Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronfågels stoppas i 90 kommuner efter avslöjandet

Produkter från Kronfågel
Foto: Rickard Kilström

Över 90 kommuner avslutar samarbetet med Kronfågel – efter Aftonbladets avslöjande om att företaget skållar kycklingar levande.

”Förtroendet för producenten Svensk Kronfågel är totalt obefintligt”, skriver Säffle kommuns kostchef Carina Nisén till tidningen.

Aftonbladets ”200 sekunder” avslöjade i veckan att kycklingar skållas levande på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm. Slakteriet hade även hygienproblem.

Sedan publiceringen har 90 kommuner i Sverige valt att sluta köpa in kyckling från producenten, enligt en enkät av Aftonbladet. Sveriges mest folkrika kommuner Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala finns bland dem.

– Efter att vi fick veta detta så håller inte de här produkterna. De klarar inte kraven och då har vi valt att stänga ner de produkterna tills företaget kan visa på att de vidtagit åtgärder så detta inte inträffar igen, säger Annica Axelsson, ansvarig för livsmedel i Malmö stad, till tidningen.

Kronfågel beklagar

Kronfågel beklagar det som framkommit. På sin hemsida skriver företaget att de har haft problem med avlivningsprocessen och rensningen av sina fåglar.

De medger att de inte stuckit alla fåglar i halsen innan de skållats – och säger att de vidtagit flera åtgärder sedan länsstyrelsen kritiserade dem i november i fjol.

Enligt Kronfågel kan 150 fåglar av sammanlagt 20 miljoner ha skållats levande sedan årsskiftet.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!