Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Skandia: ”Fult och missledande”

Skandia kan ha gjort sig skyldigt till vilseledande marknadsföring när man sålt fonder som uppgetts rensats ut.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Johanna Kull, sparekonom: ”Fult och missledande att påstå att man gjort en kvalitetsgranskning när det helt uppenbart inte stämmer.”Foto: DAN COLEMAN / AVANZA

Expressen kunde på tisdagen berätta att Skandia gömmer dyra fonder som man säger sig ha rensat ut, på ett dolt fondtorg.

Avslöjandet väcker starka reaktioner. Skandia kan dessutom ha gjort sig skyldigt till vilseledande marknadsföring. 

– Fult och missledande, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.

I februari gjorde Skandia ett stort nummer av att man nu genomför en "kvalitetsgranskning" och rensar ut fonder som inte håller måttet. Hädanefter ska fonderna vara prisvärda, hävdade Skandia bland annat. 

Men fonder som Skandia sade sig ha rensat ut, bland annat dyra fonder från fondbolaget Monyx, finns i själva verket kvar hos Skandia – på ett dolt fondtorg till för endast försäljare. Det kunde Expressen avslöja på tisdagen. 

Avslöjandet väcker reaktioner. 

– Fult och missledande att påstå att man gjort en kvalitetsgranskning när det helt uppenbart inte stämmer, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank. 

Hon fortsätter: 

– Det stämmer inte alls med deras retorik där de påstår sig ha kvalitetsgranskat och slängt ut fonder som inte håller måttet. Varför ska sparare som träffar en rådgivare riskera att säljas på dessa dyra och dåliga fonder som Skandia inte ens kan stå för, utan som göms undan på någon slags bakgård till vanliga fondtorget, menar hon. 

LÄS MER: Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg 

”Kan vara vilseledande”

På Konsumentverket vill man inte uttala sig om det specifika fallet Skandia, men jurist Otto Johansson Hansson öppnar ändå försiktigt för att Skandia kan ha gjort sig skyldigt till vilseledande marknadsföring. 

– Påståenden om att man rensat bland fonderna kan vara vilseledande om de av konsumenter uppfattas som att fonderna överhuvudtaget inte tillhandahålls i utbudet när så inte är fallet. 

LÄS MER: Svarta listan – fonderna du måste se upp med

Hon fortsätter: 

– Det är hur påståendena uppfattas av konsumenter som är avgörande och inte vad man som bolag avser med påståendet. Man måste alltid vara tydlig med vad man menar i sin marknadsföring, säger han. 

Finns det anledning för Konsumentverket att öppna ett ärende gentemot Skandia angående detta?

– Det kan vi inte svara på. Om vi öppnar ett ärende eller inte beror normalt på en avvägning där vi prioriterar för att uppnå så god konsumentnytta som möjligt. I den avvägningen har exempelvis sådant som om vi får in många anmälningar betydelse, säger Otto Johansson Hansson. 

Stefan Thelenius, pensionsexpert på Konsumenternas försäkringsbyrå, vill inte heller uttala sig specifikt om Skandias agerande. Men han påpekar att höga avgifter, som samtliga fonder på Skandias dolda fondtorg för förmedlare har, är förödande för pensionssparandet.

Den som exempelvis sparar 1 000 kronor i månaden i 25 år i fonden Navigera Tillväxt på Skandias dolda fondtorg, som har en årlig avgift på skyhöga 2,5 procent, förlorar inte mindre än 87 900 kronor i avgifter under spartiden.

– Det är nästan en tredjedel av kapitalet, konstaterar Stefan Thelenius.

 

FRIDA BRATT: Så avslöjar du avgiftsmjölkarna 

Skandia: Fonderna efterfrågas av kunderna

Per Lindgren, som är ansvarig för Skandias fonderbjudande, håller inte med om att fonder göms på dolda torg.

– Vi är transparanta med att de här fonderna erbjuds och vi kvalitetsgranskar alla. De som inte lever upp till våra krav utvecklas eller avvecklas. Sen är vi inte i mål med alla, men jag har gott hopp om att vi snart ska vara det, säger Per Lindgren.

Att man man externt erbjuder fonder utanför öppna fondtorget förklarar han med man vill ha utökade placeringsmöjligheter för kunder som får rådgivning externt.

– Vi upplever en efterfrågan på de här fonderna från både fondförmedlare och deras kunder, säger Per Lindgren på Skandia.

Skandias utrensning: Detta har hänt

I februari skickade Skandia ut ett pressmeddelande där man sade sig ha kvalitetsgranskat utbudet. Fonder i Skandias utbud skulle enligt pressmeddelandet framöver bland annat: 

– Vara kvalitetsgranskade och utvalda

– Vara prisvärda

– Ha potential att avkasta över genomsnittet av jämförbara fonder. 

Skandia tog bort hundratals fonder, däribland fonder från Monyx, uppgav Skandia.

Men fonderna finns kvar i Skandias så kallade distributörslista. Den är endast till för förmedlare och rådgivare.

 

 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!