Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köttkritik mot matjättarna – efter bränder i Amazonas

Matbutiker kritiseras för att fortsatta importera produkter från Brasilien.Foto: LEO CORREA / AP TT NYHETSBYRÅN
Tobias Rydergren, presschef på Coop.Foto: Magnus Fond / Coop

Flera av de stora svenska matbutikerna har fått mycket kritik för att ha fortsatt att sälja produkter som importerats från Brasilien på grund av bränderna i Amazonas.

På sociala medier skriver flera att de nu väljer att bojkotta butikerna tills dess att en ändring görs.

– Vi tror att bästa sättet att påverka är genom att bedriva handel, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

I sociala medier har kritiken mot flera av de stora matbutikerna haglat in de senaste dagarna. Kritiken grundar sig i att produkter såsom nötkött från Brasilien fortsätter att importeras och säljas i butikerna.

Många menar att det är fel att butikerna fortsätter med försäljningen eftersom en av anledningarna till att det brinner i regnskogen är för att jordbrukare i Brasilien anlägger bränder för att utöka sina ägor och flytta gränsen närmare skogen. 

Skogsbranden är för dem en billig och effektiv teknik för att röja mark så att de får mer plats åt sina kreatur samt näringsberika jorden.

Hårda krav

En av butikskedjorna som fått mycket kritik är Coop. Men enligt presschefen Tobias Rydergren kommer det brasilianska köttet de importerar till butiken från andra delstater som inte har någon del i Amazonas regnskog.

– Det köttet kommer från betesmarker där det inte tidigare har varit någon regnskog, säger Tobias Rydergren och menar att konsumenter kan vara säkra på att det brasilianska köttet i Coops butiker inte har bidragit till skövlingen av Amazonas.

Vidare menar Tobias Rydergren att Coop har hårda krav på deras leverantörer i hur produktionen ska göras oavsett vilket land det gäller.

– Vi tror att det är bättre med handel och handelsavtal där man försöker påverka ett land i en riktning, snarare än att man slutar handla.

Skickade brev till leverantörer

Även Ica har mottagit kritik och menar att det inte är någon lösning på problemen att sluta handla.

”Ica handlar med företag och inte länder, men om det skulle bli en handelsbojkott mot hela landet och alla företag i Brasilien skulle vi så klart följa den”, skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica gruppen i ett mejl till Expressen.

Liksom Coop menar Ica att det brasilianska köttet som återfinns i butikerna inte kommer från anläggningar som ligger i Amazonas och de brasilianska kaffebönor som finns är certifierade för att garantera att de inte kommer från skövlad regnskog.

”Vi skickade dessutom redan i juni ett brev till samtliga av våra leverantörer av frukt och grönt i Brasilien för att säkerställa att samtliga leverantörer är insatta i och noga följer relevant lagstiftning inom både EU och Brasilien”, skriver Kerstin Lindvall.

Bojkottar butiker

Anna Richert är matexpert vid Världsnaturfonden, WWF. Hon menar att det är bra att kunder ifrågasätter hur det ser ut när butiker köper in kött – speciellt i ett sådant här läge.

– Det är väldigt viktigt för företagen som importerar från Brasilien att berätta för kunderna vilka krav de ställer i sina inköp och vad det finns för mervärde kopplat till de produkterna och hur de säkrar att de inte skadar planeten, säger Anna Richert.

Många som har blivit upprörda över att butikerna fortsätter med brasilianska produkter menar att de nu väljer att bojkotta butikerna tills dess att någonting görs.

Men enligt Anna Richert skulle det ha väldigt lite påverkan i det stora hela.

– Sverige är ett väldigt litet land så det är viktigt att den här frågan lyfts upp på en politisk nivå eftersom beslutsfattare har möjlighet att påverka på EU-nivå. EU är en av de stora importörerna av soja och kött från Brasilien.

Så väljer du rätt kött i butiken

Nötkött

Det här ska du välja: certifierat EU-eko/KRAV och Naturbetescertifierat nötkött

Det här ska du inte välja: Irländskt nötkött, tyskt och polskt nötkött, sydamerikanskt nötkött, nordamerikanskt nötkött

 

Griskött

Det här ska du välja: KRAV-märkt griskött, svenskt EU-ekologiskt griskött

Det här ska du inte välja: Danskt griskött, tyskt griskött

 

Lammkött

Det här ska du välja: KRAV-certifierat lammkött, svenskt EU-ekologiskt lammkött

Det här ska du inte välja: Irländskt lammkött, nyzeeländskt lammkött

 

Kyckling

Det här ska du välja: KRAV-certifierat kycklingkött, svenskt EU-ekologiskt kycklingkött, importerat EU-ekologiskt kycklingkött

Det här ska du inte välja: Kycklingkött från Danmark, övriga EU och Asien

 

Källa: wwf.se

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!