Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronofogden tömde Metros bankkonton

Inte så glad i dag. Metros vd och styrelseordförande norrmannen Christen Ager-Hanssen.
Gratistidningen Metros helgnummer.
Metro lanserades 1995 som en gratistidning i Stockholms kollektivtrafik.
För tidningen Medievärlden uppgav Metros vd, norrmannen Christen Ager-Hanssen, nyligen att mediehuset håller på med en nyemission som ska dra in cirka 50 miljoner kronor.
Foto: Expressen / TT NYHETSBYRÅN

Kronofogden har slagit till mot gratistidningen Metro i jakten på pengar för att driva in skatteskulder.

Tidningen är skyldig Skatteverket närmare 9 miljoner kronor. 

2,8 miljoner kronor har utmätts på Metros bankkonton.

Skatteverket har en längre tid krävt att Metro, som ägs av investmentbolaget Custos med den kontroversielle norske affärsmannen Christen Ager-Hanssen, 56, som majoritetsägare, ska betala sina skatteskulder. När inga pengar kom överfördes skatteärendena till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Det är tre summor som Kronofogden varit ute för att försöka inkassera.

En skatteskuld på 5 miljoner.

En skatteskuld på 3,9 miljoner kronor.

Trängselskatt, utebliven betalning på 1 100 kronor.

Totalbeloppet för de tre skulderna uppgår till 8 915 283 kronor.

Kronofogdemyndighetens specialenhet, som uteslutande ägnar sig åt mer svårindriva skulder, har under de senaste dagarna ägnat sig åt ekonomisk dammsugning för att försöka hitta Metro-pengar som kan utmätas.

Hos storbanken Nordea blev det i torsdags och under fredagen utdelning. På tre olika konton registrerade på Metro Media House AB, fanns flera miljoner kronor.

6,1 miljoner kronor är kvar och måste betalas 

Närmare 2,8 miljoner kronor utmättes, men kvar av skatteskulderna är 6,1 miljoner kronor som måste betalas. Om Metro begärs och försätts i konkurs kommer staten att ha företräde till de pengar som en konkursförvaltare eventuellt lyckas hitta.

Kronofogdens utmätningsbeslut gällande Metros skatteskulder.
Foto: Leif Brännström

För tidningen Medievärlden uppgav Metros vd, norrmannen Christen Ager-Hanssen, nyligen att mediehuset håller på med en nyemission som ska dra in cirka 50 miljoner kronor. Ager-Hanssen uppgav också att Metro fått anstånd från Skatteverket för att kunna betala av skulderna. Nyemissionen ska vara avslutad i slutet av den här månaden.

Metros historia

 Metro lanserades 1995 som en gratistidning i Stockholms kollektivtrafik.

• Metro startades av tre entreprenörer, men finansmannen Jan Stenbecks medieimperium blev snabbt ägare.

• Metro börsintroducerades och lanserades över hela världen.

• Metro mötte hård konkurrens från utländska dagstidningar som försvarade sina hemmamarknader, och hade svårt med lönsamheten internationellt.

• Metro köptes 2012 ut från börsen av Kinnevik-koncernen.

• 2017 såldes Metro till investmentbolaget Custos.

Tog kontakt med banken 

Men på Skatteverket tycks ingen känna till något påstått anstånd, varför Kronofogdens specialenhet i veckan kunde slå till och lägga beslag på miljonerna som fanns på tidningens bankkonton. 

Till skillnad från när myndigheten tidigare jagat Christen Ager-Hanssen för hans privata skatteskulder, och då sökt honom bland annat på Metros redaktion, blev det betydligt enklare den här gången. Personalen från Kronofogden behövde bara ta kontakt med banken och genomföra en utmätning.

Christen Ager-Hanssen ansåg att han var utsatt för en häxjakt när Kronofogden sökte honom för hans privata skatteskulder.
Foto: ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO EXPRESSEN


Men när det gällde Christen Ager-Hanssen  privata skatteskulder misslyckades myndigheterna att driva in skulderna. Det rörde sig då om närmare 17 miljoner kronor som förföll vid årsskiftet, och som svenska skattebetalare alltså gick miste om.

Metros redaktion ligger vägg i vägg med hyresvärden, tjänstepensionsföretaget Alecta, på Regeringsgatan mitt i Stockholm.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Tjänstepensionsföretaget Alecta hävdar i en stämning att Metro inte betalt hyror för flera miljoner kronor.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Metros redaktion i Stockholm.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Utebliven hyra 

Metro har den senaste tiden haft mer trubbel. Stockholms kollektivtrafik (SL) har skickat en faktura om 9,8 miljoner kronor som hittills inte har betalats. 

Tidningens hyresvärd, tjänstepensionsföretaget Alecta, hävdar att tidningen inte betalt hyran och krävt att redaktionen ska flytta ut från lokalerna på Regeringsgatan 103-107 i Stockholm vilket sajten Sak & Liv berättade för några veckor sedan. Metro och Alectas huvudkontor ligger vägg i vägg med varandra.

Sak & Liv uppgav att Alecta stämt Metro Media House AB och krävt att tidningen flyttar från lokalerna, som är på 1 791 kvadratmeter, och betalar 2,4 miljoner i utebliven hyra.

Planerar börsnotering 

”Metro Media House AB har underlåtit att erlägga hyra inom två dagar från förfallodagen. Dröjsmålet är inte av ringa betydelse. Hyresrätten är därmed förverkad och Metro Media House AB är till följd därav skyldig att omgående avflytta från lokalen jämte utrymmen och betala förfallna hyror”, skrev Alecta i sin stämningsansökan.

Inom mediebranschen florerar just nu flera uppgifter om att Metros skulder är betydligt större än vad som hittills blivit känt.

Expressens Dina Pengar har sökt Mats Johansson, som på Bonnier News är ansvarig för tryckeriverksamheten som har Metro som kund. Johansson är också styrelseordförande för TT Nyhetsbyrån som har Metro som abonnent, men Johansson vill inte kommentera om Metro har obetalda skulder.

TT:s vd Jonas Eriksson vill inte heller säga något.

– Vi kommenterar aldrig kundförhållanden, säger han.

Expressen har även sökt försäljningschef Per-Anders Broberg för kommentarer till om Metro är skyldigt TT Nyhetsbyrån pengar.

Custos grundades 1937 i spåren efter Ivar Kreuger-kraschen och har genom åren varit delägare i näringslivsklenoder som Volvo, Skanska, Swedish Match, SEB, SCA, Hufvudstaden och Billerud. Custos hävdar att bolaget ska börsnoteras senast 2020.

Metro i dag

• Metro har i genomsnitt 761000 läsare per dag.

• Chefredaktör är Thomas Eriksson, tidigare på Aller.

• Vd är Christen Ager-Hanssen.

• Metro köptes av Custos 2017, då med Christen Ager-Hanssen och förre kompanjonen Mats Qviberg som radarpar.

• Qviberg hoppade av samarbetet efter en kritiserad intervju med Nyheter idag.

• Metro driver bland annat också Metro Mode och Metrojobb.


Expressen har sökt Christen Ager-Hanssen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!