Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiker till Strandhäll är moderat fritidspolitiker

Tamas Osvath, tidigare internrevisor på Försäkringskassan och den som skrivit brevet. Foto: Privat
Annika Strandhäll. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En av de tidigare tjänstemännen på Försäkringskassan som riktat hård kritik mot Annika Strandhälls petning av Ann-Marie Begler är moderat fritidspolitiker.

Från S-håll ifrågasätts nu hans trovärdighet – men internrevisorn själv säger att det inte påverkat, utan att det var hans skyldighet att larma. 

Expressen har i veckan rapporterat om två brev som skickats till till riksdagens konstitutionsutskott, KU, från tidigare chefer och tjänstemän på Försäkringskassan.

Ett av breven är skrivet av Försäkringskassans tidigare internrevisor Tamas Osvath, som arbetat 14 år på myndigheten och ytterligare 20 år på andra myndigheter.

Tamas Osvath är fritidspolitiker för M

Tamas Osvath, som också gått ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet, riktade hård kritik mot Annika Strandhäll och ifrågasatte hennes förklaringar till petningen. 

– De säger att Ann-Marie Begler avgick frivilligt, men det är inte sant. Hon gjorde precis det regeringen hade gett henne i uppdrag att göra och dessutom på ett mycket skickligt sätt. Det var politiska orsaker bakom beslutet att sparka henne, sa han till Expressen.

Men nu ifrågasätts han från S-håll och av regeringsföreträdare Expressen varit i kontakt med efter att det visat sig att har är moderat fritidspolitiker i Lund.

S-politikern Pavlos Cavelier Bizas är en av dem. 

https://twitter.com/pavloscavelier/status/1129126337300520966

”Det har inte med det att göra”

Tamas Osvath som i dag är pensionär stod på plats 22 på Moderaternas lista i valet till kommunfullmäktige i Lund, något som dock inte räckte för att han skulle komma in. 

– Jag är en fritidspolitiker och det har jag varit i många år, jag är kommunrevisor, jag har suttit i fullmäktige. Jag är också suppleant i styrelsen för Seniormoderaterna i Lund, säger han till Expressen. 

Hur har det påverkat ditt agerande?

– Inte ett dugg. Det har inte med det att göra. Jag har varit tjänsteman på Försäkringskassan och andra myndigheter i över 30 år. Jag anser att det är min skyldighet att kliva fram när ett sådant är uppenbart övertramp sker. Ibland måste man säga sin mening och det har jag gjort.

 

LÄS MER: Björklunds besked: Vill fälla Strandhäll 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!