"En samhällsfara om allt fler tycker som Östling", menar Svenska Dagbladets krönikör Birgitta Forsberg. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / KOD 10040 SCANPIX SWEDEN"En samhällsfara om allt fler tycker som Östling", menar Svenska Dagbladets krönikör Birgitta Forsberg. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / KOD 10040 SCANPIX SWEDEN
"En samhällsfara om allt fler tycker som Östling", menar Svenska Dagbladets krönikör Birgitta Forsberg. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / KOD 10040 SCANPIX SWEDEN
Kritiken mot Leif Östling blir allt intensivare. Fler av hans styrelsekollegor i Svenskt Näringsliv anser att hans kommentar skadar förtroendet för organisationen. Foto: MAGNUS JÖNSSONKritiken mot Leif Östling blir allt intensivare. Fler av hans styrelsekollegor i Svenskt Näringsliv anser att hans kommentar skadar förtroendet för organisationen. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Kritiken mot Leif Östling blir allt intensivare. Fler av hans styrelsekollegor i Svenskt Näringsliv anser att hans kommentar skadar förtroendet för organisationen. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Flera kollegor till Leif Östling menar att hans uttalande om hans skatteaffärer skadar förtroendet för organisationen. Foto: CHRISTINE OLSSONFlera kollegor till Leif Östling menar att hans uttalande om hans skatteaffärer skadar förtroendet för organisationen. Foto: CHRISTINE OLSSON
Flera kollegor till Leif Östling menar att hans uttalande om hans skatteaffärer skadar förtroendet för organisationen. Foto: CHRISTINE OLSSON

Kritiken växer mot Leif Östling

Publicerad

Kritiken mot Leif Östling fortsätter att tillta.

Flera av hans styrelsekollegor i Svenskt Näringsliv anser att ordförandens kommentar om hans skatteaffärer skadar förtroendet för organisationen.

Svenska Dagbladets krönikör, Birgitta Forsberg, menar att det är ”en samhällsfara om allt fler tycker som Östling”.

I DN konstaterar Johan Schück att det är ”bäst för näringslivet om Leif Östling avgår”.

 

Det var i söndagens ”Uppdrag granskning” i SVT som Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling fällde sitt numera famösa:

”Vad fan får jag för pengarna?”.

Ett uttalande som blivit en raket på sociala medier.

Maria Mattsson Mähl, vd och grundare av utbildnings- och coachningsföretaget Alpha CE, sitter i Svenskt Näringslivs styrelse. 

Är starkt kritisk

Hon är starkt kritisk till hur Leif Östling har hanterat frågan kring sitt skatteupplägg.

– Jag tycker det var olämpligt. Jag hade inte valt att göra den typen av upplägg och den typen av kommentarer, säger hon till DN.

Maria Mattsson Mähl uttrycker oro för bilden svenskar nu kan få av organisationen efter det Östling valde att säga i SVT:s program.

– Som medlem i Svenskt Näringsliv är det inte den här bilden, att alla företag framstår som skattefifflare, av företag som jag vill ha. De flesta företag sliter hårt för att få ihop det till sociala avgifter, moms och andra skatter och har hög skattemoral. Därför är det olyckligt att det blir den här typen av vinkling på företagandet.

”Alla kan göra fel”

Maria Mattsson Mähl menar dock att hon fortfarande har förtroende för Östling, och att ”alla kan göra fel och han har bett om ursäkt”.

En annan ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse är börsnoterade Bolidens vd Lennart Evrell. Till Dagens industri säger Evrell att det han har läst av Östlings uttalanden inte ser bra ut.

DN:s ekonomiske krönikör, Johan Schück, menar att det är ”bäst för näringslivet om Leif Östling slutar”.

”Det handlar inte om lagligt eller olagligt, utan om förtroende och effektivitet. Det är inte bra för näringslivet och inte heller för Sverige, om Svenskt Näringsliv tillåts tappa fotfästet”, skriver Johan Schück vidare.

Birgitta Forsberg på SvD är inne på samma linje:

”Om Leif Östlings åsikter om skatter sprider sig så kan hela samhällskontraktet spricka. Att Svenskt Näringslivs ordförande inte tycker att han får valuta för skattepengarna är allvarligt.”

”Uttryckt sig slarvigt”

I ett pressmeddelande från Svenskt Näringsliv, skriver Leif Östling, som suttit som ordförande i två år, att han uttalat sig som privatperson, inte som ordförande för Svenskt Näringsliv, och att han uttryckt sig slarvigt.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen