Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:n ovetande om vem som äger travbolaget

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Daniel Redén, vd för Brixton Medical AB och chefstränare för Stalt Zet tillsammans med miljardären Bengt Ågerup, mannen med 1,5 miljarder kronor i skatteskulder.
Daniel Redén säger sig vara ovetande om de verkliga ägarna till bolaget.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Daniel Redén, 40, är huvudtränare för stall Zet, vd för Brixton Medical AB och hyllas för sina insatser som tränare och kusk. Han har jobbat nära Bengt Ågerup, men säger sig i dag inte ha någon kännedom om de verkliga ägarna bakom bolaget.

– Det har jag ingen koll på, säger han.

Det är ingen överdrift att kalla Daniel Redén för succétränare. Han handplockades av miljardären Bengt Ågerup, 77, för drygt tio år sedan och var då okänd för de flesta inom travvärlden. I dag är han verkställande direktör för Brixton Medical AB som driver häststallet Zet och stallets huvudtränare.

Stall Zet grundades 1996 av Bengt Ågerup och har sitt säte på Furuby Gård. 2008 tillsattes Daniel Redén som vd för Brixton Medical AB och tränare till stallet. Stall Zet bedriver verksamhet inom nästan alla områden för varmblodiga travare” står det på bolagets hemsida. 

Flera av Stall Zet:s hästar tillhör i dag landets mest framgångsrika och där ingår både hästar som Conrads Rödluva och Diana Zet tillsammans med flera andra av landets bästa och mest inkomstbringade hästar. Knappt två månader innan Diana Zets seger på Axevalla nu i juli med 2,4 miljoner i segerpeng vann Stall Zet:s topphäst Propulsion det årliga Elitloppet på Solvalla och kunde kassera in tre miljoner kronor. 

Segern följdes upp med att stoet Double Exposure tog hem anrika Hugo Åbergs Memorial på Jägersro i Malmö. Vinstsumman: 1,6 miljoner kronor.

I dag är Bengt Ågerup Sveriges mest skuldsatte man med 1,5 miljarder i skatteskulder och bor utomlands. Kronofogden försöker hitta hans tillgångar i Sverige.

”Blivit så många ändringar”

Travtänaren och vd:n Daniel Redén är dock fåordig om Bengt Ågerups roll i dag och vem eller vilka som ytterst står bakom företaget Brixton Medical med Stall Zet.

Vem äger Brixton Medical AB?

– Det är en stiftelse i Holland.

Vilka är bakom stiftelsen?

– Lyftet Holding.

Vilka styr Holding?

– Det har jag ingen koll på.

Hur är det med Bengt Ågerups ställning?

– Han var med och startade bolaget och det var han som anställde mig 2009. Men sedan har vi tagit över har det blivit så många ändringar. 

Hur är det med Ågerup? Han har väl fortfarande intressen kvar?

– Han är väldigt hästintresserad, otroligt intresserad.

Är han där och hittar något på gården?

– Inte nu, det var länge sedan.

I den senaste årsredovisningen för Brixton Medical AB står företaget som dotterbolag till Iremo Limited, som är ett inregistrerat bolag i Larnaca på Cypern.

– Jag vet att de håller på och gör en flytt.

200 miljoner i aktieägartillskott

Enligt Skatteverkets granskning har Lyftet Holding - som enligt Skatteverket kontrollerats av Bengt Ågerup - pumpat in ett aktieägartillskott på drygt 200 miljoner kronor mellan åren 2007 och 2012 i Brixton Medical. 

Det var inget olagligt med transaktionerna, men de gav en detaljerad inblick i delar av Bengt Ågerups affärsverksamhet,

Bland de 55 000 mejl som Skatteverket la beslag på vid sin överraskande razzia mot Bengt Ågerups bolag Nexttobe AB hösten 2013 finns flera som berör Brixton Medical och dess verksamhet.

I ett mejl från den 21 oktober 2011 skriver bolagets ekonomiansvariga till Bengt Ågerup.

”Stalltak och hästköp gör att jag börjar se botten i kistan nu. Så lite mer pengar till Brixton skulle jag vilja ha”.

Flera miljoner fördes sedan över till Brixtons konto.

Han är Sveriges mest skuldsatta person
Annons: