Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredriksson tjänade 95 miljoner på Fingerprint

Mathias Fredriksson har tjänat 95 miljoner kronor på en månad.
Foto: Nils Jakobsson
Jörgen Lantto, vd för Fingerprint cards.
Expressen TV sänder live med anledning av turbulensen

Aktien i Fingerprint Cards backade med -4,7 procent efter gårdagens turbulens.

Trots det har den före detta skidåkaren Mathias Fredriksson tjänat närmare 100 miljoner kronor på aktien – den senaste månaden.

– Jag är väldigt positiv till bolaget, säger han till Dina pengar.

Den tidigare skidåkaren Mathias Fredriksson, som i dag är expert i SVT:s Vinterstudion, äger 370 000 aktier i Fingerprint Cards. I slutet av oktober var de värda 130 miljoner kronor, när kursen på aktien var 343 kronor. Trots gårdagens nedgång slutade aktien på 610 kronor när Stockholmsbörsen stängde, vilket gör att Fredrikssons aktier i företaget är värda 225 700 000 kronor. Det innebär alltså att Mathias Fredriksson har tjänat över 95 miljoner på en dryg månad.


LÄS OCKSÅ: Turbulent dag för Fingerprint på börsen.


Han har tidigare sagt att det än så länge bara är siffror på ett papper.

– Siffror vill jag inte kommentera överhuvudtaget men jag är väldigt positiv till bolaget, säger han nu till Dina pengar.

Vad är din reaktion på turbulensen i samband med försäljningsprognosen?

– Jag är långsiktig, så jag har inte agerat på något sätt utan ser det som en långsiktig investering.

– Men det var en stark prognos. De verkar sälja som smör nästa år så jag ser positivt på framtiden.

Enskilt största ägare i bolaget är Fingerprints tidigare vd Johan Carlström. Han köpte nyligen 2,9 procent av aktierna i bolaget Sunfloro, som har 16,2 procent av rösterna i Fingerprint. Det motsvarar 1,2 miljoner aktier.


LÄS OCKSÅ: Åklagaren - så lurade Carlström marknaden.


Johan Carlström har också ökat sitt aktieinnehav i Fingerprint under hösten via Danske Bank genom att lösa in sina köpoptioner, skriver Affärsvärlden. Exakt hur mycket av bolaget han äger i dag vill han inte uppge, men han bekräftar för nyhetsbyrån Direkt att han är Fingerprints huvudägare och kontrollerar även andra poster än dem han har via Sunfloro och Danske Bank.

Johan Carlström avgick som vd i maj, då Jörgen Lantto tog över. I september åtalades han för sju olika fall av grovt insiderbrott. Två styrelseledamöter åtalas också.

Bolagets tidigare marknadschef dömdes för insiderhandel i hovrätten förra året.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsraketen skakas av flera skandaler

I går skulle Fingerprint cards släppa sin försäljningsrapport för 2016. Men två timmar före presentationen läckte pressmeddelandet ut. Läckan ledde till handelsstopp på aktien och Stockholmsbörsen utreder nu om den handel som hann ske ska makuleras.

Enligt försäljningsrapporten väntas bolagets försäljning uppgå till någonstans i intervallet 6,5-8,5 miljarder kronor nästa år.

2013 vidarebefordrades ett falskt pressmeddelande om att elektronikjätten Samsung var på väg att köpa Fingerprint Cards. Det falska budet fick aktien att skena vilt på börsen, men senare makulerades alla aktuella köp i aktien.

I maj 2014 dömdes Fingerprints marknadschef för insiderbrott till ett års fängelse. Domen har överklagats.

Några månader senare delgavs Fingerprints dåvarande vd Johan Carlström misstanke om insiderbrott. Ett drygt halvår senare avgick han som vd och Jörgen Lantto tog över. Carlström är fortfarande Fingerprints största enskilda ägare.

I september åtalades Johan Carlström för grovt insiderbrott. Två tidigare styrelseledamöter åtalades också, liksom en anhörig till bolagstopparna.

Trots skandalerna fortsätter Fingerprints börsrusning. Hittills i år har aktien stigit med ofattbara 1 730 procent. I början av året kostade en aktie 35 kronor, nu ligger priset på 637 kronor.