Foto: SVT
 Foto: SVT

Krispaket från regeringen

Publicerad
Uppdaterad
Permanent Rot-avdrag och satsningar på arbetsmarknaden ska klara Sverige ur den ekonomiska krisen.
Det förklarade regeringen på en presskonferens på Rosenbad i förmiddags.
Sammanlagt satsas 23 miljarder kronor under en treårsperiod.
Såväl oppositionen som näringslivet har i den rådande finanskrisen krävt åtgärder från regeringen. Regeringen har fram till nu hänvisat till den budget som presenterades i september.
Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde presskonferensen med att prata om den minskade exporten.
- Sverige är ett exportberoende land och det är svårt att möta när så väldigt mycket beror på våra exportmarknader. Det viktiga är att få hela det finansiella systemet att fungera, säger statsministern.
Han fortsatte med att ta upp arbetsmarknaden.
- Sverige kommer att få se arbetslösheten att stiga nu.Det rör sig om kostnader på mellan 800 000 till tre miljoner kronor per jobb. Det innebär att det kommer att kosta 200 miljarder kronor för oss att möta den sysselsättningsnedgång vi kommer se nästa år.

Krediter

- Det är också viktigt att få finanspaketet på plats för att möta behovet av bättre kreditgivning, sade Reinfeldt.
- I dag kommer vi att presentera ett paket på drygt 8 miljarder som komplement till den expansiva budget vi tidigare lagt. Stimulanserna 32 plus 8 miljarder ligger skyhögt över det EU talat om.

Inga skatteökningar

Enligt Reinfeldt ska den kris vi nu går in i inte leda till skatteökningar och nedskärningar av den sociala välfärden.
Av de ökade resurserna i paketet går närmare tre miljarder kronor till Arbetsförmedlingen för att under tre år satsa på matchningsverksamheten. En miljard kronor går till regeringens så kallade närtidssatsning på infrastruktur för 2009 och 2010.
Göran Hägglund:
- Det här handlar om att människor så snabbt som möjligt ska komma tillbaka till arbete.
Jan Björklund:
- Vi föreslår utbyggnad för vuxenutbildning. Det ena kallar vi för yrkesvux, det andra yrkeshögskola.

Krisen i bilindustrin

Maud Olofsson utesluter inte eventuella åtgärder när det gäller krisen i bilindustrin.
-  Vi måste få en bättre bild av vad Ford och GM tänker sig innan vi kan ta beslut om åtgärder. Vi har en fortlöpande dialog med fordonindustrin.

Satsning på järnväg

Regeringen tillför ytterligare en miljard till drift och underhåll av järnväg.
- Det är arbeten som kan komma i gång direkt, konstaterade Maud Olofsson. Det är ett tidigare eftersatt område konstaterade hon.
De insatserna beräknas ge 1 000 nya jobb.
- Vi har resurser att investera framåt och resurser för att stärka det finansiella läget. Det är rätt insatser, rätt i tid och rätt prislapp. Vi har goda förutsättningar i Sverige, kanske bättre än i övriga Europa, säger Maud Olofsson.
- Gör vi det här gemensamt kan vi också rusta oss för en bättre framtid när högkonjunkturen kommer.

Rotavdrag införs

- Rot-avdrag kommer att införas nu direkt. Ni kan börja beställa tjänster från och med 8 december, säger Maud Olofsson
Rot-avdraget är på 50 procent upp till 50 000 kronor och gäller per person för personer som bor i villa eller bostadsrätt.
- Införandet av hushållsnära tjänster har det inneburit mindre svartjobb och då är det rätt tid att nu gå vidare inom byggbranschen, säger Maud Olofsson och fortsätter:
- Rot-avdraget är det som finansierar mest i förhållande till vad det kostar. Momssänkningar och andra insatser ger mindre i förhållande till vad de kostar.

8,3 miljarder

Åtgärdspaketet kostar staten 8,3 miljarder kronor under 2009, 8,8 miljarder kronor 2010 och 5,8 miljarder under 2011.
De föreslagna åtgärderna är tidsbegränsade till perioden 2009-2011, med undantag för förslaget om fördubblad nedsättning av arbetsgivaravgiften i nystartsjobb. Därtill införs rot-avdraget som en permanent del av skatteavdraget för hushållstjänster. Regeringen överlämnar propositionen till riksdagen i slutet av januari.
Paketet omfattar förstärkt stöd till nya arbetslösa och korttidsarbetslöshet, förstärkt stöd för långtidsarbetslösa, förstärkningar av yrkeshögskolan och gymnasial yrkesutbildning.
I paketet ingår även förstärkta satsningar på infrastruktur och förstärkt skatteavdrag för hushållstjänster i form av reparation, ombyggnader och underhåll av byggnader, så kallat rot-avdrag.

Inget extra till kommunerna

I paketet ingår inga extra resurser till kommunerna. Partledarna hävdar att prognosen ser hygglig ut för kommuner och landsting nästa år.
- För kommunerna minskar kostnaderna på en del områden. Sänkta arbetsgivaravgifter ger en hel del pengar, säger Maud Olofsson.
- Totalt sex miljarder kronor går till kommunerna, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen