Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpte 1 000 Triss-lotter – så gick det för Jakob

– Jag har insett hur liten chans det är att vinna, säger Jakob Vastamäki, 23, efter att ha skrapat 950 Triss-lotter.
Foto: Privat
Jakob har vunnit 20 170 kronor – men lotterna kostade 30 000 kronor.
Foto: Privat
Jakob Vastamäki började skrapa Triss-lotter den 12 mars. På fredag den 12 maj skrapar han den tusende och sista lotten.

23-åriga Jakob Vastamäki köpte 1 000 Triss-lotter för egna pengar – och vann 10 000 kronor.

Men han har inte fått några fler storvinster. 

Efter 950 skrapade lotter ligger Jakob i stället nästan 10 000 kronor back.

– Jag kommer aldrig mer att köpa en Triss-lott i hela mitt liv.

På fredag skrapar Jakob Vastamäki, 23, den tusende och sista Triss-lotten i sitt projekt. 

I mars skrev Expressen att Jakob investerat 30 000 kronor av sina egna pengar i Triss-lotter. Jakob pluggar till tv-producent på Stockholms dramatiska högskola och 1 000 triss är hans examensarbete, med syftet att granska den statliga spelbranschen.

Efter att ha skrapat i ett par veckor vann han sin första större vinst, 10 000 kronor.


LÄS MER: Jakob, 23, köpte 1 000 lotter – vann storvinst


Men nu, efter nästan två månader och 950 lotter, ligger Jakob nästan 10 000 back. Sammanlagt har han vunnit 20 170 kronor medan lotterna kostade 30 000 kronor. 

De allra flesta vinsterna är på 30 eller 60 kronor.

– Jag har insett hur liten chans det är att vinna. Jag visste det tidigare, men det har blivit tydligare nu, säger Jakob.

"Aldrig mer"

Jakobs projekt har sammanlagt över 65 000 följare på Facebook och Instagram. Nästan varje dag har han kommit på nya kreativa sätt att skrapa lotter i sina videos.

Han har prövat lyckan till toner av vinnarlåtar i Eurovision Song Contest och skrapat samtidigt som han åkt 95 meter upp i luften i Gröna Lunds nya åk Ikaros.

Men efter den tusende lotten på fredag får det vara nog.

– Jag kommer aldrig mer att köpa en Triss-lott i hela mitt liv, säger Jakob, som dock misstänker att en eller annan skämtsam släkting kan köpa honom lotter till födelsedagspresent.

Under projektet har Jakob bland annat intervjuat en spelberoende person samt lärt sig mer om psykologin bakom spelandet. Han har också försökt få till en träff med civilminister Ardalan Shekarabi (S), utan att lyckas.

– Det känns tråkigt att staten har vägrat att träffa mig. Jag tror att det handlar om att de har sett hur dålig utdelning det är på statens lotteri, säger han.

Semesterkassan borta

När Jakob nu tar examen slutar han också att få studiestöd från CSN. Hans följare har undrat om han är sponsrad, men Jakob berättar att Triss-pengarna är hans egna och kommer från semesterkassan och andra besparingar.

– Min sambo tyckte inte att det var så kul när jag började med projektet, särskilt eftersom det tagit så lång tid. Men vi får försöka skramla, det ska väl gå bra. 

Projektet har fått stor uppmärksamhet i medierna. Jakob Vastamäki säger att han alltid har några jobberbjudanden stående.

– Det skadar inte direkt på cv:t att jag gjort det här projektet.

Jakob säger att det känns både skönt och tråkigt att projektet snart tar slut.

– Jag har haft väldigt kul och fått så mycket kärlek från alla mina följare.

50 lotter kvar

Och han har ju fortfarande 50 lotter kvar – och chansen att vinna 100 000 kronor i månaden i 25 år, eller andra storvinster.

– Hoppet är det sista som lämnar människan. Som student skulle jag bli glad för extra tillskott i kassan. Det är därför staten lyckas sälja de här papperslapparna – för att man aldrig vet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!