Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronofogden beslagtog Allra-direktörens lyxvilla

Allra-profilen David Persson Rothman, 38, fick ett överraskande besök av Kronofogden i tisdags morse. Nu har Kronofogden lagt beslag på hans lyxvilla värd minst 23 miljoner kronor.
Foto: ALLRA
Allra-direktören David Persson Rothman köpte lyxvillan våren 2016 för 23 miljoner. Flera pantbrev på villan finns i Ålandsbanken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
David Persson Rothmans grannar har anmält Allra-profilens trappbygge som ett svartbygge. Trappan leder från villan ner till bastun vid vattnet.
Foto: VÄRMDÖ KOMMUN
Allras pensionsverksamhet är ett minne blott. I dag kränger företaget tandvårdsförsäkringar.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Kronofogden har lagt beslag på Allra-direktören David Persson Rothmans lyxvilla med pool och sjöutsikt.

Dessutom har flera miljoner kronor tagits vid en överraskande aktion mot Allra-profilen.

– Vi begär att beslutet ska undanröjas eftersom det inte finns någon laglig grund för det, säger försvararen, advokat Thomas Olsson.

Aktionen mot Allra-direktören David Persson Rothman, 38, kom mycket oväntat.

Det var efter en begäran av åklagaren i Allra-härvan, kammaråklagare Thomas Hertz, som Stockholms tingsrätt i fredags i det tysta fattade ett så kallat interimistiskt beslut om kvarstad gällande Allra-profilen David Persson Rothman. Han är medgrundare till pensionsbolaget Allra, men har utåt haft en mer tillbakadragen profil i pensionshärvan och de miljoner som pensionsspararna i PPM-systemet misstänks ha blivit lurade på.


LÄS OCKSÅ: David Persson Rothman - säljproffset som raggade kunder


David Persson Rothman har också länge undgått att bli formellt misstänkt förutom att han i oktober förra året delgavs misstänkte om grovt penninghäleri i pensionshärvan.

Men nu finns han i fokus för Ekobrottsmyndigheten, EBM:s utredning.

David Persson Rothman och Alexander Ernstberger på en bild från 2009.

50 miljoner i kvarstad hos Allra-direktören

Under ett förhör i fredags delgavs David Persson Rothman misstanke om grovt mutbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Samtidigt begärde åklagaren kvarstad om ett belopp på 50 miljoner kronor och skrev till Stockholms tingsrätt med en vädjan om ett tillfälligt beslut i avvaktan på den formella förhandlingen i domstol.

De misstänkta brotten går tillbaka till 2012 och gäller Allras föregångare, Svensk Fondservice, som är i fokus i den äldsta delen av Allra-utredningen.


LÄS OCKSÅ: Allra-ägarnas lyxliv - partyresa med privatjet 


I måndags skred Kronofogden till verket och började leta efter David Persson Rothmans tillgångar.

På ett konto i Ålandsbanken fanns 726 195 kronor och på ett annat konto i samma bank 2 409 577 kronor. 

Kronofogden har även lagt beslag på en del aktier.

Men den mest iögonfallande tillgången är David Persson Rothmans bostad, en lyxvilla på Värmdö som han köpte våren 2016 för 23 miljoner kronor. På tomten finns också  en utomhus-pool.

Villan, eller rättare sagt en utomhustrappa, har väckt ont blod bland grannarna. Trappan leder från huset ner till bastun vid vattnet. Flera av grannarna har slagit larm till Värmdö kommun om att trappan är ett svartbygge och krävt att den ska bort.

”En synnerligen iögonfallande och skrymmande trappa från villan/huset ända ner till sjön/stranden”, skriver en av anmälarna till kommunen. Och skriver att det är ”En mycket ful trappa som stör miljön”.

David Persson Rothmans grannar rasar mot hans specialbyggda trappa från huset till bastun och har anmält trappan som ett svartbygge.
Foto: VÄRMDÖ KOMMUN

I tisdags morse slog Kronofogdens specialenhet till mot David Persson Rothmans lyxvilla och ringde på dörren samtidigt som man ringde in till bostaden. Personalen var jakt efter värden som kunde utmätas.

Inne i huset utmättes en del möbler.

Hur mycket Kronofogden i slutändan kan hämta på Davids Persson Rothmans lyxvilla är oklart. Precis som när det gäller Allra-profilen Alexander Ernstberger, vars lyxvilla var intecknad ”över skorstenen” i Ålandsbanken, finns det  flera pantbrev hos Ålandsbanken när det gäller David Persson Rothmans villa.

När Alexander Ernstberget greps i höstas, anhölls och senare 

häktades utbröt panik på Ålandsbanken.


LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstberger köpte sveriges dyraste villa


”Ingen laglig grund”

– Vi begär att beslutet ska undanröjas eftersom det inte finns någon laglig grund för det. Tingsrätten har skyldighet att upphäva beslutet om det inte längre finns skäl för det, säger  David  Perssons Rothmans försvarare, advokat Thomas Olsson.

 – Givetvis tillbakavisar vi också anklagelserna allmänt att det finns grund att misstänka klienten för det här.

Vad är din klients inställning till de brottsmisstankar som han delgavs i förra veckan?

–  Förnekar brott. När det gäller misstanken om skattebrott har vi förklarat för åklagaren att vi inte begriper vad det handlar om.

Vad säger din klient om det hela, känslomässigt?

– När det gäller personliga reaktioner får klienten göra det själv.

”Pågående kränkning”

I en inlaga till Stockholms tingsrätt protesterar också advokat Thomas Olsson mot domstolens beslut om kvarstad.

”Beslutet om kvarstad är behäftat med så pass allvarliga brister att det får anses utgöra grovt rättegångsfel och ett allvarligt åsidosättande av David Persson Rothmans integritet, däribland rätten till sin egendom”, skriver  advokaten. Och fortsätter:

”Således är beslutet inte lagligt grundat och utgör en pågående kränkning av  de grundläggande  fri- och rättigheterna”.

Nästa vecka väntas den formella kvarstadsförhandlingen om de 50 miljonerna.

Expressen har sökt David Persson Rothman som dock lade på luren vid vårt telefonsamtal.

De misstänka i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och skäligen misstänkt för tagande av muta.  Han har suttit häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 38, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Skäligen misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Sedan i förra veckan också misstänkt grovt mutbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Riskerar minst fem års fängelse vid ett åtal med fällande dom. Förnekar brott.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Befinner sig på flykt utomlands och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är också häktad på sannolika skäl misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

Allra-härvan i korthet

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten nyplaceringar i pensionsbolaget Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Orsaken var omfattande klagomål mot Allras om aggressiv marknadsföring och påstridiga telefonförsäljare. Allras fyra fonder omfattade 130 000 sparare och fonderna hade cirka 19 miljarder kronor i förvaltat kapital. 

Sedan Allra kastats ut från fondtorget tog Ålandsbanken över det som fanns kvar av Allras sparare och cirka 13 miljarder i förvaltat kapital som återstod efter den stora flyttvägen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!