Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Vestberg:
"Hån mot aktieägare"

Det var i förra veckan som Vestberg fick prestige-uppdraget i SOK.Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN
Men Hans Vestbergs huvudsyssla är vd-jobbet på Ericsson. Foto: Jessica Gow/TT

Det blåser upp till stormstyrka kring Ericsson-chefen Hans Vestberg, 50.

Han måste välja mellan vd-jobbet och det nya prestigeuppdraget att leda Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Kravet kommer från Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder.

– Att han tar uppdraget är ett hån mot alla aktieägare och bolagets över 100 000 anställda, säger han till Dagens Industri.

Tisdagen den 19 april poserade en glad Hans Vestberg med avgående ordföranden Stefan Lindeberg, 66. Han hade precis blivit vald till ordförande för Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Två dygn senare var glädjen över för Ericsson-chefen. Verkligheten i form av en oväntat usel kvartalsrapport från Ericsson skickade en chockvåg genom Stockholms fondbörs. Aktien rasade med hela 14 procent under resten av veckan.

Hans Vestbergs ställning är i dag plötsligt ifrågasatt.

Kravet: Måste välja

Och nu kommer kravet på att han måste välja: Ericssonjobbet eller ordförande för SOK.

– Att ta OS till Sverige är oerhört viktigt, men det är i praktiken närmast ett heltidsjobb. Att han tar uppdraget är ett hån mot alla aktieägare och bolagets över 100 000 anställda, säger Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder till Dagens Industri.

Carnegie Fonder, vars fonder äger 12 miljoner aktier i Ericsson, kräver nu helt enkelt att Vestberg måste välja.

– Hans Vestberg leder ett världsledande bolag som värderas under sin omsättning trots att det har en nettokassa och är välpositionerat. Nu behöver bolaget struktureras om, sänka sina kostnader och ta itu med olönsamma delar, då kan vd inte ta på sig ett stort externt uppdrag, säger Simon Blecher till Dagens Industri.

Och Blecher slår iskallt fast:

– Jag har svårt att se att Hans Vestberg är kvar 2017 om han inte släppt OS-jobbet.

Storägarna duckar

Ericssons två största maktsfärer vill dock inte lägga korten på bordet.

Från Ericssons röststarkaste ägare, det Wallenbergkontrollerade maktbolaget Investor, är locket stenhårt påskruvat. Investor passar vidare den heta potatisen till Leif Johansson, ordförande i Ericsson.

– Jag får hänvisa dig till styrelsens ordförande, som tillsammans med vd gör en sådan bedömning, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Investor.

Inte heller näst starkaste ägaren, Industrivärden, vill lufta sina synpunkter om intressekonflikten.

– Sättet som vi utövar vårt ägande är genom valberedning och styrelsearbete.

Har ni en åsikt i alla fall?

– Absolut, om man är en aktiv ägare i ett företag ska man ha en massa åsikter. Men vi kommenterar inte en löpande utveckling i bolaget, säger Sverker Sivall, kommunikationschef på Industrivärden.

"Faller tungt på styrelsen"

Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarstyrning på Folksam, som äger Ericsson-aktier för 1,8 miljarder, skickar ett varningens ord till Leif Johansson.

– Jag utgår ifrån att vd sköter sitt jobb trots uppdraget i idrottsvärlden och att detta sköts helt på hans fritid och att vd-jobbet prioriteras. I annat fall faller ansvaret tungt på styrelsen och styrelsens ordförande som är de som har godkänt sidouppdraget, säger hon.

Kritiskt till bonusavtal

Carnegie-förvaltaren angriper även Hans Vestbergs bonus. Grunderna för hans bonus är hemliga.

– Först vill jag veta exakt varför han fick en så hög kontantbonus 2015. Jag är oerhört provocerad av att inte veta, säger Blecher till Dagens Industri.

Den tidigare handbollsspelaren Vestberg kan sannolikt känna sig mer än nöjd med sin totala löneutveckling under 2015 i form av lön och den nu kritiserade bonussumman. Den sammanlagda ersättningen i lönekuvertet ökade nämligen med tio procent under året till 61,2 miljoner, enligt en sammanställning som Dagens Industri tidigare gjort.

Aktien har inte alls haft samma utveckling som Vestbergs bonus de senaste åren.

Under 2015 sjönk Ericssonaktien med 15 procent samtidigt som Stockholmsbörsens index OMXSPI steg med sex procent.

Har ökat med 80 procent

De mål som är uppsatta för att bonusen ska falla ut för Hans Vestberg är som sagt hemliga. Därför är det oklart vad som motiverat bonusutvecklingen när inte aktien haft samma fart.

Dagens Industri har tidigare räknat ut att Hans Vestbergs totala ersättning ökat med 80 procent sedan 2011. Det som fått plånboken att svälla är den kortsiktiga bonusen som skjutit i höjden med 479 procent sedan 2011 enligt företagets årsredovisning.

Bonusutvecklingen: från 2,8 miljoner kronor 2011 till 16,2 miljoner förra året.

2015 uppgick Hans Vestbergs bonus till 114 procent av den fasta lönen och året före till 99 procent, uppger Dagens Industri.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!