Fildelningssajten The Pirate Bay har varit omstridd och förekommit i rättsprocesser. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅNFildelningssajten The Pirate Bay har varit omstridd och förekommit i rättsprocesser. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
Fildelningssajten The Pirate Bay har varit omstridd och förekommit i rättsprocesser. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
Betala 4 500 kronor inom två veckor – eller riskera att dras inför rätta. Så lyder de tusentals kravbrev som har skickats ut till svenskar under hösten, som IDG.se först rapporterade om. Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSENBetala 4 500 kronor inom två veckor – eller riskera att dras inför rätta. Så lyder de tusentals kravbrev som har skickats ut till svenskar under hösten, som IDG.se först rapporterade om. Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN
Betala 4 500 kronor inom två veckor – eller riskera att dras inför rätta. Så lyder de tusentals kravbrev som har skickats ut till svenskar under hösten, som IDG.se först rapporterade om. Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN

Kravbreven mot fildelare kan vara otillåten inkasso

Publicerad

Tusentals fildelare i Sverige har fått kravbrev om dryga böter under hösten – och fler är att vänta.

Men nu ska Datainspektionen utreda breven.

Det kan röra sig om otillåten inkassoverksamhet, enligt Sveriges radio.

Betala 4 500 kronor inom två veckor – eller riskera att dras inför rätta.

Så lyder de tusentals kravbrev som har skickats ut till svenskar under hösten, som IDG.se först rapporterade om.

Bakom breven står den danska advokatfirman Njord Law Firm. Uppdragsgivare är olika filmbolag, enligt Sveriges radio. Och fler brev är att vänta.

 

LÄS MER: Flod av räkningar mot fildelare i hela Sverige

 

– Kampanjen kommer fortsätta i minst två år för att vi ska se en riktig effekt i Sverige, säger advokat Jeppe Brogaard Clausen till SR.

 

VET DU MER ELLER FÅTT KRAVBREVET? HÖR AV DIG!

Mejla dinapengar@expressen.se

 

Kravbrev till tusentals svenska fildelare

Det är den så kallade Ipred-lagen från 2009 som tillåter detta. Enligt lagen har upphovsrättsinnehavare och deras företrädare – till exempel skivbolag eller filmbolag – rätt att få information om IP-adresser som använts vid olaglig fildelning.

Jeppe Brogaard Clausen.

Enligt Jeppe Brogaard Clausen har hittills 5 000 svenskar fått kravbrevet. Ytterligare minst 5 000 brev ska skickas ut de närmaste månaderna, uppger han för SR.

 

LÄS MER: Fildelare krävs på pengar – sågas

 

Under tiden har Datainspektionen uppmärksammats på saken.

Nu granskar myndigheten om kravbreven verkligen är tillåtna. Om de betraktas som inkassobrev gäller särskilda lagar och tillstånd.

– Man har inte rubricerat det här som ett inkassokrav men det är heller inte det som är avgörande, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen, till SR.

Datainspektionen utreder inkasso

Hon fortsätter:

– En inkassoåtgärd är om det förekommer någon form av påtryckning mot mottagaren att göra en betalning. Då är frågan om det förekommer en sådan påtryckning så att det är att betrakta som en inkassoåtgärd.

Men enligt den danska advokaten rör det sig inte om inkassoverksamhet.

– Vi har fått samma fråga i Danmark och Finland och det bedömdes av myndigheter att det är inte tal om ett inkassobrev, säger Jeppe Brogaard Clausen till SR.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen