Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronan faller – räkna med dyrare semester

Ett äkta par avnjuter sin solsemester – som i år riskerar att bli ett än dyrare nöje.
Foto: SHUTTERSTOCK
Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB.
Foto: SBAB
Patong Beach på Phuket i Thailand, ett populärt resmål bland svenskar.
Foto: THOMAS TJÄDER / THOMAS TJÄDER EXPRESSEN

Kronkursen fortsätter teckna en dyster båge och har tappat 8,5 procent mot euron det senaste året – och sommarens utlandssemester kan bli ett dyrt äventyr om du inte är rustad för valutasmällen. 

– Ha koll på valutan i landet du ska resa till och vad du får för pengarna, säger Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB. 

Den svenska kronans fallande trend fortsätter och botten är ännu inte i sikte, enligt en färsk analys från storbanken SEB. Kronan befinner sig nu på den lägsta nivån sedan efterdyningarna av finanskrisen, i december 2009, och en euro kostade under tisdagen 10,4 kronor. 

I samma takt som kronan försvagas krymper din semesterkassa. Och tappet är nu så kraftigt att SBAB:s sparekonom, Claudia Wörmann, råder konsumenter att hålla ordentlig koll på resmålets valuta – och se till att hängslena sitter fast ordentligt i spenderbyxorna.


Så många svenska kronor kostar...

... en norsk krona: 1,09 kronor.

... en dansk krona: 1,40 kronor.

... ett brittiskt pund sterling: 12,04 kronor. 

…en dollar: 8,41 kronor.

…en euro: 10,43 kronor.

Källa: Valuta.se (tisdag)


– Man kanske ska fundera på att ändra sitt semesterbeteende. Om du ännu inte har bokat semestern så håll koll på olika destinationer och var du får mest för pengarna. Lågprisflygbolagen har gjort att valmöjligheterna för semestern blivit bredare. 


FRIDA BRATT: Så påverkas din resa av den svaga kronan 

Sparekonomens varning inför semesterbokningen

Även om semesterkassan är skral så finns det något som Claudia Wörmann skarpt avråder ifrån. 

– Man ska absolut inte köpa sin resa på avbetalning, tycker jag. 

Huvudorsaken till kronans djupdykning är riksbankschef Stefan Ingves styrränta på - 0,5, som bedömare spår kan få ligga kvar under lång tid. Andra länders centralbanker har i stället börjat höja sina styrräntor. Bidragande orsaker är även oro bland utländska investerare över utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och att den sårbara svenska valutan försvagas av det osäkra världsläget med hot om handelskrig.


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!