Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köparen stämmer träff – blåser sen sitt offer

Polisen varnar för en ny typ av Blocket-bedrägeri som börjat sprida sig över landet.

Efter att ha träffats fysiskt visar köparen upp ett kvitto på att den betalat.

Men några pengar har aldrig förts över – kvittot är falskt.

– Det har varit belopp på mellan 20 000 och 100 000, säger Tommy Jonasson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter.

En av dem som drabbats är en man som skulle sälja sin Rolex-klocka. Han lade ut annonsen på Blocket och fick dagen efter kontakt med en som ville köpa klockan. De bestämde sig för att träffas utanför mannens arbetsplats, där köparen förde över den överenskomna summan: 75 000 kronor.

Köparen visade upp ett kvitto på sin mobil och säljaren fick också se på köparens id-kort. Dessutom skrev köparen under ett köpekontrakt, varpå säljaren lämnade över klockan.

Men när han gick in för att kolla på sitt konto så fanns där inga 75 000 kronor.

Mannen är inte den enda som drabbats. Polisen har gått ut med en varning på Facebook efter att fått in flera anmälningar från olika delar i landet.

Lurade på mellan 20 000 och 100 000 kronor

Bara i Stockholm har man fått in uppemot 20 olika anmälningar, där man misstänker samma gärningsperson. Säljarna har blivit lurade på allt mellan 20 000 och 100 000 kronor.


LÄS MER: Sabrina lurades av Blocket-bedragare

– Det är vanliga människor som vill sälja sina kapitalvaror. De har försökt göra så rätt man har kunnat – men ändå inte lyckats ända fram, säger Tommy Jonasson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter.

Han uppmanar de som ska genomföra den här typen av affärer att använda sig av betaltjänsten Swish. Alternativt genomföra transaktionen på en bank.

– Det måste ju vara av intresse för både säljaren och köparen kan man tycka. Har man en köpare som inte vill göra köpet på det sättet, då ska man inte sälja. För då är det något som är skumt, säger Tommy Jonasson.

Inte säkert att man får tillbaka pengarna

Om man drabbats ska man polisanmäla det direkt. Men det är inte säkert att man kan få tillbaka pengarna ändå.


LÄS MER: Försökte hyra ut hennes hem sex gånger

– Det beror alldeles på. Kan man koppla det till en gärningsman så underlättar det ju. Men det kan ju vara så att den man träffat på torget inte är den som den utgett sig för att vara, säger Tommy Jonasson.

I det fall som man utreder i Stockholm har man nu lyckats hitta en misstänkt. Polisen misstänker att mannen ligger bakom de drygt 20 fallen i Stockholm.

– Det är ju fördelen med att träffas fysiskt. Nu har ju mellan tio och tjugo personer sett samma person, säger Tommy Jonasson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!