Kritiken växer mot Leif Östling

"En samhällsfara om allt fler tycker som Östling", menar Svenska Dagbladets krönikör Birgitta Forsberg.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / KOD 10040 SCANPIX SWEDEN
Kritiken mot Leif Östling blir allt intensivare. Fler av hans styrelsekollegor i Svenskt Näringsliv anser att hans kommentar skadar förtroendet för organisationen.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Flera kollegor till Leif Östling menar att hans uttalande om hans skatteaffärer skadar förtroendet för organisationen.
Foto: CHRISTINE OLSSON

Kritiken mot Leif Östling fortsätter att tillta.

Flera av hans styrelsekollegor i Svenskt Näringsliv anser att ordförandens kommentar om hans skatteaffärer skadar förtroendet för organisationen.

Svenska Dagbladets krönikör, Birgitta Forsberg, menar att det är ”en samhällsfara om allt fler tycker som Östling”.

I DN konstaterar Johan Schück att det är ”bäst för näringslivet om Leif Östling avgår”.

Det var i söndagens ”Uppdrag granskning” i SVT som Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling fällde sitt numera famösa:

”Vad fan får jag för pengarna?”.

Ett uttalande som blivit en raket på sociala medier.

Maria Mattsson Mähl, vd och grundare av utbildnings- och coachningsföretaget Alpha CE, sitter i Svenskt Näringslivs styrelse. 

Är starkt kritisk

Hon är starkt kritisk till hur Leif Östling har hanterat frågan kring sitt skatteupplägg.

– Jag tycker det var olämpligt. Jag hade inte valt att göra den typen av upplägg och den typen av kommentarer, säger hon till DN.

Maria Mattsson Mähl uttrycker oro för bilden svenskar nu kan få av organisationen efter det Östling valde att säga i SVT:s program.

– Som medlem i Svenskt Näringsliv är det inte den här bilden, att alla företag framstår som skattefifflare, av företag som jag vill ha. De flesta företag sliter hårt för att få ihop det till sociala avgifter, moms och andra skatter och har hög skattemoral. Därför är det olyckligt att det blir den här typen av vinkling på företagandet.

”Alla kan göra fel”

Maria Mattsson Mähl menar dock att hon fortfarande har förtroende för Östling, och att ”alla kan göra fel och han har bett om ursäkt”.

En annan ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse är börsnoterade Bolidens vd Lennart Evrell. Till Dagens industri säger Evrell att det han har läst av Östlings uttalanden inte ser bra ut.

DN:s ekonomiske krönikör, Johan Schück, menar att det är ”bäst för näringslivet om Leif Östling slutar”.

”Det handlar inte om lagligt eller olagligt, utan om förtroende och effektivitet. Det är inte bra för näringslivet och inte heller för Sverige, om Svenskt Näringsliv tillåts tappa fotfästet”, skriver Johan Schück vidare.

Birgitta Forsberg på SvD är inne på samma linje:

”Om Leif Östlings åsikter om skatter sprider sig så kan hela samhällskontraktet spricka. Att Svenskt Näringslivs ordförande inte tycker att han får valuta för skattepengarna är allvarligt.”

”Uttryckt sig slarvigt”

I ett pressmeddelande från Svenskt Näringsliv, skriver Leif Östling, som suttit som ordförande i två år, att han uttalat sig som privatperson, inte som ordförande för Svenskt Näringsliv, och att han uttryckt sig slarvigt.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!