Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisen kan bli ”smocka mot svensk export”

Årets Tucholskypris delades ut till Gui Minhai.
Kinas ambassadör Gui Congyou har hotat Sverige i flera uttalanden inför prisutdelningen till Gui Minhai.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) deltog i utdelningen av priset till Gui Minhai efter de kinesiska hoten.Foto: Alex Ljungdahl

Den diplomatiska relationen mellan Kina och Sverige är frostiga – men experterna är oeniga kring hur det kan påverka de svenska företagen. 

Magnus Fiskesjö, tidigare kulturattaché vid Sveriges ambassad i Peking, skulle inte bli förvånad om Kina vidtar åtgärder mot svenska företag. 

– Nästa steg är ju säkerligen att försöka hota och pressa olika företagare som är involverade i Kina.

På fredagen sade Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou att kulturminister Amanda Lind inte längre var välkommen till Kina om hon valde att dela ut Tucholskypriset till Gui Minhai.

Ett unikt uttalande, menar Fredrik Fällman, Kinaexpert och docent i sinologi vid Göteborgs universitet.

– Det är extremt och ovanligt, jag kan inte ens komma på att det har skett tidigare i andra sammanhang i andra länder. Det är en mycket allvarlig upptrappning, säger han och fortsätter:

– Att man nu försöker ge sig in i mediedebatter och sprida propaganda så här, det är stor skillnad mot tidigare. 

Enligt Fällman är relationen mellan Sverige och Kina nu historiskt dålig.

– Den är sämre än på länge. Om det stämmer att ambassadören varit uppkallad till UD 40 gånger är det extremt ofta. Det kan ju vara vänskapliga samtal också, men det är extremt. 

Flera svenska bolag, som ABB, Atlas Copco, H&M och Ericsson, har stora ekonomiska intressen i Kina. 

Fredrik Fällman tar också upp Volvo som ett exempel, som ägs av det kinesiska bolaget Geely. 

– I region Väst är tusentals direkt beroende av Geelys agerande – nu är Geely ett privat företag, men det är ju bundet till staten och partiet på olika sätt. Det finns ju en direkt koppling till folks arbete och Kinas inflytande. 

Experten: Ambassadören är paradoxal 

Fredrik Fällman tror inte på att situationen skulle gå så långt som till ett handelskrig. 

– Jag tror inte på ett handelskrig med Sverige, och i förlängningen EU, Kina har redan ett handelskrig med USA och det skulle inte vara så gynnsamt för dem. 

Han tror inte den diplomatiska krisen just nu kommer att få någon effekt för de svenska bolagen: 

– Den ena handen vet vad den andra gör, men bryr sig inte om det. Det kan finnas ekonomiska incitament som går före det. Om man lyssnar på kinesiska ambassadören är han paradoxal: han hotar nu svenska regeringen, men säger att han ändå vill ha en förtroendefull relation med Sverige. Det är väldigt märkligt. 

Dagens industri skriver i en kommentar att krisen riskerar att leda till en ”smocka mot svensk export”.

Utöver Norge har även Japan och Sydkorea drabbats av kinesiska bojkotter efter olika dispyter, konstaterar Di. 

Men frågan är känslig och det är få som vill uttala sig:

”Säg det företag i Sverige som i dagsläget vill riskera att dra på sig Kinas vrede”, skriver Dagens industri.

Magnus Fiskesjö, tidigare kulturattaché vid Sveriges ambassad i Peking och professor i antropologi vid universitetet i Ithaca, USA, tror inte att det är omöjligt att Kina kan ta till åtgärder för att förstöra för svensk handel. 

– De har uppträtt likadant mot andra länder tidigare, inklusive mot våra grannländer Norge och Danmark. Det är ingen som blir förvånad orm de kommer att förstöra för svenska företag, säger han och fortsätter: 

– Nästa steg är ju säkerligen att försöka hota och pressa olika företagare som är involverade i Kina. Att försöka tvinga till exempel affärsmän att gå till den svenska regeringen och be att de ska be Kina om ursäkt för att vi har yttrandefrihet. Kanske inte exakt med de orden, men jag ser framför mig att de kommer att använda de kontakter de har. 

Handelskammaren vill inte spekulera 

Expressen har sökt flera svenska storföretag som inte vill kommentera huruvida deras verksamhet påverkas av Kinas upptrappade retorik mot Sverige. 

Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo cars, säger: 

– Vi har inte sett någon påverkan på vår verksamhet. Vi avstår från att spekulera vidare än så, vi har inga fler kommentarer än så. 

Inte heller Stockholms handelskammare vill kommentera hur konflikten skulle kunna påverka de ekonomiska intressena: 

– Vi bedömer att det fortfarande är för tidigt att spekulera i vad det kan komma att innebära, säger kommunikationschefen Robert Östholm.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ser en risk för för negativa konsekvenser för de svenska storbolagen med export till, och verksamhet i, Kina. Hur omfattande konsekvenser och vilken typ är svårt att säga.

– Tongångarna har varit aggressiva från Kinas ambassadör men det har inte varit så mycket konkret. Men Kina är ett stort exportland för flera av våra svenska exportföretag, så det är klart att det skulle kunna påverka på något sätt, säger hon.

Frida Bratt tror att Kinas agerande mot Sverige kan påverka företagen. Foto: NORDNET

Frida Bratt: Svenska kontakter kan försvåras 

Frida Bratt tillägger:

– Det kan vara ökade tullar eller något sådant som kan skada svensk export. Men det är verkligen spekulationer. 

Ett annat tänkbart scenario är att svenska företags kontakter med kinesiska motparter på olika sätt försvåras, tror hon.

– Kinesiskt näringsliv är ganska nära knutet till den kinesiska staten. Den har både långa och starka tentakler ut i näringslivet.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tror inte att den nuvarande situationen kommer att leda till negativa konsekvenser för exportindustrin.

– Det krävs nog att konflikten, eller vad man ska kalla det, eskalerar rätt rejält för att det ska påverka svenska bolag. Jag tror inte att det påverkar svenska bolag i relation till kinesiska myndigheter. Det har inte varit så historiskt när det har varit lite högre tonläge mellan oss och Kina, säger han.

– Det som kan påverkas är svenska varumärken och turism.

År 2010, när den norska Nobelkommittén tilldelade den kinesiske dissidenten Liu Xiabo Nobels fredspris, slog Kina till mot norsk lax. Men Joakim Bornold tror inte att Kina kan göra samma sak med svenska verkstadsprodukter.

– Det beror på att man helt enkelt behöver dem. Det är lättare att slå till mot en konsumtionsvara. Lax kan man köpa in från Chile eller någon annan av de stora laxodlarnationerna. De svenska exportbolagen är inte så lätta att byta ut.

Se intervjun med Kinas ambassadör – hotet mot Sverige

Säger till TT att Amanda Lind inte är välkommen till Kina efter prisceremonin.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!