Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köp gammal bil – tjäna tusentals kronor

Värderingsmannen tips: Så ska du tänka om du vill börja samla på bilar.
Volvo S60 från 2004
Foto: Bilweb Auctions / Bilweb Auctions
Volvo T-Gul
Foto: Bilweb Auctions / Bilweb Auctions
BMW 318
Foto: Bilweb Auctions / Bilweb Auctions
Saab 9000
Foto: Bilweb Auctions / Bilweb Auctions

Att samla på bilar kan vara en bra investering - och behöver inte kosta skjortan. Värderingsmannen Michael Luft från Bilweb Auctions tipsar om vilka bilmodeller du bör hålla koll på.

De senaste tio åren har priserna på gamla bilar tiodubblats. En Volvo Amazon som då kostade 20 000 kr värderas idag till 200 000 kr. Och i takt med att priserna stigit har intresset för att samla på bilar ökat.

– Du kan köpa en bil för 10-15 000 kr, göra i ordningen den och sen är den värd 100 000 kr, säger Michael Luft värderingsman på Bilweb Auctions som gästar DiTV Motor i samband med deras pågående höstauktion med 150 bilar och motorcyklar. 

En av de högst värderade bilarna på auktionen är en Shelby GT Cobra Jet från 1969. Men det finns även en hel del yngre bruksbilar som bjuds ut. Och det är där du kan göra en riktigt bra affär menar Michael Luft. 

– De bilarna som är lite nyare, som har finaste 'specen' eller största motorn börjar bli värda mycket. Eller enklare modeller som har gått väldigt lite eller är i väldigt fint skick, säger Michael Luft.

Bilmodellerna du ska hålla koll på

De bilmodeller som väntas stiga i värde framöver är bland annat Volvo S60 från 2004 som värderas till runt 150.000 kronor. Likaså Volvo 850 kallad T-Gul som renoverats till nyskick. 

BMW 318, som var en vanlig bil och billig bil på sin tid, beräknas kunna stiga i värde till 100 000 om bara några år. 

Och såklart Saab 9000. Där finns få kvar som är i bra skick, och ännu färre som har en V6-motor. 

Vad är ditt bästa tips om man vill tjäna pengar på en gammal bil?

– Man ska tänka på de bilar som ännu inte hunnit bli samlarbilar, de som är 20-25 år gamla. När de kommer upp i 30 år då kommer priserna upp på topp eftersom de då räknas som veteranbilar och man kan ha billigare skatt och försäkring, säger Michael Luft.

Se det senaste avsnittet av DiTV Motor.