Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

XXL straffas för miljöbrott – får böta

XXL får böta efter att ha sålt produkter med höga gifthalter respektive utan korrekt märkning.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Fritidskedjan XXL Sport och Vildmark döms till böter för att ha sålt produkter med höga gifthalter.

Bolaget får böta 65 000 kronor för att ha sålt myggmedel och våtservetter med höga halter av giftiga ämnen. 

Detaljhandelsföretaget XXL Sport och Vildmark AB har gjort sig skyldigt till fyra fall av olika miljöbrott, enligt ett strafföreläggande som nyhetsbyrån Siren tagit del av. 

Det framgår i föreläggandet att XXL under åren 2015-2018 sålt flera produkter som inte varit godkända av Kemikalieinspektionen. De har inte varit rätt märkta eller så har de innehållit för höga halter av giftiga ämnen. Företaget får därför en företagsbot om 65 000 kronor.

XXL ska ha sålt antibakteriella våtservetter, myggmedel och myggsprej som inte varit godkända av Kemikalieinspektionen. Därutöver ska företaget ha sålt en skjortmodell med myggmedel som inte varit rätt märkt och en gummiskrapa med alltför höga halter av polycykliska aromatiska kolväten (PAH). PAH anses, enligt Kemikalieinspektionen, vara den största kända grupp cancerframkallande ämnen.

Produkterna såldes i företagets varuhus i Bromma som produkterna i fråga såldes vid olika tillfällen mellan 2015 och 2018, enligt åklagaren. 

XXL:s presskontakt Anders Andrén meddelar skriftligen att man inte överklagar boten och förklarar:

”Vid ett fåtal tillfällen har vi saknat rätt tillstånd för produkter vi sålt, tack vare att bra samarbete med Kemikalieinspektionen har vi nu inhämtat tillstånd för att sälja dessa. I något fall har också produkten utgått. Tyvärr blir det ibland fel men för oss på XXL är miljöfrågor mycket viktiga och vi ska självfallet alltid ha rätt tillstånd och märkning för allt vi säljer.”

Produkterna som omfattas av domen

Myggmedlet Saltidin Invect Repellent och myggspray Saltidin

Jaktskjortan M's Quick Dry Shirt 

Våtservetter med varumärket Exerfit
 Gummiskrapa stor svart.

Annons: