Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiserat pensionsbolag lämnar PPM-systemet

Foto: ANN JONASSON
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

PPM-fonderna från fondbolaget Independent Investment Group har anklagats för att plocka ut spararnas pengar "bakvägen". 

Nu avregistreras fonderna från Pensionsmyndighetens fondtorg.

Skandalerna har duggat tätt bland bolag som Falcon, Allra och Solidar. Expressen har tidigare avslöjat ett ännu ett bolag är uppe för granskning hos Pensionsmyndigheten.

Det handlar om bolaget Independent Investment Group, som enligt källor till Expressen använder komplicerade finansiella upplägg för att runda Pensionsmyndighetens avgiftstak. 

Nu ska fonderna avregistreras från Pensionsmyndighetens fondtorg. 

Pensionsmyndighetens utredning fortsätter

Det är dock fondbolaget självt som begärt sin avregistrering. 

– Fondbolaget har meddelat att fonderna ska avregistreras på grund av de nya regler som kommer att införas i premiepensionen efter årsskiftet, säger Independent Investment Groups vd Anders Fremenius, som inte vill svara på ytterligare frågor.

Med "fondbolaget" menas irländska Lantern Structured Asset Management, LSAM, där Independent-fonderna har sin bas. 

Rasmus Bjälkesson, chef för enheten på fondhandel, vill inte svara på Expressens fråga om han tror att avregisteringen begärdes för att förekomma Pensionsmyndighetens pågående utredning. 

LÄS MER: Pengarna kan ha läckt ur ännu en PPM-fond 

– Inga kommentarer. Det får du fråga fondbolaget om, säger Rasmus Bjälkesson, chef för enheten för fondhandel på Pensionsmyndigheten. 

Vad händer nu med er utredning av fonderna?

– En utredning avslutas inte på grund av att fonden avregistreras. Man måste inte ha ett samarbetsavtal med Pensionsmyndigheten just nu. Exempelvis kan man jämföra med Allra och Falcon Funds, som ju inte har något avtal med oss längre, men där pågår ju både utredningar och processer. 

LÄS MER: Ny PPM-fond granskas av Pensionsmyndigheten 

I Falcons, Allras och Solidars fall har ju den första direkta påföljden från er sida varit just köpstopp och sedan avregistrering. Vad kan den här utredningen nu mynna ut i?

– Om man ser att det finns brister så kan ju utredningen utmynna i andra krav utöver själva avregistreringen. Där kan man ju också jämföra med de andra fondbolagen, att det efter köpstopp och avregistrering kommit vidare krav. Det finns inget som säger att det behöver gå i en viss ordning. 

LÄS MER: Svensk finansman pekas ut som experten bakom PPM-blåsning 

Totalt har bolaget 5 000 sparare, och ett förvaltat kapital på omkring 900 miljoner kronor, i de aktuella fonderna. Nu har spararna till och med den 15 oktober på sig att välja nya fonder. Görs inget fondval hamnar pengarna från Independent-fonderna i det statliga förvaltningsalternativet AP7 Såfa. 

Komplicerat upplägg för att runda avgiftstak

Independent Investment Groups fonder Independent Aktiv Max, Independent Aktiv Mix och Independent Fonddoktorn Plus har sin bas hos irländska Lantern Structured Asset Management, LSAM. 

 

LSAM ägs av schweiziska banken UBS. UBS är samtidigt den motpart som fonderna handlar komplicerade värdepapper, swappar, med. 

UBS kan därmed diktera avgiften för affärerna. Som Expressen kunde berätta i maj kan kostnader på så vis plockas ut ur fonderna "bakvägen", enligt källor. 

Pensionsmyndigheten uppgav i samband med avslöjandet att det "generellt är ett upplägg man tittar närmare på". Senare stod det klart att Pensionsmyndigheten valt att granska fonderna. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!