Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritisk åklagare lämnar målet mot affärsmannen

Kammaråklagare Arne Fors har lett jakten de inblandade i pensionshärvan kring Falcon Funds.
Emil Amir Ingmanson, eller Max Serwin som han numera heter, pekas ut som en av nyckelpersonerna i Falcon-härvan. Han sitter i ungerskt häkte och ska överlämnas till svensk polis. Foto: POLISEN
Pensionsspararna som satsade pensionspengar i det Maltabaserade fondbolaget Falcon Funds tre fonder blev blåsta på två miljarder kronor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den ansvarige åklagaren Arne Fors i pensionshärvan kring fondbolaget Falcon Funds och affärsmannen Emil Amir Ingmanson hoppar av och lämnar arbetsplatsen.

Utredningen närmar sig nu haverivarning.

800 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar är fortfarande spårlöst försvunna.

– Jag känner att jag har tagit mitt ansvar, säger kammaråklagare Arne Fors till Dagens industri.

Ungefär 22 000 svenska pensionssparare i PPM-systemet anses ha blivit blåsta av det Maltabaserade Falcon Funds som misstänks för att ha tömt sina tre premiepensionsfonder på två miljarder kronor i ett komplicerat upplägg. 1,2 miljarder kronor har polisen med hjälp av utländska polisorganisationer lyckats spåra och återföra till pensionsspararna. Men enligt  Pensionsmyndighetens beräkningar är 800 miljoner borta - pengar som de utsatta pensionsspararna aldrig kommer att se röken av.

Dålig stämning bland personalen

Hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, på Hantverkargatan på Kungsholmen i Stockholm - som ska jaga och utreda sveriges kriminella ekobrottselit - är stämningen allt annat än munter.

Bakom de kryptiska orden från kammaråklagare Arne Fors till Dagens industris reporter Jesper Mothander kring sitt avhopp finns ett omfattande internt missnöje i korridorerna på myndigheten som anklagas för att vara svag, ha dåligt med resurser till stora komplicerade ärenden och kompetensbrist bland delar av utredningsstyrkan.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, är en specialistmyndighet inom åklagarväsendet. EBM har en samlad specialistkompetens av ekoåklagare, ekopoliser och ekorevisorer.  Foto: NILS PETTER NILSSON

Ilska mot ledningen

Internt på Ekobrottsmyndigheten har det också periodvis rått irritation bland de som jobbar med Falcon Funds-härvan - även kallat sveriges största ekobrott. Kritiken, och till viss del ilskan, har riktats mot ledningen och gällt att man ansett sig ha för lite resurser och ledningens allt mer ljumma intresse för utredningen som ytterst berör pensionssparare som blåsts på miljoner.

Polis och åklagare misstänker att affärsmannen Emil Amir Ingmanson var en av huvudpersonerna när pensionsspararna blåstes på två miljarder kronor. Nu ska han överlämnas till Sverige från Ungern där han greps med falskt pass. Foto: KRISTOFER SANDBERG

 

 

Falcon-härvan i korthet

I november 2013 är den tidigare budbilschauffören Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm med och bildar det maltesiska fondbolaget Falcon Funds. Officiellt finns den självlärde affärsmannen inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

Falcon Funds startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna..

22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten beslut om att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker också att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.

13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

På morgonen den 3 november 2017 anhålls Ingmanson i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

I december  2017 grips Ingmanson på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk  arresteringsorder.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Ingmanson fri med en domstol i London beslutat att han ska förses med fotboja  och husarrest nattetid.

Natten mellan den 3 och 4 november flyr Ingmanson från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

Den 5 januari grips Ingmanson av ungersk polis. Han har då två falska pass med sig.

Den 24 medger Ingmanson överlämnandet till Sverige. Förberedelser görs för att transportera honom till Stockholm.

Bekräftar kritiken

Kammarklagare Arne Fors har levt med utredningen i två års tid och jakten på affärsmannen Emil Amir Ingmanson. Fors  är fåordig om sitt avhopp, och anger som förklaring till att han slutar att han vill utvecklas som åklagare. Men bekräftar att det finns kritik som gäller för lite resurser för utredningen. Bland annat att det skulle behövas minst tre åklagare på heltid för de tre olika delar som den komplicerade utredningen vilar på och fler utredare.

– Det är ett enormt viktigt mål för hela tilltron till pensionssystemet. Det är otroligt viktigt att man sätter till  tillräckligt med resurser på både åklagarsidan och bland utredarna. Nu är utredningen i sin slutfas, därför är det extra viktigt så att man slutföra utredningen. Utredningsgruppen  kommer utsättas för ett enormt tryck, säger Arne Fors till Expressen.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har ansvaret för att jaga sveriges ekobrottselit.

" Vi har läget under kontroll"

Chefsåklagare Jan Tibbling - Arne Fors chef - tvingas nu hoppa in och ta över ansvaret för den enorma utredningen. Formellt blir han utredningens förundersökningsledare.

– Han (Arne Fors) har valt att lämna och han har rätt att göra det, säger Jan Tibbling kort.

För en utomstående låter det befängt att låta den ansvarige  åklagaren  få lämna så här?

– Jag tar inte den diskussionen i media.

Det är väl ett prestigemål för Ekobrottsmyndigheten?

– Ja, det är det naturligtvis. Men vi har fullständigt kontroll på läget och har en extremt bra utredningsgrupp och ligger extra  bra till med utredningsläget.

Men när jag ringer runt och pratar med folk på myndigheten talar de om lågt intresse från ledningens sida.

– Ja, det är klart att resurserna ska användas till många saker. Men min bedömning är att det här ärendet har en adekvat resursbesättning och har haft det hela tiden.

Det stämmer alltså inte vad andra tycker?

– Det säger jag inte. Men jag säger vad jag tycker och jag är ansvarig. Det här ärendet har haft rätt resursfördelning hela tiden. Det är klart att någon kan tycka något annat.

Åklagaravhoppet som skakar Ekobrottsmyndigheten i Stockholm kommer vid absolut sämsta tidpunkt. 

– Det är skadligt för utredningen, säger en person med insyn.

En annan av Expressens källor använder ordet "haverivarning" om det uppkomna läget.

Inom någon vecka väntas den efterlyste affärsmannen Emil Amir Ingmanson, som är en av de huvudmisstänkta i härvan, bli överlämnad till Sverige från Ungern, där han greps i början av januari när han försökte lämna landet med falskt pass.

Polisens efterlysningsbild på affärsmannen Emil Amir Ingmanson, eller Max Serwin som han numera heter. Foto: POLISEN

Ingmanson, som bytt namn och numera heter Max Serwin, har varit på flykt, och försökt undgå att bli utlämnad till Sverige under den tid han befann sig i husarrest i Storbritannien. Men efter flykten från London och gripandet i Ungern vill han nu till Stockholm. Tre andra misstänkta, som uppehåller sig i Storbritannien, väntas också bli utlämnade innan sommaren. De är sedan tidigare häktade i sin frånvaro.

Kammaråklagare Arne Fors packade ihop i torsdags. Under fredagen tillträdde han sin nya befattning på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!