Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvos Teslautmanare – inredd i veganläder

Thomas Ingenlath, Polestars vd: ”Elbilar är ett hett ämne”.Foto: Pressbild
Volvos superelbil Polestar 2 har beskrivits som en Teslautmanare.Foto: CYRIL ZINGARO/EPA/TT NYHETSBYRÅN

Om åtta månader startar produktionen av Volvos superelbil Polestar 2.

Den beskrivs som en Teslautmanare med lägre pris.

– Vi planerar att producera 10 000 Polestar 2, men det är ingen exakt siffra, säger Polestars vd Thomas Ingenlath i programmet Di TV Motor.

Polestar ägs av Volvo Cars, men man påpekar alltid noggrant att det är ett eget varumärke. Företaget huserar i egna lokaler i Torslanda på Hisingen i Göteborg.

Tidigare har man producerat Polestar 1, en handbyggd sportbil med förbränningsmotor och laddhybrid, tillverkad i förhållandevis små serier.

Polestar 2 presenterades i Geneve i mars.Foto: CYRIL ZINGARO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu ska man utmana med en ny elbil.

– Polestar 2 är en massproducerad bil. Det är självklart en väldigt annorlunda produkt jämfört med vår handbyggda Polestar 1, säger vd:n Thomas Ingenlath i intervjun med Di TV Motor.

Klar för leverans 2020

Elbilen premiärvisades på Genèvesalongen i mars och de första bilarna ska rulla ut från fabriken i början av 2020. Det går dock att förhandsboka en Polestar 2 redan nu.

Thomas Ingenlath är vd på Volvoägda Polestar.Foto: Pressbild

Polestar 2 har beskrivits som en Teslautmanare. Elmotorerna (två) utvecklar 408 hästkrafter (300 kW) och bilen gör 0-100 km/h på blixtrande 4,7 sekunder. Räckvidden uppges till 50 mil med ett LG Chem batteri på 78 kWh.

Modellen blir Volvos riktiga entré på den växande elbilsmarknaden. Planen är att tillverka omkring 10 000 Polestar 2 inledningsvis.

”Folk väntar på fler elbilar”

– Elbilar är ett hett ämne och folk väntar på att fler bilar ska finnas tillgängliga. Polestar 2 är en väldigt kraftfull och spännande bil till ett rimligt pris, hävdar Thomas Ingenlath.

Bilen ska säljas med en prislapp från 39 900 euro (cirka 420 000 kronor, vilket är lägre än priset på Teslas nya ”ekonomivariant” Model 3 Standard Range som kostar från 540 000 kronor.

Tesla blir en av konkurrenterna till Polestars nya elbil.Foto: IMAGINECHINA / YI FANG - IMAGINECHINA/SIPA USA SIPA USA

Till en början kommer dock endast toppversionen av Polestar 2 ut på marknaden, och den går på 59 900 euro (cirka 630 000 kronor).

Byter skinnet mot veganläder

Tänket kring Polestar 2 utgår från aktuella begrepp som hållbar och klimatsmart.

Bland annat erbjuds bilen med inredning av så kallat veganläder. Inga djur har behövt sätta livet till för att du ska sitta skönt. Däremot tvistas om det konstgjorda lädret verkligen är så bra för miljön.

– Hållbarhet är definitivt ett av de största områdena som design kommer att domineras av det kommande årtiondet, konstaterar Thomas Ingenlath.

Se hela intervjun med Thomas Ingenlath, Polestars vd, i Di TV:s motormagasin i spelaren ovan.

Läderinredning ska fortfarande finnas, men vd:n vänder sig mot massproducerade skinnprodukter med oklarheter kring ursprung och hantering av originalinnehavaren (djuret).

– Läder har fortfarande sin plats. Men det borde behandlas för vad det är: något värdefullt som man inte ska ta för givet, förklarar Ingenlath i Di TV.

Annons: