Köparen stämmer träff – blåser sen sitt offer

Publicerad

Polisen varnar för en ny typ av Blocket-bedrägeri som börjat sprida sig över landet.

Efter att ha träffats fysiskt visar köparen upp ett kvitto på att den betalat.

Men några pengar har aldrig förts över – kvittot är falskt.

– Det har varit belopp på mellan 20 000 och 100 000, säger Tommy Jonasson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter.

En av dem som drabbats är en man som skulle sälja sin Rolex-klocka. Han lade ut annonsen på Blocket och fick dagen efter kontakt med en som ville köpa klockan. De bestämde sig för att träffas utanför mannens arbetsplats, där köparen förde över den överenskomna summan: 75 000 kronor.

Köparen visade upp ett kvitto på sin mobil och säljaren fick också se på köparens id-kort. Dessutom skrev köparen under ett köpekontrakt, varpå säljaren lämnade över klockan.

Men när han gick in för att kolla på sitt konto så fanns där inga 75 000 kronor.

Mannen är inte den enda som drabbats. Polisen har gått ut med en varning på Facebook efter att fått in flera anmälningar från olika delar i landet.

Lurade på mellan 20 000 och 100 000 kronor

Bara i Stockholm har man fått in uppemot 20 olika anmälningar, där man misstänker samma gärningsperson. Säljarna har blivit lurade på allt mellan 20 000 och 100 000 kronor.

 

LÄS MER: Sabrina lurades av Blocket-bedragare

– Det är vanliga människor som vill sälja sina kapitalvaror. De har försökt göra så rätt man har kunnat – men ändå inte lyckats ända fram, säger Tommy Jonasson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter.

Han uppmanar de som ska genomföra den här typen av affärer att använda sig av betaltjänsten Swish. Alternativt genomföra transaktionen på en bank.

– Det måste ju vara av intresse för både säljaren och köparen kan man tycka. Har man en köpare som inte vill göra köpet på det sättet, då ska man inte sälja. För då är det något som är skumt, säger Tommy Jonasson.

Inte säkert att man får tillbaka pengarna

Om man drabbats ska man polisanmäla det direkt. Men det är inte säkert att man kan få tillbaka pengarna ändå.

 

LÄS MER: Försökte hyra ut hennes hem sex gånger

– Det beror alldeles på. Kan man koppla det till en gärningsman så underlättar det ju. Men det kan ju vara så att den man träffat på torget inte är den som den utgett sig för att vara, säger Tommy Jonasson.

I det fall som man utreder i Stockholm har man nu lyckats hitta en misstänkt. Polisen misstänker att mannen ligger bakom de drygt 20 fallen i Stockholm.

– Det är ju fördelen med att träffas fysiskt. Nu har ju mellan tio och tjugo personer sett samma person, säger Tommy Jonasson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen