Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kortbedragarna tömmer kontot när du julhandlar

Jan Olsson, polisens bedrägeriexpert. Foto: POLISEN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ficktjuvsligor och fejkade webbshoppar. 

Under julhandeln ökar risken att bli lurad och få kontot tömt på pengar. 

Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson tipsar om hur du skyddar dig. 

Många köper de flesta av årets julklappar i december. 

Det här vet förstås tjuvar och bedragare om och den som inte vill bli lurad gör klokt i att vara uppmärksam under julhandeln – både när man handlar på webben och i fysiska butiker. 

Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson berättar att nya bluff-webbshoppar brukar dyka upp runt jul. De ser ut som vilken webbshopp som helst – men lockar med påtagligt lägre priser. 

– Man kan alltid googla på företagsnamnet se vad det finns för recensioner. Då kanske man får reda på att det är massor av människor som inte har fått varor de betalat för till exempel, säger Jan Olsson och fortsätter:  

– Antingen tar de betalt för en vara som de aldrig skickar eller så fiskar de upp dina kortuppgifter för att själva använda dem för att köpa saker, eller så säljer de kortuppgifterna vidare i stora sjok till någon annan bedragare som ska använda dem. Då kan de handla för allt du har på kortet. Är det ett kreditkort kan de handla för hela krediten. Det beror på hur snabbt man själv upptäcker det. 

Jan Olsson tycker att man ska fundera om det är viktigt att handla på sidorna med de allra lägsta priserna eller om man ska handla på någon annan sida med högre priser men bättre säkerhetslösningar för betalningarna – till exempel 3D Secure. 

 

”Går till bankomaten och tömmer kontot”

Men man ska vara försiktig när man julhandlar i fysiska butiker också. 

– När människor samlas i stan med tjocka plånböcker kommer ficktjuvsligor dit och ska operera, samtidigt som man själv är stressad och inte märker av någonting. De tittar lite över axeln när man knappar in sin pinkod, sedan stjäl de plånboken med kort och allt och går till bankomaten och tömmer kontot, säger Jan Olsson. 

Här är hans råd enkelt: Skydda din pinkod.  

– Tänk själv när du är och handlar på Ica eller H&M, hur många framför dig håller handen ovanför när de slår in sin kod? Det är det få som gör, för att de tycker det är pinsamt att man då verkar misstro sin omgivning. Men det är precis det man ska göra. Den som är bakom kanske inte är hederlig. De kan också ta ut rätt mycket pengar, 15 000–16 000 kronor, i ett bankomatuttag, säger Jan Olsson.

 

 

Fler tips: Så skyddar du dig från bedrägerier

Kortbedrägerier

Skydda din kod. Dölj fingrarna när du slår in koden.

Var försiktig med att lämna ifrån dig ditt kort eller kortnummer.

Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt. Då har du möjlighet att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.

Spärra omedelbart ditt kort via banken, om du blivit av med ett bankkort eller kod, och göra en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt. 

 

Identitetsbedrägerier

Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.

Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

Se till att inga obehöriga kommer åt din post.

Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen

 

Fakturabedrägerier

Var försiktig när du blir uppringd av telefonförsäljare du inte känner till. Ett enkelt tips är att avsluta samtalet för att undvika att få en oönskad faktura.

Gör en polisanmälan när du har fått en faktura på något du inte godkänt eller när du anser att du har blivit vilseledd.

Bestrid fakturor som du inte har godkänt eller när du har blivit vilseledd, för att undvika inkasso, betalningsanmärkningar och efterföljande åtgärder.

 

Källa: Polisen.se 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!