Försöker stoppa krisen. Finansminister Anders Borg var en av många finansministrar som ska försöka stoppa konsekvenserna av Greklands kollaps. Foto: Julien Warnand / Epa / Scanpix
Försöker stoppa krisen. Finansminister Anders Borg var en av många finansministrar som ska försöka stoppa konsekvenserna av Greklands kollaps. Foto: Julien Warnand / Epa / Scanpix

Krispaket godkänt av EU-i natt

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. EU:s finansministrar kom sent i natt överens om ett räddningspaket på 750 miljarder euro till länder med budgetproblem. Det skedde i sista sekunden. Precis innan måndagens börser öppnade.
EU:s finansministrar förde i natt en desperat kamp mot klockan. Eller som Sveriges finansminister Anders Borg uttryckte när han anlände till Bryssel i går:
- Vi måste få ett slut på detta i dag. Vi ser ett vargflocksbeteende hos marknaden och om vi inte kan stoppa de här vargflockarna kommer de att riva svagare länder sönder och samman.

Skakiga finanser

Dramatiska ord, men det är ungefär vad som håller på att ske på grund av krisen i Grekland. Trots att euroländerna och Internationella valutafonden utlovat lånepaket så har inte marknaderna lugnat sig.
Attacker har i stället inletts mot andra länder som också har skakiga finanser, som Portugal och Spanien.
Det var för att få ett stopp på dessa attacker som EU:s finansministrar i sent i natt kom överens om överens om att skapa en nödfond som ska kunna hjälpa länder inom eurozonen.
En liknande fond finns redan i dag men den har bara kunnat användas till EU-länder som står utanför euron, exempelvis Lettland och Ungern.

Skjuter till miljarder

Beskedet efter EU:s krismöte att EU och Internationella valutafonden (IMF) går in med totalt 750 miljarder euro i ett stödpaket samtidigt som Europeiska centralbanken (ECB) öppnar för att göra stödköp av utsatta länders och företags obligationer på marknaden gav stöd.
EU står för 500 miljarder euro av paketet, som avsätts i en stabilitetsfond. Totalt motsvarar EU:s och IMF:s stödpengar 8 procent av eurozonens sammanlagda bruttonationalprodukt (BNP). Uppgörelsen kom i sista stund, ungefär samtidigt som börserna i Asien öppnade - och de reagerade positivt på natten besked.
Klockan 9.20 hade Stockholmsbörsen gått upp med 4,2 procent, enligt TT. Även i övriga Europa var lättnaden bland aktieplacerarna stor. Börserna i Frankfurt, London och Paris steg med 2–6 procent i den inledande handeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen