Allras ordförande Ebba Lindsö kallades under måndagen till ett möte på Pensionsmyndigheten – men dök aldrig upp. Foto: Olle SporrongAllras ordförande Ebba Lindsö kallades under måndagen till ett möte på Pensionsmyndigheten – men dök aldrig upp. Foto: Olle Sporrong
Allras ordförande Ebba Lindsö kallades under måndagen till ett möte på Pensionsmyndigheten – men dök aldrig upp. Foto: Olle Sporrong
Även Allras vd Alexander Ernstberger kallades till mötet. Foto: Johanna HannoÄven Allras vd Alexander Ernstberger kallades till mötet. Foto: Johanna Hanno
Även Allras vd Alexander Ernstberger kallades till mötet. Foto: Johanna Hanno

Köpstopp efter kritik mot pensionsfonder

Publicerad

Pensionsmyndigheten beslutade under tisdagen att köpstoppa fondbolaget Allras fyra fonder inom premiepension – efter att de granskats av Expressen och Svenska Dagbladet.

– Allra finns tyvärr i topp bland de som får flest klagomål, säger Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, till SvD.

I början av februari kunde Expressen rapportera om fonddirektörer i bolaget Allra som levde lyxliv på pensionspengar, trots att deras fonder har låg avkastning. Även Svenska Dagbladet har granskat pensionskoncernen.

På måndagen kallades Allras vd Alexander Ernstberger och ordförande Ebba Lindsö till möte på Pensionsmyndigheten. Enligt SvD dök Lindsö inte upp på mötet.

Nu skriver tidningen att Pensionsmyndigheten köpstoppar Allra-fonderna.

Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, säger att Expressens och SvD:s granskningar "bidragit till en bild".

– Vi har också egen informationsinhämtning som har pågått en tid. Det är flera kunder som hört av sig, Allra finns tyvärr i topp bland de som får flest klagomål.

Sparekonomen: Kan vara slutet

Han fortsätter:

– Utredningen är dels för att vi har frågor om innehav i fonderna, men även att vi har fått en stor mängd klagomål från kunder som på olika sätt känner sig lurade eller utnyttjade av deras marknadsföring, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att köpstoppet bådar illa inte bara för Allra utan även för Pensionsmyndigheten.

– Det är högst oroväckande. Inte minst med Falcon funds i färskt minne, som faktiskt bluffade till sig pengar via PPM-systemet, säger han.

– Om det visar sig att det är något liknande bakom det här så hänger nog hela systemet i farozonen. Då är det tveksamt om det kommer finnas kvar i den här formen.

Brev till 130 000 sparare

Han rekommenderar privatpersoner som sparar i någon av Allras fonder att byta till ett annat alternativ.

– Det är inte värt att ligga kvar i ett bolag där det finns den här typen av frågetecken.

Enligt Jimmy Larsson-Hagberg kommer de 130 000 som sparar i någon av de berörda fonderna att få ett brev hem med information om köpstoppet.

– Vi kommer informera om att det här händer samt att man inte kan välja till de här fonderna längre, men att man kan välja bort ur de här fonderna om man vill. När utredningen är klar kommer vi antingen att släppa på fonderna igen eller så blir det avregistrering.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen