Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristoffer, 33, grundlurade ökänd Blocket-bedragare

Kristoffer insåg att något var lurt.
Foto: Privat
I över ett dygn pratade de via sms, då Kristoffer ville ödsla bedragarens tid.
Kristoffer ställde olika frågor och bad bedragaren visa bilder och väga varorna. Och fick ursäkter tillbaka
Foto: PETER HOLGERSSON / RUNPIX & BILDBYRÅN

En ökänd bedragare har gäckat köpare på Blocket under en längre tid.

Personen svarar på köpannonser och vill sälja en vara – bara för att lura köparen på pengar.

När bedragaren kontaktade 33-årige Kristoffer från Östersund blev det dock svårare.

– Men han fortsätter och ger inte upp, säger Kristoffer.

Kristoffer Stölsnes Henriksson, 33, från Hackås utanför Östersund, la nyligen upp en annons på Blocket där sökte han efter slaktkrokar.

Inom bara ett par minuter efter att annonsens godkänts och lagts upp på Blocket hörde en säljare av sig till Kristoffer.

”Vad ger du för dem?" frågade försäljaren.

Kristoffer kom överens med försäljaren som sedan bad honom att skicka över en adress samt swisha över pengarna.


LÄS OCKSÅ: Polisen varnar allmänheten: "Täck över webkameran" 


Försäljaren hade inte möjlighet att skicka någon bild på varorna, och när personen väl skickade en bild visade den bara fyra av de åtta slaktkrokarna, och bilden var dessutom stulen från nätet.

Efter en stunds sms:ande insåg Kristoffer att något var lurt. 

Det visade sig att Kristoffer råkat ut för en person som under flera år gäckat försäljare på Blocket. Personen återkommer i flera fall där människor, i god tro, har lurats att swisha pengar för varor som inte existerar.

Samma bedragare var inblandad i ett fall under sommaren där en nödställd bonde sökte efter hö via Blocket men i stället blev lurad på pengar.

Så går det till

Expressen har varit i kontakt med ett flertal människor som har drabbats av bedragaren på senare år, varav en kvinna som polisanmält personen. Även en 11-årig flicka blev av med sina pengar.

Tillvägagångssättet är ofta detsamma:

Personen svarar på en köpannons, ber om en adress och ger ett nummer som pengarna ska swishas till. Om köparen tvekar hotar bedragaren med att sälja varorna till någon annan. I flera fall har personer, som ofta är i akut behov av den aktuella varan, swishat pengar i tro om att affären går till på ett schyst sätt.

Så här går det oftast till.

Blocket bekräftar för Expressen att man har koll på personen i fråga. Någon process från Blockets sida drivs dock inte, även om man bistår polisen när det behövs.

– Vi vet och känner igen det här namnet men vi är ingen statlig myndighet och har begränsningar kring hur vi får jobba, föra register och spara information om brottsliga aktiviteter, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket och med tidigare erfarenhet inom polisen, och fortsätter:

– Om det är en person som, i det här fallet, många tror sig veta identiteten på borde det inte vara orimligt svårt för polisen att lokalisera och lagföra den här personen. Problemet varför vi ”vanliga” luras till att bli utsatta för brott är för att vi inte fattar hur man kan begå ett brott där man vet att man till slut åker fast. För så ser det oftast ut med de här bedrägerierna. Det är pengar som förs över till bankkonton.

Bestämde sig för att testa bedragaren

Men tillbaka till Kristoffer utanför Östersund.

Efter ett tag förstod han att något inte stod rätt till med köparen som kontaktat honom.

Då bestämde han sig för att hålla i gång sms-konversationen med bedragaren och se hur långt han var beredd att gå för den tusenlapp som varorna var värda.

Delar av sms-konversationen.

Ett dygn senare pågår konversationen fortfarande, där Kristoffer ställer fråga efter fråga som försäljaren har svårigheter att svara på. 

– Jag har honom fortfarande på halster, jag fortsätter att driva med honom, säger Kristoffer och skrattar.

Kristoffer bad bedragaren att mäta och väga slaktkrokarna, och fick den ena efter den andra bortförklaringen till varför det inte går. När han bad om att få en bild på alla åtta slaktkrokar gick det inte heller. Till slut blev bedragaren lite irriterad på Kristoffer.

– Men han fortsätter ju, och ger inte upp.

Till slut blev bedragaren irriterad.

Varför bestämde du dig för att hålla honom på halster?

– Jag tänkte att jag skulle förspilla hans tid lite. Driva med honom, se hur långt jag kan dra det och se för vad han för svar. Men han har rätt kassa ursäkter. Han har inte lyckats lura folk för att han har hög intelligens, utan för folks godtrogenhet och naivitet om att alla är snälla, säger Kristoffer.


Kristoffer bad försäljaren att väga varorna, men det gick förstås inte...

”Åker dit till slut”

Den misstänkte bedragaren kringgår Blockets regler genom att registrera konton under olika namn och kontaktuppgifter. Däremot använder personen sig av samma swishnummer, det nummer som pengarna ska skickas till. Därför går personen att identifiera. 

– Och där har jag väldigt svårt för att förstå hur personen tänker, säger Thomas Bäcker om bedragaren.

Blocket har ett filter som håller namngivna bedragare borta, och arbetar på nya lösningar för att möta allt mer sofistikerade bedrägeriförsök, även om det är svårt att garantera fullständigt skydd.

Enligt Thomas Bäcker åker den här typen av bedragare till slut fast, även om det inte sker direkt.

– Det gör de. Det är bara att titta på deras straffregister. Det finns återkommande individer som jobbar på det här sättet, säger han.