Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vings nya besked: Vi flyger som vanligt på tisdag

I Storbritannien sätter myndigheterna in en luftbro för att få hem uppemot 160 000 strandsatta medborgare.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det är nu klart att Ving flyger som vanligt under tisdagen,
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Cook Scandinavia har 13 flygplan.
Foto: SHUTTERSTOCK

Ving flyger som vanligt på tisdag.

Beskedet kom efter flera timmars förvirring på måndagskvällen.

Samtidigt försöker nu den svenska resejätten lugna de berörda resenärerna med den nya informationen. Men talar samtidigt om ”turbulens kring betalning på vissa hotell”.

Resenärer som betalt för uppehälle krävdes helt enkelt på pengar direkt av hotellen. Ving varnar nu om att problemen med betalningen kan fortsätta under de närmaste dagarna. 

Statliga Swedavia meddelade på måndagskvällen att Ving stoppat sina flygningar även på tisdagsmorgonen skapade förvirring. Både flygningarna från Stockholm och den från Göteborg med Thomas Cook Scandinavia var stoppade, uppgav det statliga bolaget på sin hemsida för passagrare.

Men efter någon timme dementerade Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson uppgiften.

Betyder det att era tisdagsplan ska gå som planerat?

– Ja, så har vi sagt. Vi kan nu meddela att flygen tas i trafik under tisdagen den 24/9 och att Vinggruppens verksamhet därmed åter är igång.

Statliga Swedavias besked som dementeras av Ving.
Swedavias nya besked om Vings flygningar. Planen ska gå som vanligt under tisdagen.

Swedavia har ingen förklaring till varför man gick ut med information om att tisdagens flygningar med Vings flygbolag Thomas Cook Scandinavia var inställda.

– Jag kan bara hänvisa till den senaste informationen som Ving har. Att flighterna kommer att gå som vanligt i morgon, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

Vings egen information till berörda resenärer och försvarstal riktad till ilskna kunder las ut i en version klockan 17.00 på bolagets hemsida.

Företaget hade trots ovissheten inför tisdagen inte velat avblåsa flighterna oavsett om bolaget kan fortsätta med sina flygningar eller inte.

Klockan 20.30 kom beskedet från Ving:

” Har du en inbokad resa på tisdagen kommer ditt flyg att gå som normalt. Om tidtabellsändring skulle ske, informerar vi via sms till inbokade kunder. Kunder som befinner sig på resmålen och väntar på hemresa kommer att få besked om tidtabell via sms.

Det har kommit till vår kännedom att det i konkursens spår har varit en del turbulens kring betalning på vissa hotell på våra resmål. Under de närmaste dagarna kan det fortsatt förekomma vissa problem, vilket vi beklagar. Vi har kontakt med berörda parter för att komma till rätta med detta”


Resenärer som väntat på besked om de kan åka under tisdagen behöver alltså inte längre sväva i ovisshet. Bolaget visste helt enkelt inte om de kunde börja flyga igen med de 13 flygplan som ingår i den skandinaviska flottan. Eller om de skulle bli kvar på marken som under måndagen.

Tusentals svenska drabbade när Vings flygplan står på marken.

Ovisst för personalen

Den flygande personalen bar schemalagda som om de skulle flyga under tisdagen. Bland personalen var tongångarna dock inte direkt uppåt.

– Det ser ganska mörkt ut, sa Johan Wångklev, ordförande i Unionens kabinklubb på flygbolaget till Dagens Nyheter. 

Enligt Johan Wångklev jobbar omkring 300 piloter i Thomas Cook Scandinavia och ytterligare 600 kabinanställda, varav 250 är svenskar. 

De 13 skandinaviska flygplanen är inte berörda på samma sätt som moderbolagets plan i Storbritannien. 

– Det är väldigt ovisst. Vi hoppas kunna lösa vår situation och få loss våra flygplan för att kunna fortsätta operera. Men jag tror det är rätt många hinder. Vi har en del band till huvudbolaget som måste lösas innan vi kan komma på fötter, sa Johan Wångklev till Dagens Nyheter.

