Krånglar vinkylaren kan du räkna med rotavdrag efter nyår om den måste repareras. Foto: ColourboxKrånglar vinkylaren kan du räkna med rotavdrag efter nyår om den måste repareras. Foto: Colourbox
Krånglar vinkylaren kan du räkna med rotavdrag efter nyår om den måste repareras. Foto: Colourbox
Även mikrovågsugnen ska ge avdrag – om den repareras i hemmet. Foto: Kitch Bain / KITCH/ColourboxÄven mikrovågsugnen ska ge avdrag – om den repareras i hemmet. Foto: Kitch Bain / KITCH/Colourbox
Även mikrovågsugnen ska ge avdrag – om den repareras i hemmet. Foto: Kitch Bain / KITCH/Colourbox

Krånglar vinkylen? Då kan du snart få avdrag

Publicerad

Krånglar vinkylaren kan du räkna med rotavdrag efter nyår om den måste repareras.

Finansminister Magdalena Anderssons generösa inställning avslöjas i ett tillägg till förslaget om skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror.

Regeringens ''vitvarurut'' införs vid årsskiftet och betyder att du får dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till maxsumman 25 000 kronor.

Tanken med förslaget är at vi ska slänga mindre och i stället reparera till exempel den trasiga diskmaskinen eller torktumlaren.

Rutavdraget för vitvaror finns med i regeringens budget och väntas bli klubbad av riksdagen nästa vecka när ramarna för 2017 års budget antas.

– Traditionella vitvaror ingår i avdraget. Men bara för att det är en hushållsapparat behöver det inte betyda att det är en vitvara. Det kommer säkert uppstå diskussioner om inbyggda kaffemaskiner och liknande. Och vi kommer säkert hamna i diskussion när det gäller vissa varor som vi inte visste fanns, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket rotavdrag gör vi

 

Skatteverket har nu tagit fram en lista på vilka vitvaror som myndigheten anses omfattas av det nya rutavdraget:

• Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och mangel.

• Kyl, frys och diskmaskin.

• Spis, spishäll, ugn och mikrovågsugn.

• Köksfläkten och spiskåpa.

Skatteverket slår tydligt fast att arbetet måste utföras i bostaden, garaget, förrådet eller i tvättstugan. Men att själv släpa med sig till exempel mikron till verkstaden ger inget rutavdrag. Allt arbete måste ske hemma för att rut–avdraget ska gälla.

Regeringen har tidigare varit snabb med att avskaffa det omdiskuterade rut–avdraget för inhyrning av bartender på fester.

Finns i tillägget

Men när det gäller reparation av vinkylare går nu finansminister Magdalena Andersson i den andra riktningen.

I själva förslaget till ändring av inkomstskattelagen, där avdraget för vitvaror finns med, nämns inte ordet vinkylare över huvud taget. Detta specifika ord har i stället smugits in i den så kallade författningskommentaren till förslaget.

Där står:

''Med vitvaror avses t.ex. tvättmaskin, torktumlare och torkskåp, kyl (även inbegripet t.ex. en vinkyl), frys...''.

Rut–avdraget omfattar bara arbetskostnaden inklusive moms.

Följande omfattas inte av reduktionen:

• Material.

• Utrustning.

• Reskostnad.

Viktigt är också att arbetskostnaden finns som en särskild post på fakturan och inte hopslaget med t ex reskostnaden. Och arbetet måste utföras i din bostad.

– Det är viktigt att man inte blandar ihop de olika kostnaderna, Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen