Kravbreven mot fildelare kan vara otillåten inkasso

Fildelningssajten The Pirate Bay har varit omstridd och förekommit i rättsprocesser.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
Betala 4 500 kronor inom två veckor – eller riskera att dras inför rätta. Så lyder de tusentals kravbrev som har skickats ut till svenskar under hösten, som IDG.se först rapporterade om.
Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN

Tusentals fildelare i Sverige har fått kravbrev om dryga böter under hösten – och fler är att vänta.

Men nu ska Datainspektionen utreda breven.

Det kan röra sig om otillåten inkassoverksamhet, enligt Sveriges radio.

Betala 4 500 kronor inom två veckor – eller riskera att dras inför rätta.

Så lyder de tusentals kravbrev som har skickats ut till svenskar under hösten, som IDG.se först rapporterade om.

Bakom breven står den danska advokatfirman Njord Law Firm. Uppdragsgivare är olika filmbolag, enligt Sveriges radio. Och fler brev är att vänta.


LÄS MER: Flod av räkningar mot fildelare i hela Sverige


– Kampanjen kommer fortsätta i minst två år för att vi ska se en riktig effekt i Sverige, säger advokat Jeppe Brogaard Clausen till SR.


VET DU MER ELLER FÅTT KRAVBREVET? HÖR AV DIG!

Mejla dinapengar@expressen.se


Kravbrev till tusentals svenska fildelare

Det är den så kallade Ipred-lagen från 2009 som tillåter detta. Enligt lagen har upphovsrättsinnehavare och deras företrädare – till exempel skivbolag eller filmbolag – rätt att få information om IP-adresser som använts vid olaglig fildelning.

Jeppe Brogaard Clausen.

Enligt Jeppe Brogaard Clausen har hittills 5 000 svenskar fått kravbrevet. Ytterligare minst 5 000 brev ska skickas ut de närmaste månaderna, uppger han för SR.


LÄS MER: Fildelare krävs på pengar – sågas


Under tiden har Datainspektionen uppmärksammats på saken.

Nu granskar myndigheten om kravbreven verkligen är tillåtna. Om de betraktas som inkassobrev gäller särskilda lagar och tillstånd.

– Man har inte rubricerat det här som ett inkassokrav men det är heller inte det som är avgörande, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen, till SR.

Datainspektionen utreder inkasso

Hon fortsätter:

– En inkassoåtgärd är om det förekommer någon form av påtryckning mot mottagaren att göra en betalning. Då är frågan om det förekommer en sådan påtryckning så att det är att betrakta som en inkassoåtgärd.

Men enligt den danska advokaten rör det sig inte om inkassoverksamhet.

– Vi har fått samma fråga i Danmark och Finland och det bedömdes av myndigheter att det är inte tal om ett inkassobrev, säger Jeppe Brogaard Clausen till SR.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!