Kaoset på flygplatsen i Palma efter Thomas Cooks konkurs. Merparten av resenärerna ska till Storbritannien och de engelska myndigheterna sätter in en luftbro för att få hem sina resenärer.
Foto: CATI CLADERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På Swedavias flygplatser handlade det om 5 avgående flyg under måndagen som ställdes in.Två avgångar från Göteborg Landvetter Airport, ett på Stockholm Arlanda Airport, ett på Malmö Airport och ett på Visby Airport. Övriga Swedavias flygplatser var inte berörda.

Kring 1 500 resenärer blev kvar på marken när de skulle hem under måndagen. En mindre del av dessa blev ombokade till andra flygbolag. Men de flesta kom inte med, det gäller främst resenärer som skulle hem från Cypern och Skiathos i Grekland.

Skiathos är en vacker och mycket typisk grekisk ö med husen på sluttningar vid hamnarna. Ön har över sextio stränder.
Foto: LOTTIE MOLUND / EXP

Samtidigt meddelar Ving att all försäljning av resor stoppas till vidare. 

I Storbritannien där Thomas Cook inte kan flyga längre på grund av konkursen sätter myndigheterna in specialchartrade plan för att få hem närmare 160 000 strandsatta engelsmän.

Vings eget meddelande till sina resenärer

Information angående Thomas Cooks konkursansökan

Frågor och svar

Vad har hänt?

Vings ägare Thomas Cook Group ansökte tidigt i morse om konkurs, då den planerade rekapitaliseringen misslyckades. Thomas Cook Airlines, som flyger de flesta av Vinggruppens gäster i Norden, ägs av Thomas Cook Group. Som en följd av konkursen kommer därför resenärer att drabbas av inställda flyg under måndagen.

Har ni inte känt till detta tidigare?

Att Thomas Cook Group har befunnit sig i en komplex rekapitaliseringsprocess har varit känt en längre tid. Den information vi fått och hela tiden arbetat efter är att detta skulle lösa sig. Situationen har utvecklats snabbt de senaste dagarna och förhandlingar har pågått in i de sista. Trots detta har det visat sig omöjligt att fullfölja rekapitaliseringen och därför ansökte Thomas Cook Group om konkurs tidigt på morgonen måndagen den 23 september.

Hur påverkas din resa?

Konkursen innebär tills vidare att Vinggruppens flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia är förhindrat att genomföra några flygningar. Flygbolagets ledning i Norden har därför beslutat att ställa in alla flygresor under måndagen.

Gäller de vanliga villkoren i paketreselagen om mitt flyg ställs in?

Ja, om vi ställer in resor och inte kan erbjuda alternativa lösningar betalas hela resans pris tillbaka enligt paketreselagen.

Vilka andra regler gäller?

Normala av- och ombokningsregler gäller.

Fortsätter resegarantin att gälla, eller måste ni ansöka på nytt?

Resegarantin gäller. Den är utfärdad per juridisk enhet och per land, och påverkas inte av Thomas Cook Groups konkurs.

Jag försöker betala min resa, men utan att lyckas. Varför?

På grund av omständigheterna kan vi just nu inte ta emot några betalningar.

Vad händer med gäster som befinner sig på ett resmål?

Vårt fokus ligger i första hand på att hjälpa och ta hand om drabbade kunder. Vi räknar med att ha mer information under dagen, men har just nu inte alla svar på hur Thomas Cook Groups konkurs kommer att påverka oss.

Vilka resenärer påverkas?

Konkursen innebär tills vidare att Vinggruppens flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är förhindrat att genomföra några flygningar. Ledningen för flygbolaget i Norden har därför beslutat ställa in alla flyg under måndagen. Samtidigt utvärderas all övrig chartertrafik som ett resultat av Thomas Cook Groups konkurs.

Kunder som bokat en resa med reguljärflyg kan påverkas. Flygresan kommer genomföras som planerat, men hotellen kan komma att neka bokningen eller be om betalning på plats.

Max Marklund rapporterar från Arlanda under tisdagsmorgonen.
Annons: