljoner kronor. 

– Utredningen pågår fortfarande kring honom, bekräftar Katja Pernehagen på Kronofogdens speciella enhet för svåra fall.

Den 57-årige Christen Ager-Hanssen, ägaren till resterna av gratistidningen Metro, har under flera år sökts av Kronofogden för skatteskulder som förra året hade växt till drygt 17 miljoner kronor.

På måndagskvällen var det tänkt att Christen Ager-Hanssen skulle prata om Metro på Publicistklubben i Stockholm.

– Men han sa att han inte kunde komma i kväll utan vara med via Skype från London, säger Robert Aschberg, Publicistklubbens ordförande.

Och det blev på distans från London som Christen Ager–Hanssen deltog i debatten på Södra teatern i Stockholm. Därmed undgick han delgivning. Om han infunnit sig i Stockholm hade Kronofogden försökt överraska och delge honom på plats.

Christen Ager-Hanssen deltog i debatten på Publicistklubben via Skype från London.
Foto: Publicistklubben / Publicistklubben

Christen Ager-Hanssen undgick delgivning

Skatteskulderna är gamla, men genom att Christen Ager-Hanssen ansetts ha försvårat för myndigheterna att driva in pengarna har man lyckats förlänga preskriptionstiden.

Inför den sista möjliga förlängningen skrev Karin Gustafsson vid Skatteverkets skattekontor 2 i Göteborg till Förvaltningsrätten i Stockholm. I en promemoria daterad den 20 december 2013 uppgav hon:

”Under indrivningstiden har Kronofogden försökt utreda gäldenärens (Christen Ager-Hanssens) hemvist. Det har enligt handläggarnoteringarna förekommit ett antal adresser i ärendet. Ingen av de angivna adresserna har emellertid resulterat i att Christen Ager-Hanssens hemvist kunnat klarläggas. Kronofogden har haft kontakt med honom vid ett besök på myndigheten 2009, då han bl.a. förhört sig om huruvida preskription hade skett. Han ville vid detta tillfälle inte lämna ut sin adress. Vid adressförfrågan till Norge har norska myndigheter hänvisat till en brittisk adress, men Christen Ager-Hanssen har därefter uppgetts vara okänd för de brittiska myndigheterna. Inte heller de bankförfrågningar som Kronofogden utfört har gett något resultat. Det är sammanfattningsvis oklart var Christen Ager-Hanssen har sitt egentliga boende och hemvist.”

Misslyckad jakt på Christen Ager-Hanssen

Personalen från Kronofogdens specialindrivningsenhet – som handlägger svårare fall – har sökt Christen Ager-Hanssen under flera år. Dels för att försöka hitta utmätningsbara tillgångar, dels för att delge honom en kallelse där han under ed måste förklara vad han har för tillgångar i Sverige.

Jakten har dock misslyckats.

Christen Ager–Hanssen är sedan flera år tillbaka bosatt i London – en oåtkomlig plats för den svenska Kronofogden eftersom norrmannen inte kan delges i Storbritannien.

Mejl till Ager–Hanssens arbetsadress på hans investmentbolag Custos i London har inte besvarats och brev har kommit i retur.

Några gånger har personal från Kronofogdens specialindrivningsenhet varit Ager-Hanssen hack i häl när han besökt Stockholm. Myndigheten har bland annat försökt ”fånga in” honom när han besökt Metros redaktion.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen på sitt kontor i centrala London.
Foto: REX/IBL
Från den här adressen i London styr Christen Ager-Hanssen sin verksamhet. Här är han oåtkomlig för den svenska Kronofogden.
Foto: Leif Brännström

Jätteskulden på 16,5 miljoner avskriven

Vid årsskiftet tvingades Kronofogden ge upp jakten på större delen av Ager-Hanssens skatteskuld. Då preskriberades drygt 16,5 miljoner av skulden.

I dag återstår drygt en halv miljon kronor att driva in – ett belopp som förfaller vid årsskiftet. 1 januari 2020 är Christen Ager-Hanssen helt kvitt den svenska skatteskulden på 17 miljoner.

– Utredningen pågår fortfarande kring honom, bekräftar Katja Pernehagen på Kronofogdens speciella enhet för svåra fall.

Ni söker honom fortfarande för delgivning?

– Ja.

Det senaste aktiva försöket skedde i september förra året när man trodde att han skulle infinna sig i Stockholms tingsrätt. Då var Christen Ager-Hanssen och hans forna vän, finansmannen Mats Qviberg, båda kallade till Stockholms tingsrätt i efterdyningarna till konkursen med HQ Bank.

Personal från Kronofogden fanns då på plats i domstolen för att överlämna en delgivning, men Christen Ager-Hanssen kom inte. I sista stund meddelade han att han kunde vara med via Skype från London.

Expressen har förgäves sökt Christen Ager-Hanssen. Senast han pratade om den stora skatteskulden var när de 16,5 miljonerna kronorna avskrevs vid årsskiftet. Då var det en lågmäld man som kommenterade beslutet. Han förnekade då också att han var skyldig svenska staten några pengar.

– Ingen kommentar. Den skulden har aldrig funnits. Helt ointressant för mig. Det har jag sagt hela tiden, sa han då.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!