Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken efter Comhems beslut om nedsläckning

Comhem släcker de analoga sändningarna för en halv miljon kunder.Foto: Comhem / Comhem
Comhems beslut påverkar flera äldre som nu sitter hemma i karantän. Genrebild.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Analoga tv-kanaler stängs ner. Genrebild.Foto: HASSE HOLMBERG / PRESSENS BILD

Under rådande coronapandemi har många äldre isolerat sig i sina hem med tv:n som värdefullt sällskap – då släcker Comhem de analoga sändningarna för en halv miljon kunder. 

För vissa sårbara äldre innebär beslutet att de måste släppa in människor i sina hem för att få hjälp med tekniken. 

– Har de inte lyssnat på Folkhälsomyndigheten när de säger att 70-plussare inte ska träffa främmande människor eller ens sina barn? säger Ingrid, som har fyllt 70. 

Den 8 september släcks de analoga sändningarna, det är Comhems besked till cirka 500 000 berörda kunder under pågående pandemi. 

Karin är en av flera upprörda kunder som kontaktat Expressen. 

– Jag måste antingen köpa en ny tv eller en digitalbox från Comhem som kostar cirka 600 kronor. Det har jag inte ekonomi för just nu. Så nu har jag ställt tv:n i klädkammaren och laddat ner böcker från biblioteket i stället, säger Karin, som beslutat sig för att inte ha tv framöver. 

Comhems släckning av analoga sändningarna

Senast 8 september behöver cirka 500 000 av Comhems kunder byta till digital-tv, annars blir det svart i rutan. 

Om din tv kan visa digitala sändningar beror på om den har en DVB-C-tuner. ”De flesta tv-apparater från ca 2008 och framåt har det och kan visa digital-tv”, skriver Comhem. På deras sajt finns ett verktyg för att undersöka om din modell kan sända digitalt. 

Om du har Tv Hub, TiV, digitalbox eller tv-modul så tittar du redan digitalt och är inte berörd. 

Om du har en äldre tv utan DVB-C-tuner kan du behöva köpa en nyare modell, eller en digitalbox som du kopplar till tv:n. 

Källa: Comhem

Ingrid tillhör riskgruppen 70 plus och har isolerat sig i sitt hem sedan februari. 

Hon skaffade sin platt-tv för sju år sedan, och Comhem har informerat om att nästan alla moderna tv-modeller efter 2008 kan visa digital-tv. 

Tvingades be sonen om hjälp

Men det fungerade inte – och hon tvingades be sin son att komma över för att hjälpa till. 

– Min son har inte varit här tidigare utan bara lämnat matkassar i trapphuset, Folkhälsomyndigheten har ju sagt att man inte ska umgås med sina barn inomhus. Men han kunde inte få in kanalerna, det gick inte, säger Ingrid. 

Hon ringde Comhems kundtjänst och informerades om att hon behövde köpa en ny tv-kabel och om det inte skulle fungera – en ny tv. 

Hon kommer nu behöva ytterligare hjälp med att handla och installera.  

– Comhems beslut tvingar oss att släppa in främmande människor, och våra barn som inte kommit in tidigare eftersom vi har lytt Folkhälsomyndigheten.  Det är inte livsviktigt att ställa om tv-apparater. Jag tycker de kan genomföra det nästa sommar i stället. Då har coronasmittan förmodligen hunnit minska, säger Ingrid. 

Comhem erbjuder hemfixare mot avgift med rutavdrag

Fredrik Hallstan, informationschef för Comhem, berättar att informationsbrev har skickats ut till de kunder som är över 65 år och att kundtjänsten har stärkts för att kunna svara på frågor.  

– Sedan har vi också ett samarbete med ett företag som heter Hemfixare, som så här långt har hjälpt 2 000 kunder mot en avgift med rutavdrag. De har en rigid covid-19-policy som följer Folkhälsomyndighetens regler om hur de ska bete sig vid hembesök. 

Är ni öppna för att skjuta fram det här tills pandemin har mildrats? 

– Vi lyssnar naturligtvis på debatten och följer den. Men som det ser ut nu är 8 september datumet som vi planerar att genomföra digitaliseringen.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!