Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köper lyxleksaker till sina barn – skulder på 800 000

De senaste åren har Jael och Per från Hönö tagit flera lån – men de kan inte redovisa vart pengarna har tagit vägen.Foto: TV3
En del av pengarna har gått till bland annat en fyrhjuling, och en elcykel.Foto: TV3
Även leksaker har kostat en del pengar genom åren, eftersom paret har svårt att säga nej till sina barn.Foto: TV3
Enligt Magnus Hedberg, programledare för ”Lyxfällan”, är det ofattbart att Per och Jael har så stora skulder, eftersom de bor i hyresrätt och har relativt bra inkomster.Foto: TV3
En av sakerna paret har köpt är en hund. Per säger att han har svårt att säga nej till barnens önskemål, och Jael uppger att hon känner sig misslyckad som mamma om hon inte ger barnen vad de vill ha.Foto: TV3
Jael gråter när Magnus Hedberg påpekar att de som i slutändan drabbas är barnen, som inte har några sparkonton i sina namn, till exempel.Foto: TV3
Paret går back flera tusen varje månad, visar tavlan, trots att de tillsammans får ut över 47 000 kronor i månaden och inte har något bolån.Foto: TV3
1 / 7

De senaste åren har Per och Jael slösat hundratusentals kronor på teknikprylar och lyxleksaker.

Deras totala skuld: över 800 000 kronor.

– Jag är orolig att vi ska hamna någonstans där vi inte har ett hem, säger Per i ”Lyxfällan”.

Per och Jael har varit ett par i 17 år, och bor på Hönö tillsammans med sina tre barn.

Men de har svårt att säga nej när barnen vill ha någonting – och har levt över sina tillgångar i flera år. När ”Lyxfällan” besöker paret, i det första avsnittet för säsongen, är familjens ekonomi körd i botten.

– Vi har levt med lite konstgjord andning under ganska lång tid egentligen. Jag har haft problem att hålla i pengar hela mitt liv, säger Per i programmet.

Skulder på hundratusentals kronor

Sambon Jael växte upp i Venezuela, i en familj med bra ekonomi. I ”Lyxfällan” berättar hon att hon fick vad hon ville som liten.

– För mig är det viktigt att ge barnen det de vill ha så de är glada, säger hon.

De senaste åren har familjen spenderat hundratusentals kronor på allt från leksaker, nya mobiltelefoner och en fyrhjuling – till en liten hund. Dessutom gick Pers företag nyligen i konkurs, med en saftig baksmälla:

En hyresskuld på 400 000.

När ”Lyxfällan” är på besök på Hönö uppgår parets totala skuld till närmare 835 000 kronor. Och de går back 3 400 kronor varje månad – trots att de bor i hyresrätt och har en sammanlagd inkomst på över 47 000 kronor.

– Vi är ganska nära ruinens brant, säger Per.

”Ni säger inte nej”

När programledaren Magnus Hedberg går igenom parets tidigare lån kan de inte minnas vad pengarna har gått till.

Jael gråter och hennes sambo har svårt att sova om nätterna.

Hedberg ryter ifrån och säger att paret medvetet kör sin ekonomi i botten.

– Snöbollen rullar vidare och ni kör på. Så ångrar ni er och så känns det lite tufft, men ni säger fortfarande inte nej. Ni fortsätter att göra saker som barnen önskar eller som ni tycker vore härligt och värderar inte om ni har råd.

I programmet får Per och Jael hjälp att göra upp en budget, skriva om lånen och de säljer själva av saker.

Så går det för paret i dag

När Expressen når paret säger Per att det har gått bra efter ”Lyxfällans” besök.

– Det gick åt lite pengar under semestern. Vi har inte gått back men nallat lite från sparandet. Annars har det gått bra.

Han och Jael är nu hoppfulla inför framtiden.

– Jag är tacksam att ”Lyxfällan” kom. De pinpointar verkligen vad man har gjort för dumheter och vad man behöver förändra. Vi brände enormt med pengar och visste inte vart de tog vägen, men nu har vi koll på det där.

Lyxfällan sänds på TV3 klockan 20.00 tisdag 22 september, och på Viaplay och Viafree.

Tidigare i Lyxfällan: Josefin Crafoord trodde fakturorna var inkomst

”Lyxfällans” Magnus Hedberg möter radioprofilen Josefin Crafoord för att få en inblick i hennes privatekonomi.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!