Den brittiska flottan uppges köpa stål av Sverige. Foto: BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅNDen brittiska flottan uppges köpa stål av Sverige. Foto: BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den brittiska flottan uppges köpa stål av Sverige. Foto: BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Affären uppges vara värd flera miljoner. Foto: GARY COSBY JR. / AP THE DECATUR DAILYAffären uppges vara värd flera miljoner. Foto: GARY COSBY JR. / AP THE DECATUR DAILY
Affären uppges vara värd flera miljoner. Foto: GARY COSBY JR. / AP THE DECATUR DAILY

Svensk miljardaffär sågas i England: ”Nationell skam”

Publicerad

Brittiska Royal Navy köper svenskt stål för miljarder, avslöjar Daily Mirror.

En affär som tidningen kallar ett "förräderi mot brittiska arbetare". 

"De konservativa har förrått brittiska arbetare genom att köpa 65 procent av stålet för åtta nya örlogsfartyg från Sverige".

Så inleder tidningen Daily Mirror sin artikel där man avslöjar den svensk-engelska miljardaffären.

Det ska handla om ett köp på 8 miljarder pund – cirka 87 miljarder svenska kronor. 

Storbritannien tillverkar inte rätt sorts stål

Affären uppdagades efter att försvarsministern Harriet Baldwin svarat på frågor i det brittiska underhuset, House of Commons. 

"Runt 4 000 ton stål kommer behövas för att bygga varje fregatt av modellen Type 26. Stålet kommer mestadels komma från Storbritannien och Sverige" ska Baldwin ha sagt enligt Daily Mirror. 

Endast runt 35 procent av materialet kommer att komma från England och Skottland, förtydligade hon, och sade att "en kombination av tjockleks–, storleks– och platthetsspecifikationer gör att allt stål inte går att köpa från Storbritannien". 

"Patetiska ursäkter"

Detta ifrågasätts av tidningen, som skriver i en ledartext:

"Patetiska ursäkter om att Storbritannien inte tillverkar den sorts metall som behövs för att bygga flottans nästa generation av fregatter är förlorarens defaitism". 

"Vi måste investera i industrin så att vi kan producera rätt sorts stål. Det faktum att vi måste importera det från Sverige, ett mycket mindre EU-land, förtydligar vår nationella skam". 

"Behöver ordentlig industriell strategi" 

En företrädare för en fackförening säger till Daily Mirror:

– Det räcker inte för regeringen att säga att vi inte kan producera rätt sorts stål. Om vi hade en ordentlig industriell strategi kunde våra stålverk varit kapabla till att klara av utmaningarna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen