Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpstopp efter kritik mot pensionsfonder

Allras ordförande Ebba Lindsö kallades under måndagen till ett möte på Pensionsmyndigheten – men dök aldrig upp.
Foto: Olle Sporrong
Även Allras vd Alexander Ernstberger kallades till mötet.
Foto: Johanna Hanno

Pensionsmyndigheten beslutade under tisdagen att köpstoppa fondbolaget Allras fyra fonder inom premiepension – efter att de granskats av Expressen och Svenska Dagbladet.

– Allra finns tyvärr i topp bland de som får flest klagomål, säger Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, till SvD.

I början av februari kunde Expressen rapportera om fonddirektörer i bolaget Allra som levde lyxliv på pensionspengar, trots att deras fonder har låg avkastning. Även Svenska Dagbladet har granskat pensionskoncernen.

På måndagen kallades Allras vd Alexander Ernstberger och ordförande Ebba Lindsö till möte på Pensionsmyndigheten. Enligt SvD dök Lindsö inte upp på mötet.

Nu skriver tidningen att Pensionsmyndigheten köpstoppar Allra-fonderna.

Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, säger att Expressens och SvD:s granskningar "bidragit till en bild".

– Vi har också egen informationsinhämtning som har pågått en tid. Det är flera kunder som hört av sig, Allra finns tyvärr i topp bland de som får flest klagomål.

Sparekonomen: Kan vara slutet

Han fortsätter:

– Utredningen är dels för att vi har frågor om innehav i fonderna, men även att vi har fått en stor mängd klagomål från kunder som på olika sätt känner sig lurade eller utnyttjade av deras marknadsföring, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att köpstoppet bådar illa inte bara för Allra utan även för Pensionsmyndigheten.

– Det är högst oroväckande. Inte minst med Falcon funds i färskt minne, som faktiskt bluffade till sig pengar via PPM-systemet, säger han.

– Om det visar sig att det är något liknande bakom det här så hänger nog hela systemet i farozonen. Då är det tveksamt om det kommer finnas kvar i den här formen.

Brev till 130 000 sparare

Han rekommenderar privatpersoner som sparar i någon av Allras fonder att byta till ett annat alternativ.

– Det är inte värt att ligga kvar i ett bolag där det finns den här typen av frågetecken.

Enligt Jimmy Larsson-Hagberg kommer de 130 000 som sparar i någon av de berörda fonderna att få ett brev hem med information om köpstoppet.

– Vi kommer informera om att det här händer samt att man inte kan välja till de här fonderna längre, men att man kan välja bort ur de här fonderna om man vill. När utredningen är klar kommer vi antingen att släppa på fonderna igen eller så blir det avregistrering.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!