Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: TT NYHETSBYRÅNRiksbankschef Stefan Ingves. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kronan tar hissen ned till nya bottennivåer – och är nu lika svag som under efterdyningarna av finanskrisen 2009. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLKronan tar hissen ned till nya bottennivåer – och är nu lika svag som under efterdyningarna av finanskrisen 2009. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Kronan tar hissen ned till nya bottennivåer – och är nu lika svag som under efterdyningarna av finanskrisen 2009.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Kronans fall fortsätter – nu på lägsta nivån sedan 2009

Publicerad

Kronan tar hissen ned till nya bottennivåer – och är nu lika svag som under efterdyningarna av finanskrisen 2009. 

Riksbankschef Stefan Ingves minusränta och oro över den svenska bostadsmarknaden pekas ut som två orsaker bakom kronfallet. 

Storbanken Nordea fruktar att botten inte är nådd, rapporterar Business Insider. 

Finansnyhetssajten Business Insider rapporterar att en euro nu kostar 10,5 svenska kronor – vilket är den dyraste nivån sedan december 2009, i efterdyningarna av finanskrisen som skakade världen för tio år sedan.  

LÄS MER: Stefan Ingves krav för att rädda kontanterna

Så mycket dyrare har en pizza blivit utomlands

Det senaste året har kronan tappat 8,6 procent i värde gentemot euron. Orsakerna som pekas ut är Riksbankens minusränta på - 0,5 procent och bostadsmarknaden, som dykt 10 procent sedan toppnivåerna, sommaren 2017. 

Storbanken Nordea bedömer att kronans värde kan sjunka ytterligare eftersom många investerare fortfarande har långsiktiga investeringar i den svenska valutan, rapporterar Business Insider

Dina Pengars krönikör Frida Bratt skrev i förra veckan om kronfallet, då en euro kostade 10,30 svenska kronor: 

"Vi översätter det hela till pizza-termer. Den pizza för 12 euro som du i augusti 2012 betalade 99 svenska kronor för kostar nu, allt annat lika, 124 kronor. Eurokursen på 10,30 kronor är en nivå som snarast associeras med kris. Extra intressant eftersom Sverige AB, i termer av export och industri, går bra. Alla indikatorer – frånsett bostadsmarknaden beroende på hur man väljer att se det – pekar åt rätt håll". 

LÄS MER: Frida Bratt: Så påverkas din resa av den svaga kronan 

Hot om handelskrig kan påverka kronans värde

Till skillnad från andra länders centralbanker som börjat höja styrräntorna så spår bedömare att Riksbanken under lång tid kommer hålla fast vid minusräntan. 

Andra faktorer som lyfts fram är att utländska investerare känner oro över den svenska bostadsmarknadens utveckling, vilket bidrar till att ytterligare sänka kronans värde, och att hot om handelskrig påverkar kursen.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen