Oscar Properties kunder kräver pengarna tillbaka

Ett av Oscar Properties byggen, Norra tornen på Torsplan 8.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
Vd:n Oscar Engelbert och hustrun Giovanna Battaglia.
Foto: STELLA PICTURES
Det första av de Norra Tornen syns från hela Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Bygget av 79&Park på Gärdet i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Avhoppare från Oscar Properties prestigebyggen vänder sig nu till Kronofogden för att få hjälp att kräva tillbaka handpenningarna på dyra våningar i försenade projekt.

Det skriver SvD

Ansökningarna om betalningsföreläggande gäller två exklusiva projekt på Östermalm och Gärdet, dels "Brf Riddaren 5" på Nybrogatan, dels "Brf Stettin 7", även kallad 79&Park. Det skriver Svenska Dagbladet. 

En kvinna som hösten 2016 tecknade sig för en stor trea för 13 miljoner kronor, berättar att hon skulle ha flyttat in i vintras, men att inflyttningen då sköts upp. När nya tider fortfarande var preliminära tog hon strid för att avbryta köpet.

– Det värsta är att de håller mina pengar låsta och att processerna tar sådan tid. Nu får jag bo ute på sommarstället medan det pågår, säger kvinnan till tidningen. 


Betalade 1,4 miljoner i handpenning

Enligt ansökan till Kronofogden betalade hon 1,4 miljoner kronor i handpenning. Hela summan krävde hon tillbaka den 1 mars. Ett halvår senare, den 1 oktober, gick kravet på Oscar Properties förening "Nybrogatan 19" till Kronofogden.

SvD skriver om en rad fall där köpare vänt sig till Kronofogden. Gemensamt för ärendena hos Kronofogden är att köpare vänt sig till jurist för att försöka avbryta sina köp, och att det därefter varit en långdragen skriftväxling innan ärendena lämnats till Kronofogden.

Oscar Properties skriver i brev till avhopparnas jurist att förskotten kan hållas inne ända till dess man har beräknat eventuellt skadeståndskrav mot de kunder som inte fullföljer sina förhandsavtal om köp av våningarna.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!