Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varnar nu: Så blir du lurad på rean

Hade du tänkt fynda på mellandagsrean? Det kan vara läge att vänta till februari. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Mellandagsrean på Nordstan i Göteborg för några år sedan. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Ska du fynda på mellandagsrean? Förbered dig på trängsel – eller vänta och handla i februari i stället.

Se upp för "falska" och höga priser under mellandagsrean.

En undersökning från Prisjakt visar att du kan handla i februari i stället – och komma billigare undan.

– Ganska många produkter går upp i pris, säger Carl Vult von Steyern på Prisjakt.

På mellandagsrean är möjligheten till fynd som störst. Eller?

Enligt ny statistik från Prisjakt stämmer inte bilden av mellandagsrean som den ultimata köpfesten. Tvärtom – i många fall är produkterna dyrare.

I en undersökning har sajten jämfört de lägsta priserna av en produkt under mellandagsrean, med en helt vanlig dag i december respektive februari.

 

LÄS MER: Se upp för detta – när du köper begagnade klappar 

 

Prisjakt: Priser går upp under mellandagsrean

– Vi ser att ganska många produkter går upp i pris under mellandagsrean i jämförelse med en vanlig dag i december. Upp till 30 procent, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt.

Enligt sajtens undersökning var den genomsnittliga prisnedgången under mellandagsrean i fjol 14 procent. En siffra långt från den bild av fyndmöjlighet som marknadsförs. 

Enligt Carl Vult von Steyern på Prisjakt behöver man inte slå till under mellandagsrean – varorna kan vara billigare i februari. Foto: Alexander Donka / Prisjakt

– Som konsument bör man veta att varje butik utgår i sin prissättning från sig själva. Bara för att en produkt reas ut betyder det inte att produkten inte var billigare i en annan butik för en vecka sedan, säger Carl Vult von Steyern.

Konsumentverket om vilseledande reklam

Att som konsument jämföra priser mellan olika butiker är a och o.

Konsumentverket har i sina egna granskningar sett vilseledande marknadsföring i flera olika branscher.

– Många erbjudanden är inte så fantastiska som de framställs, säger Niclas Ernebratt, jurist på myndigheten.

Han fortsätter:

– Sänkta priser jämförs med påstådda priser som antingen är fiktiva eller föråldrade.

 

LÄS MER: Hetast på Blocket i mellandagsrean - lista

 

Konsumentverkets råd är att inte stirra sig blind på de röda prislapparna – utan i stället titta på det faktiska priset och vad man får för pengarna.

– Sen är det också bra att använda sig av prisjämförelsesajter och göra lite research, säger Niclas Ernebratt.

Mellandagsrean får konkurrens

Samtidigt har vårt köpbeteende förändrats, och mycket av handeln är kampanjdriven nu för tiden. Det menar Carl Vult von Steyern.

– Mellandagsrean är fortfarande jättestor, men det blir snarare så att vi går mot fler reaperioder. Mellandagsrean är helt enkelt en av flera reor, Black Friday en annan, säger han.

 

LÄS MER: Det här jagar vi på mellandagsrean 

 

Carl Vult von Steyern fortsätter:

– Generellt är Black Friday mer elektronik, överlag hårda produkter. Under mellandagsrean är det mer fokus på mjuka kläder och skor – det har med tradition att göra. Sedan finns så klart andra reor.

Mellandagsrean kan alltså fortfarande bjuda på en del klipp – men prissänkningen kan lika gärna ske en annan reaperiod under året.

E-handeln utmanar – pressar priserna

En orsak till utvecklingen är en växande e-handel. Priserna kan förändras online med bara ett knapptryck, men i butik krävs en längre process.

Utvecklingen gör att priserna långsiktigt pressas ner i all handel, enligt Carl Vult von Steyern. Här är hans bästa tips:

– En kategori som jag brukar rekommendera folk att vänta med så länge de kan är mobiler och tv-apparater. Speciellt om det nyss kommit ut en ny utlaga. Då är priserna i februari ännu bättre.

 

Många dyrare varor under mellandagsrean

Dessa siffror är baserade på de 10 000 populäraste produkterna hos Prisjakt, mellandagsrean 27/12 2016 jämfört med 25/2 2017.

 

PC-datorer: 29 procent av produkterna gick upp i pris i februari, 45 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 27 procent.

Löparskor: 25 procent av produkterna gick upp i pris i februari, 20 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 18 procent.

PS4: 36 procent av produkterna gick upp i pris i februari, 44 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 19 procent.

Mobiltelefoner: 28 procent av produkterna gick upp i pris i februari, 38 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 15 procent.

Jackor: 30 procent av produkterna gick upp i pris i februari, 41 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 20 procent.

Portabla högtalare: 29 procent av produkterna gick upp i pris, 32 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 12 procent.

Hörlurar: 36 procent av produkterna gick upp i pris, 38 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 14 procent.

TV-apparater: 26 procent av produkterna gick upp i pris, 23 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 11 procent.

Parfym: 35 procent av produkterna gick upp i pris, 26 procent gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 12 procent.

Källa: Prisjakt.

Annons: