Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet på Dubai: Skicka hem den gripne Allra–svensken

Den i Dubai häktade Mattias Bengtsson kan sitta inne på nyckelsvaren till vad som utspelade sig.
Emiren av Dubai Mohammed bin Rashid Al Maktoum styr över emiratet. Foto: AP / AP DUBAI RULER'S MEDIA OFFICE
Kammaråklagare Thomas Hertz kräver nu att myndigheterna i Dubai skickar efterlyste Mattias Bentsson till Sverige. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Det tidigare pensionsbolaget Allra säljer numera bland annat tandvårdsförsäkringar. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Dubai lockar till sig många nya företag. Foto: TUUL & BRUNO MORANDI / SIME/IBL

Sverige kräver nu att emiratet Dubai ska skicka hem Mattias Bengtsson - en av de misstänkta i Allra-härvan.

Bengtsson, som under en längre tid befunnit sig på flykt, greps av emirens polis för drygt en vecka sedan.

– Jag har begärt honom utlämnad, bekräftar kammaråklagare Thomas Hertz. 

Mattias Bengtsson kan vara nyckeln till hela den misstänkta kuppen mot pensionsspararna.

– Han kan berätta om de andra inblandade, säger en källa med insyn. Det är dock inte säkert att han har förstått allt som hänt i bolaget.

Utlämningsbegäran har i dagarnas skickats via utrikesdepartementet i Stockholm till svenska ambassaden i Abu Dhabi som ska ombesörja att åklagarens begäran/krav överlämnas till utrikesministeriet.

– Jag har begärt honom utlämnad, bekräftar kammaråklagare Thomas Hertz. 

I Dubai ska emiren av Dubai Mohammed bin Rashid Al Maktoums justitiedepartement ta ställning till om han ska utlämnas.

Mattias Bengtsson förnekar brott

Mattias Bengtsson är misstänkt för grovt penninghäleri och grov bestickning, brott som kan ge upp till sex års fängelse vid en eventuell fällande dom. Via sin advokat har han förnekat brott.

 

LÄS OCKSÅ: Topptjänsteman i regeringskansliet i karntär - kopplas till Allra

 

Sverige saknar dock utlämningsavtal med Förenade Arabemiraten varför det kan dröja upp till ett år innan Mattias Bengtsson sätts på ett flygplan till Sverige.

I dag sitter den 189 centimeter långe Bengtsson i ett lokalt fängelse i Dubai i avvaktan på att hans fall ska behandlas.

Under närmare 7 månader pågick direktören Mattias Bengtssons flykt undan ekobrottsmyndighetens utredare och kammaråklagare Thomas Hertz. Bland annat firade han sin 40-årsdag som en internationellt jagad man.

Mattias Bengtsson i Allra–härvan är gripen i Dubai och är begärd utlämnad till Sverige. Hans misstänkta brott kan ge upp till sex års fängelse.

Mattias Bengtsson hann under den tiden bland annat ordna med pass åt sina barn på svenska ambassaden i Paris. Visserligen var han personligen inte på ambassaden för att hämta ut de två passen i den 26 februari i år. Men han var ytterst aktiv för att det skulle kunna bli verklighet. Och hans namnteckning på ansökningshandlingarna var en förutsättning för att passen skulle kunna utfärdas. Passen var en förutsättning att de skulle kunna lämna Frankrike.

Mattias Bengtsson beredd att återvända till Sverige

Av dokument som Expressen tagit del av framgår att Mattias Bengtsson i ett läge under en skriftväxling med Skatteverkets folkbokföringsenhet antydde att han var på väg att flytta tillbaka till Sverige om hans partner och barn beviljades uppehållstillstånd i Sverige och svenskt medborgarskap.

Men i slutet av juni i år var flyktlyckan över. Mattias Bengtsson greps i emiratet Dubai av emirens polis. Gripandet var en direkt följd av häktningen i Stockholms tingsrätt den 6 november förra året och den internationella efterlysningen.

 

LÄS OCKSÅ: Allra–toppens mejl - en guldgruva för polisen

 

Mattias Bengtsson - som också kallar sig Mauritz Bengtsson,  var storägare i Oak Capital, som skötte en del av pensionsbolaget Allras affärer. Allra hette vid den här tiden 2012 Och det är några av dessa affärer 2012 som nu är föremål för brottsutredning.

Mattias Bengtssons roll är nu, sett i backspegeln något oklart. Det finns tecken på att han kanske i själva verket var ansiktet utåt för den verklige ägaren - Ewran Mersin, även han på flykt och internationellt efterlyst.

 

LÄS OCKSÅ: Allra-topparnas partyresa med privatjet till Paris.

 

De misstänkta i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och skäligen misstänkt för tagande av muta.  Han har suttit häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

 

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och ska begäras utlämnad.  Han är också häktad på sannolika skäl misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Misstänkt för grovt penningtvättsbrott och tagande av muta. Är kallad till förhör hos Ekobrottsmyndigheten.

 

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!