Efter Vattenfalls storförlust på 19,8 miljarder riktar nu Moderaterna hård kritik mot regeringens energipolitik. Foto: Fredrik Sandberg/TtEfter Vattenfalls storförlust på 19,8 miljarder riktar nu Moderaterna hård kritik mot regeringens energipolitik. Foto: Fredrik Sandberg/Tt
Efter Vattenfalls storförlust på 19,8 miljarder riktar nu Moderaterna hård kritik mot regeringens energipolitik.  Foto: Fredrik Sandberg/Tt
Enligt Lars Hjälmered, M:s energipolitiska talesperson, är den nuvarande politiska inriktningen ett svek mot industrin. Foto: Roger VikströmEnligt Lars Hjälmered, M:s energipolitiska talesperson, är den nuvarande politiska inriktningen ett svek mot industrin. Foto: Roger Vikström
Enligt Lars Hjälmered, M:s energipolitiska talesperson, är den nuvarande politiska inriktningen ett svek mot industrin. Foto: Roger Vikström
"Stefan Löfven sviker industrin genom att äventyra energiförsörjningen" Foto: Anna Svanberg"Stefan Löfven sviker industrin genom att äventyra energiförsörjningen" Foto: Anna Svanberg
"Stefan Löfven sviker industrin genom att äventyra energiförsörjningen" Foto: Anna Svanberg
Men det pågående försöket att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland är inte den enda utmaningen för Vattenfall.Men det pågående försöket att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland är inte den enda utmaningen för Vattenfall.
Men det pågående försöket att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland är inte den enda utmaningen för Vattenfall.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) påminner om att den moderatledda förra regeringen höjde effektskatten ännu mer än Löfvens regering. Foto: Johan JeppssonNärings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) påminner om att den moderatledda förra regeringen höjde effektskatten ännu mer än Löfvens regering. Foto: Johan Jeppsson
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) påminner om att den moderatledda förra regeringen höjde effektskatten ännu mer än Löfvens regering. Foto: Johan Jeppsson

Kritik från M: "Löfven sviker industrin"

Publicerad

Efter Vattenfalls storförlust på 19,8 miljarder riktar nu Moderaterna hård kritik mot regeringens energipolitik.

Enligt Lars Hjälmered, M:s energipolitiska talesperson, är den nuvarande politiska inriktningen ett svek mot industrin.

- Stefan Löfven sviker industrin genom att äventyra energiförsörjningen, säger Lars Hjälmered i en kommentar till Dina Pengar.

Tidigare brukade Vattenfall skjuta in årliga mångmiljardbelopp i statskassan.

Vattenfall gör en brakförlust på 19,8 miljarder i fjol.

Därmed har inte Vattenfall lämnat någon utdelning till staten tre år i rad.

Avvecklingen av den tyska brunkolsverksamheten medför en nedskrivning på nästan 37 miljarder kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Rekordförlust för Vattenfall

Brunkolen inte enda utmaningen

Men det pågående försöket att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland är inte den enda utmaningen för Vattenfall.

Enligt Vattenfalls koncernchef Magnus Hall gör effektskatten på kärnkraft i kombination med de fallande elpriserna att svensk kärnkraft befinner sig i en kritisk situation - vilket pressat fram beslutet att avveckla att reaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid, skriver DN.se.

I en Vattenfallproducerad intervju på Youtube utvecklade Magnus Hall utmaningarna för svensk kärnkraft:

- Det är viktigt att tala om hur viktig kärnkraften är för Sverige. Jag tror att det är möjligt att komma upp i 100 procent förnyelsebar energi i Sverige på ett smart sätt genom att vi behåller kärnkraften, använder vattenkraft och använder mer och mer förnyelsebart med tiden.

 

LÄS OCKSÅ: Vattenfall kan tvingas betala för att bli brunkol

 

Hjälmered uppmanar regeringen

Vattenfallchefen får eldunderstöd av Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiska talesperson:

- Stefan Löfven sviker industrin genom att äventyra energiförsörjningen och driver en politik som på sikt riskerar att energipriset skjuter i höjden.

Lars Hjälmered uppmanar nu regeringen att hörsamma Moderaternas förslag att sänka kärnkraftsskatten och samtidigt utveckla vattenkraften.

- Vi ser nu att energibolag göra stora förluster, kärnkraftverk läggs ned i förtid och även vattenkraften har stora problem. Hela energisystemet står nu inför stora utmaningar och det drabbar såväl företag som familjer genom höjda energipriset, säger han i ett sms.

 

LÄS OCKSÅ: Näringsministern: "Inte tagit ställning"

Damberg: Ingen överraskning

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) ser Vattenfall som ett i grunden starkt och viktigt statligt bolag och är inte förvånad över miljardförlusten.

- Det kommer inte som en överraskning eftersom Vattenfall redovisade en rekordstor nedskrivning i somras som naturligtvis påverkar årets resultat. Den underliggande verksamheten gör ett överskott på 20 miljarder kronor, men bolaget pressas i dag av väldigt låga elpriser - och det är man inte ensam om. Det gör alla stora elbolag runt om i Europa.

Vattenfallschefen Magnus Hall pekar ju även på den högre beskattningen av kärnkraft. Hur ser du på den synpunkten?

- Det är en av de frågor som ligger på bordet inom ramen för de energisamtal som förs inom energikommissionen. Alla frågor måste upp på bordet nu för att nå en blocköverskridande långsiktig energiöverenskommelse om energipolitiken, där regeringens ingång är att vi ska nå en överenskommelse som både tryggar energi- och elförsörjningen och konkurrenskraftiga priser för industrin - och samtidigt klarar den nödvändiga omställningen av energisystemet mot förnybar energi.

Hur ser du på kritiken från Moderaterna och Lars Hjälmered?

- Moderaterna har alla möjligheter att bidra till stabilitet och långsiktighet genom att medverka till en långsiktig energiöverenskommelse. Det är det som svensk industri behöver mest av allt.

Mikael Damberg påminner om att den moderatledda förra regeringen höjde effektskatten ännu mer än Löfvens regering.

- Jag tror att man istället för att ta billiga politiska poäng bör koncentrera sig på den viktiga uppgiften att inse att verkligheten har förändrats och att det behövs en blocköverskridande överenskommelse för att ge industrin långsiktiga spelregler.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen