Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krister, 75, lurades i en internationell jättebluff

Nästan 20 år har gått sedan Krister Pettersson, 75, investerade pengar som sedan gick förlorade. Härvan är gigantisk och sträcker sig över hela världen – och de drabbade har inte gett upp.Foto: Privat
Börshandel i Oslo i november i fjol. Hundratusentals människor världen över handlar med aktier - men det gäller att vara försiktig för att inte riskera att drabbas av någon typ av finansbedrägeri.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Den falska aktiemäklarfirman TNST skyltade med banken Credit Suisse – och kunde lura tusentals personer i en världsomfattande jättebluff.

En av de drabbade är Krister Pettersson, 75.

Efter närmare två decennier kämpar han, och många andra, fortfarande för sina förlorade pengar.

Och de är fruktansvärt besvikna på de svenska myndigheterna.

Krister Pettersson från Limhamn hade mycket att göra på den tiden. Året var 1998 och han jobbade internationellt som konsulterande ingenjör. Han tjänade bra med pengar – men hade inte riktigt tid att placera dem.

En dag ringde telefonen.

– En aktiemäklare jag inte kände till sa att jag borde investera i ett IT-företag som hade att göra med millenniebuggen, säger Krister Petterson, som tidigare har berättat sin historia i Svenska Dagbladet.

 

Bedragare finns överallt – även när det kommer till aktiehandel.Foto: Colourbox

 

Köpte aktier inför millenniet

Inför millennieskiftet fanns en växande oro. Vad skulle hända med alla datorer och datorsystem när klockan slog tolv? 

Mannen i andra änden ringde från något som hette Trans-National Securities and Trust (TNST). Han pratade engelska och försökte få Krister Pettersson att investera i företaget Eurosoft som skulle fokusera på att fixa dessa påstådda millenniebuggar.

 

Det här är TNST

Trans-National Securities and Trust påstod sig vara ett schweiziskt börsmäklarbolag, grundat 1979. I själva verket verkade man bara mellan 1997 och 2001.

TNST:s aktiemäklare sålde aktier av tvivelaktigt eller värdelöst värde – till överdrivna priser.

Man hade ingen licens och var inte godkänt av schweiziska myndigheter.

TNST skyltade med att man hade ett nära samarbete med Credit Suisse, och man hade lokaler i en byggnad där även den schweiziska banken bedrev verksamhet.

2003 stängdes TNST:s lokaler i Schweiz ner efter ett stort antal klagomål. En lista med detaljer om klienter ska då ha skickats vidare till Manila i Filippinerna. Minst 3 500 offer uppges ha drabbats.

Källa: The Guardian 

 

Krister Pettersson gick med på att få hem informationsmaterial.

– Det var glassigt, gediget material. Man skyltade med Credit Suisse och jag uppfattade det som seriöst när man hade en så stor bank i ryggen, säger han i dag.

Han såg den schweiziska bankjätten som något av en garanti - och slog till med en satsning på 5 000 dollar.

Sedan blev det besvärligt.

Lurades av TNST i jättebluff: "Skäms"

När Krister Pettersson såg hur aktien verkade stagnera bad han TNST att sälja. Men aktiemäklaren sa att det inte fanns några köpare – och slutade sedan svara både på fax och telefon.

När Krister Petterson frågade Credit Suisse om TNST verkade banken oförstående. I stället efterlyste de betalning för en depå aktiemäklaren hade öppnat i Kristers namn.

– Till slut insåg jag att det här var rent bedrägeri. Och banken ville bara ha betalt för något jag aldrig hade begärt, säger Krister Pettersson.

Han hade aldrig fått några aktier i Eurosoft.

 

"Trots skammen vill vi att det här ska komma till myndigheternas kännedom. Därför har jag ställt upp, men det är klart att man känner sig som en jädra idiot och lättlurad", säger Krister Pettersson om sin medverkan i olika medier.Foto: Privat

 

I dag säger han att det hela känns "vansinnigt tråkigt".

– Man skäms ju. Jag skulle ha haft de här pengarna som en pensionsförstärkning, men i stället sitter jag här med en mycket modest pension.

– Det var inte alls vad jag hade tänkt. Att inte ha råd att resa utomlands.

 

Krister Petterssons råd till andra

Gå aldrig någonsin på sådana här kalla samtal, i synnerhet inte när det rör sig om utländska personer.

Sätt dig in i aktiebolaget och mäklarna. Kolla om de är ackrediterade och godkända med behörighet från landets finansinspektion.

Gör inte som jag: lita inte lättvindligt på något bara för att det ser ut som att en stor bank är med på det. Glassiga och flotta broschyrer och hemsidor går att förfalska och bluffa med.

Om du har drabbats: försök hitta andra så att ni kan driva kampen tillsammans, bli så många som möjligt så att det blir lite tyngd. Inte bara Pettersson i Limhamn och 5 000 dollar.

 

Tusentals drabbade av TNST

Det hela är ett komplicerat ärende. Och Krister Pettersson är inte ensam.

En annan svensk som drabbades i den omfattande bedrägerihärvan var John Örtengren, 85, i Sollentuna.

Han kollade upp TNST hos kreditupplysningsföretaget Dun & Bradstreet, besökte mäklarbolagets lokaler i Zürich och skrev ett depåavtal hos Credit Suisse i samma byggnad, berättar han.

 

Krister Pettersson och hundratals andra drabbade har fått hjälp att sammanställa dokumentation och skicka sina klagomål till rätt myndigheter.Foto: Skärmavbild

 

Ändå blev han lurad. Aktierna som förmedlades var värdelösa.

Totalt försvann "några hundratusen" kronor för John Örtengren – men aktierna var som tur var bara en liten del av hans portfölj.

– Förlusten var visserligen stor men den drabbade mig inte särskilt hårt, säger han.

 

LÄS MER: Staten varnar för trend: Pensionärer blir blåsta i finansbedrägerier 

 

Uppskattningsvis har TNST lurat hundratals svenskar på över 70 miljoner kronor, enligt en tidigare artikel från TT. Svenska Dagbladet skriver att det rör sig om runt 300 svenskar.

Totalt beräknas över 3 500 personer i 70 olika länder ha drabbats av det världsomfattande bedrägeriet.

Förundersökning i Sverige lades ner

En australier vid namn Paul Morjanoff – även han drabbad – har varit djupt engagerad i kampen att få tillbaka de förlorade pengarna. Han har samlat ihop offer över hela världen, sammanställt dokumentation och klagomål. I första hand gentemot de olika ländernas egna myndigheter.

2007 inleddes en förundersökning i Sverige. Men i slutet av 2009 beslutade åklagare Leif Görts – som då precis hade tagit över ärendet – att lägga ner det.

– Det är sorgligt, men det är totalt dödfött att tro att vi i Sverige ska kunna utreda den här brottsligheten, sa han till nyhetsbyrån TT några månader senare.

 

Krister Pettersson berättar sin historia i ett videoinslag på Financial Recovery & Consulting Services Facebooksida, ett initiativ som samlar drabbade över hela världen.Foto: Skärmavbild

 

Det gick inte bevisa att brott begåtts.

Leif Görts är fortfarande av samma åsikt.

– Det är oerhört svårt att utreda brott av personer som befinner sig på olika platser i världen och som arbetar under falska identiteter, sa han till Svenska Dagbladet i juni.

Av just denna orsak – att ärendet är komplext, internationellt och svårgreppat – ville de drabbade att det skulle skickas vidare till EU-organet Eurojust, som ska förbättra samordningen av utredningar inom EU.

Åklagare Leif Görts om Eurojust

Men det gjordes aldrig.

"En stor besvikelse", enligt Krister Pettersson – som riktar skarp kritik mot de svenska myndigheterna.

– Det är så mycket trams från de svenska myndigheterna. Allt som behövdes var ett frimärke för att skicka nödvändiga bevis till Schweiz, Eurojust och USA, skriver Paul Morjanoff i ett mejl.

Leif Görts menar att alla drabbade inte riktigt förstår vad Eurojust gör.

– Eurojust hjälper till med samarbete, de utreder inte själva. Och hur man hjälper varandra mellan länderna är reglerat i olika konventioner och lagstiftningar, säger han.

 

Åklagaren Leif Görts säger att han inte har några minnen från den specifika utredningen. "Men jag hade hand om flera internationella bedrägerier. Bevissvårigheter gjorde att vi inte kom vidare", säger han.Foto: ROGER VIKSTRÖM

 

Enligt Görts hade det "kunnat vara en bra idé" att koppla in Eurojust – men enligt honom ligger inte problemet med samarbete i Europa utan det är när brottsligheten spåras längre bort det kan bli svårt.

Offer fortsätter sin kamp

De drabbade har ännu inte gett upp. Med Paul Morjanoff i täten driver de kampen vidare med förhoppningar om att kunna pressa Credit Suisse och olika länders myndigheter.

 

Paul Morjanoff driver kampen vidare under namnet "Financial Recovery & Consulting Services", i hopp om att myndigheterna ska låta bli att ducka för en komplicerad utredning.Foto: Skärmavbild

 

Tror ni att Credit Suisse är inblandade?

– Det finns överväldigande bevis, hävdar Paul Morjanoff – som har samlat på sig tusentals dokument.

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med banken.

– Detta är ett gammalt fall. Anklagelser som riktades mot Credit Suisse avvisades, och ingen ny utveckling i fallet har uppstått under de senaste åren, säger kommunikationschefen Dominique Gerster till tidningen.

Banken har tidigare avböjt att kommentera med hänvisning till klientsekretess.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!