Mathias Fredriksson har tjänat 95 miljoner kronor på en månad. Foto: Nils JakobssonMathias Fredriksson har tjänat 95 miljoner kronor på en månad. Foto: Nils Jakobsson

Mathias Fredriksson har tjänat 95 miljoner kronor på en månad.

 Foto: Nils Jakobsson
Jörgen Lantto, vd för Fingerprint cards.Jörgen Lantto, vd för Fingerprint cards.

Jörgen Lantto, vd för Fingerprint cards.

Expressen TV sänder live med anledning av turbulensenExpressen TV sänder live med anledning av turbulensen
Expressen TV sänder live med anledning av turbulensen

Fredriksson tjänade 95 miljoner på Fingerprint

Publicerad

Aktien i Fingerprint Cards backade med -4,7 procent efter gårdagens turbulens.

Trots det har den före detta skidåkaren Mathias Fredriksson tjänat närmare 100 miljoner kronor på aktien – den senaste månaden.

– Jag är väldigt positiv till bolaget, säger han till Dina pengar.

Den tidigare skidåkaren Mathias Fredriksson, som i dag är expert i SVT:s Vinterstudion, äger 370 000 aktier i Fingerprint Cards. I slutet av oktober var de värda 130 miljoner kronor, när kursen på aktien var 343 kronor. Trots gårdagens nedgång slutade aktien på 610 kronor när Stockholmsbörsen stängde, vilket gör att Fredrikssons aktier i företaget är värda 225 700 000 kronor. Det innebär alltså att Mathias Fredriksson har tjänat över 95 miljoner på en dryg månad.

 

LÄS OCKSÅ: Turbulent dag för Fingerprint på börsen.

 

Han har tidigare sagt att det än så länge bara är siffror på ett papper.

– Siffror vill jag inte kommentera överhuvudtaget men jag är väldigt positiv till bolaget, säger han nu till Dina pengar.

Vad är din reaktion på turbulensen i samband med försäljningsprognosen?

– Jag är långsiktig, så jag har inte agerat på något sätt utan ser det som en långsiktig investering.

– Men det var en stark prognos. De verkar sälja som smör nästa år så jag ser positivt på framtiden.

Enskilt största ägare i bolaget är Fingerprints tidigare vd Johan Carlström. Han köpte nyligen 2,9 procent av aktierna i bolaget Sunfloro, som har 16,2 procent av rösterna i Fingerprint. Det motsvarar 1,2 miljoner aktier.

 

LÄS OCKSÅ: Åklagaren - så lurade Carlström marknaden.

 

Johan Carlström har också ökat sitt aktieinnehav i Fingerprint under hösten via Danske Bank genom att lösa in sina köpoptioner, skriver Affärsvärlden. Exakt hur mycket av bolaget han äger i dag vill han inte uppge, men han bekräftar för nyhetsbyrån Direkt att han är Fingerprints huvudägare och kontrollerar även andra poster än dem han har via Sunfloro och Danske Bank.

Johan Carlström avgick som vd i maj, då Jörgen Lantto tog över. I september åtalades han för sju olika fall av grovt insiderbrott. Två styrelseledamöter åtalas också.

Bolagets tidigare marknadschef dömdes för insiderhandel i hovrätten förra året.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen