Thomas Bodström, tidigare socialdemokratisk minister, ingick i Allras styrelse. Foto: TOMAS LEPRINCEThomas Bodström, tidigare socialdemokratisk minister, ingick i Allras styrelse. Foto: TOMAS LEPRINCE
Thomas Bodström, tidigare socialdemokratisk minister, ingick i Allras styrelse. Foto: TOMAS LEPRINCE
Det kritiserade pensionsbolaget Allra. Foto: OLLE SPORRONGDet kritiserade pensionsbolaget Allra. Foto: OLLE SPORRONG
Det kritiserade pensionsbolaget Allra. Foto: OLLE SPORRONG
54 anställda på Pensionsmyndigheten har skrivit ett protestbrev för att stoppa utnämningen av Thomas Bodström som landshövding i Stockholm. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN54 anställda på Pensionsmyndigheten har skrivit ett protestbrev för att stoppa utnämningen av Thomas Bodström som landshövding i Stockholm. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
54 anställda på Pensionsmyndigheten har skrivit ett protestbrev för att stoppa utnämningen av Thomas Bodström som landshövding i Stockholm. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brevet som de anställda skickadeBrevet som de anställda skickade
Brevet som de anställda skickade

Myndighetspersonal kräver Bodströms avgång

Publicerad

Den tidigare S-ministern ingick i styrelsen för kritiserade pensionsbolaget Allra.

Nu kräver anställda på Pensionsmyndigheten att regeringen backar från utnämningen av Thomas Bodström till ny landshövding för Stockholms län avslöjar Di TV.

– Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag, säger Bodström i ett skriftligt uttalande.

Men enligt civilminister Ardalan Shekarabi, S, påverkade inte Bodströms tidigare uppdrag i Allra hans utnämning till landshövding. 

Det är en dryg månad sedan regeringen offentliggjorde att den tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström blir ny landshövding för Stockholms län med start i november i år.

 

LÄS MER: Obekväma frågan till Bodström om Allra i direktsändning

 

Men alla jublade inte över beskedet.

Thomas Bodström har tidigare ingått i styrelsen för pensionsbolaget Allra, ett fondbolag som stängts av från fondtorget av Pensionsmyndigheten på grund av deras tveksamma metoder som myndigheten hävdar är olagliga.

 

LÄS MER: Här är alla turerna kring Allra 

 

De 54 anställda på myndigheten är därför djupt kritiska till att Thomas Bodström utsetts till landshövding – och kräver nu i ett brev till finansdepartementet och civilminister Ardalan Shekarabi som Di TV tagit del av att utnämningen ska dras tillbaka.

Thomas Bodström.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Pågående brottsutredning

"Thomas Bodström har genom sitt styrelseuppdrag i Allra ansvar för en verksamhet där pensionssparare tillgångar i den statliga, obligatoriska premiepensionen genom aggressiva och otillåtna försäljningsmetoder hamnat i fonder i vilka de, enligt Pensionsmyndigheten, har blivit bedragna. Pensionsmyndigheten överväger att stämma styrelseledamöter i Allra för förluster som pensionsspararna i Allra gjort." skriver de anställda i brevet.

 

LÄS MER: ”Bodström fick bra betalt som Allras skyltdocka” 

 

De fortsätter längre ned i brevet:

"Regeringen har således till landshövding utnämnt en person som tills nyligen var styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en utredning om brott mot det allmänna pensionssystemet."

De anställda på myndigheten skriver under med alla sina namn och avslutar:

"Vi vill att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län." 

I en skriftlig kommentar svarar Thomas Bodström på kritiken. 

"Det är bra att frågan om Allra utreds. Jag ser fram emot när utredningen är klar så att jag kan uttala mig om det dryga halvår som jag satt i styrelsen. Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag." skriver han. 

Ardalan Shekarabi är den minister på finansdepartementet som har mottagit brevet.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Shekarabi: Uppdrag i Allra påverkar inte

Ardalan Shekarabi är den minister på finansdepartementet som har mottagit brevet. I ett sms skriver han: 

"Jag har i dag fått kännedom om ett brev från anställda vid Pensionsmyndigheten adresserat till regeringen. Det är självklart ett brev som jag kommer att svara på till dem som skickat det. 

I vanlig ordning har en säkerhetsprövning och en samlad bedömning gjorts i samband med regeringens utnämning av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län. Vid den samlade bedömningen som gjordes  bedömdes inte hans tidigare uppdrag i Allra påverka hans möjlighet att leda länsstyrelsen i Stockholm"

"Det späder på politikerföraktet"

Berit Persdotter är fondinformatör vid Pensionsmyndigheten i Stockholm och är en av personerna som skrivit under avgångskravet.

– Det är högst olämpligt att regeringen utnämner en person till landshövding innan hans ansvar i Allra-affären är utrett.

– Pensionssystemet grundar sig ju på att det finns ett förtroende för de bolag som deltar på Fondtorget. Då är det viktigt att de här bolagen inte har gjort något som kanske är dåligt för pensionsspararna. Därför anser jag att den här utnämningen är olämplig just nu, säger hon. 

Fler håller med och riktar hård kritik mot regeringens arbete med utnämningen.

– Regeringens utnämning är olämplig, men de gör som det vill. Jag tycker att det späder på politikerföraktet. Det är uppenbart att de håller varandra om ryggen om gör som de vill, säger en person som skrivit på kravet men vill förbli anonym. 

Flera av de anställda som Expressen talar med säger att kravet gjorts som privatpersoner – men betonar att det ändå känts viktigt. En av dem är Lisa Hieta, handläggare i kundserviceärenden. 

– Jag tycker att utnämningen av Thomas Bodström känns lite olustig. Jag har svårt att känna förtroende för honom när jag vet att han har suttit i styrelsen för Allra, säger hon.

– Det känns konstigt att regeringen gör en sådan här utnämning när de vet att han har suttit i styrelsen. 

”Helt omdömeslöst”

Staffan Ström, pensionsekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta, instämmer i kritiken som framförs av de anställda på Pensionsmyndigheten:

"Ska en styrelseledamot i ett sådant bolag mitt under pågående polisutredning och hot om stämning få ett av Sveriges finaste jobb av regeringen? Det är inte bara olämpligt utan helt omdömeslöst tycker jag." skriver han på sin blogg.

Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten säger i Di TV att åsikterna i brevet är de anställdas egna. 

– Jag tycker inte att det är konstigt att anställda uttrycker de här åsikterna. Men som myndighet ska vi inte ha synpunkter på regeringens utnämningar, säger han. 

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, förstår kritiken. 

– Antagligen har de fog för kritiken. Jag måste ge beröm till de över 50 personer som går ihop och vågar kritisera en tidigare minister, säger han.

Meg Tivéus har tidigare suttit i styrelsen för Allra, precis som Thomas Bodström. 

– Jag kan inte se att han gjorde någonting som var inkorrekt under den tiden som han var styrelseledamot i Allra, säger hon. 

Brevet som de anställda skickade till finansdepartementet

 

LÄS MER: Allra-vd:ns dåliga affär efter lyxlivet 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen