INTE OROLIG. Malin Styffe, 42, och hennes sambo köpte en fyra i Hammarby Sjöstad för en dryg månad sedan. De är inte oroliga för att räntorna ska gå upp på grund av krisen i Irland. "Jag tror inte att det kommer att ha någon direkt verkan, däremot tror jag att räntorna kommer gå upp ändå. Men det var inte något vi funderade över när vi köpte lägenheten", säger Malin Styffe. Foto: Roger Vikström
INTE OROLIG. Malin Styffe, 42, och hennes sambo köpte en fyra i Hammarby Sjöstad för en dryg månad sedan. De är inte oroliga för att räntorna ska gå upp på grund av krisen i Irland. "Jag tror inte att det kommer att ha någon direkt verkan, däremot tror jag att räntorna kommer gå upp ändå. Men det var inte något vi funderade över när vi köpte lägenheten", säger Malin Styffe. Foto: Roger Vikström

Krisen på Irland hotar Sveriges bopriser

Publicerad
Uppdaterad
Krisen på Irland och i andra europeiska länder hotar Sverige.
Räntorna kan drivas upp och exporten falla. Dessutom är det bubbelvarning på svenska bostadspriser.
- Troligen kommer bostadspriserna i Sverige att falla lika kraftigt som i Danmark där folk nu tvingas amortera på sina lån, säger Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland.
I Sverige har bostadspriserna rusat i höjden med hela 116 procent på tio år.
Det är lika mycket som i Spanien och betydligt mer än på krisdrabbade Irland där priserna stigit med 34 procent sedan år 2000, enligt SEB.
- Bostadspriserna är definitivt en risk i svensk ekonomi. Sedan 1996 när priserna bottnade har svenska bostadspriser stigit mest i västvärlden, säger Pär Magnusson.
På Irland byggde man nya bostäder i stor skala innan bostadsprissbubblan exploderade och utlöste krisen.

"Räknar med 20 procent"

- I Sverige håller bostadsbristen upp priserna. Dessutom har Sverige haft en bank- och fastighetskris på 90-talet som vi lärde oss mycket av, säger Bengt Hansson, analytiker på Statens Bostadskreditnämnd.
Kommer bostadspriserna att falla i Sverige?
- Ja, vi räknar med prisfall på 20 procent, säger Hansson.
Men det är inte säkert.
- Fortsätter bostadspriserna i Sverige att stiga med 5-10 procent per år så får vi en bostadsbubbla som spricker förr eller senare. Men läget är inte akut, säger Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.
Enligt EU:s stresstest av Europas banker i somras så har de svenska storbankerna låg kreditexponering mot krisländerna i Europa och anses ha god kapitalstyrka.

Kan tvingas skära ner

Sveriga har också starka statsfinanser.
- Men vi kommer ändå inte att vara opåverkade av krisen i Europa. Krisländerna kommer att tvingas genomföra tuffa sparprogram och det kommer att slå mot svensk export, säger Pär Magnusson.
Han påpekar att Sverige exporterar mer till krisdrabbade Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien, än till Kina, världsekonomins nya motor.
Försämras den svenska exporten kan exportföretagen tvingas till nedskärningar så att arbetslösheten ökar i Sverige.
- Ränteoron i Europa kan också driva upp räntorna i Sverige, säger Pär Magnusson.
Det handlar om en riskpremie av samma typ som slog till på finansmarknaden efter Lehman Brothers-kraschen hösten 2008. Då chockhöjdes de rörliga boräntorna upp till nära 7 procent på kort tid.Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen