Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: Falska biljetter till Gyllene Tider i omlopp

Efter 40 år tackar Gyllene Tider för sig med stor avskedsturné sommaren 2019. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN
Konsert med Per Gessles Gyllene Tider på Stångebrofältet i Linköping. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN

Ett trettiotal personer har redan lurats på biljetter för tusentals kronor till Gyllene Tiders avskedsturné

Nu varnar arrangören för falska biljetter till Gyllene Tiders konsert i Piteå nästa vecka.

– Möjligheterna att få tillbaka pengarna är ganska liten, säger Bosse Lång på Hallå konsument.

I helgen upptäcktes mellan 30 och 40 biljetter som sålts via externa återförsäljare till Skövde och Linköping, och utgavs för att vara vuxenbiljetter, men som hade utfärdats som barnbiljetter – och därför blev värdelösa. Det rapporterar flera lokala medier på onsdagen, bland annat Piteå-Tidningen.

Drabbade fans rasade mot blufföretagen efter att de inte kom in på konserten trots att de betalat flera tusen för biljetterna. De som drabbats har bland annat köpt biljetter från Viagogo, som säljer andrahands-biljetter på nätet.

Biljetterna ska enligt Aftonbladet ha köpts på Ticketmaster till ett värde av 170 kronor, för att sedan återförsäljas av Viagogo för cirka 890 kronor styck.

Nu har Google gått ut med att man stoppar alla annonser från biljettföretaget Viagogo uppger brittiska BBC.

”Vi vill vi försäkra oss om att folk är trygga när de använder vår plattform för att köpa biljetter. Det är anledningen till att vi har hårda regler och vidtar åtgärder när vi märker att en annonsör bryter mot dem,” skriver Google i ett uttalande.

De kom inte in på konserten

Magnus Eriksson, 52, köpte två biljetter till konserten i Skövde Gyllene Tider för 2222 kronor – men stoppades i entrén.

– Entrévärden sa att det var barnbiljetter och att de inte gäller, säger han till Aftonbladet. 

Magnus Eriksson har förgäves försökt nå Viagogo för att få tillbaka sina pengar.

– Jag kommer att polisanmäla, även om det inte kommer att leda till någonting. I stället fick han och sällskapet bevittna konserten bakom ett gallerstaket med högst begränsad sikt, säger han till Aftonbladet. 

En annan har enligt uppgift till Aftonbladet köpt biljetter för totalt 3 394 kronor till spelningen i Linköping i söndags.

Så här ser det ut på Viagogos sajt. Foto: Skärmdump

Har fått hundratals anmälningar mot sig

Expressen har tidigare rapporterat om att kunder blivit lurade av skandalomsusade biljettåterförsäljaren Viagogo.

Företaget har fått hundratals anmälningar mot sig och Konsumentverket varnar för att köpa biljetter från företaget. Men eftersom företaget är baserat i Schweiz kommer inte svenska myndigheter åt dem.

Bosse Lång, konsumentvägledare på Hallå konsument, säger att företaget är välkänt.

– De senaste åren dyker det ständigt upp människor som tror att man köper evenemangsbiljetter av en seriös biljettförsäljare men att det visar sig att det är andrahandsbiljetter som i vissa fall inte finns, i andra fall är falska, och i bästa fall är giltiga men mycket dyrare än vad det hade kostat om man köpt dem av orginalförsäljare, säger han.

Den senaste tiden har det kommit in flera samtal om just Gyllene Tider-biljetter. Hur många det handlar om vet han inte.

– Jag har själv haft två såna samtal och det är möjligt att mina kolleger har haft ytterligare samtal, säger Bosse Lång.

Dessutom har företaget fällts för vilseledande marknadsföring av Reklamombudsmannen.

”Bara en postadress”

Viagogo står inför rättsliga åtgärder i Storbritannien, där deras motsvarighet till Konkurrensverket har kallat företaget till domstol. Detta kommer efter att Viagogo har ignorerat flera varningar för att följa konsumentlagstiftningen, skriver bland annat The Daily Mail.

Svenska Konsumentverket har framfört problemen till den schweiziska konsumentmyndigheten, där företaget är baserat. Där finns redan ett mål mot bolaget i den schweiziska marknadsdomstolen.

– Schweiziska myndigheter misstänker att de inte driver företaget där utan bara en postadress, säger säger Bosse Lång på Hallå konsument.

Just nu säljer Viagogo biljetter till ett stort antal evenemang. Bland annat till ett antal matcher med fotbollslaget Paris Saint-Germain i Paris och festivalen Tomorrowland i Belgien den 19-21 juli.

Vad kan man göra om man luras av Viagogo

Har man köpt ogiltiga biljetter av ett företag som Viagogo ska man i första hand ställa krav på att företaget återbetalar pengarna eftersom man fått en ogiltig biljett. Problemet med Viagogo är att företaget finns i Schweiz.

– Det är inget svenskt företag och finns inte ens inom EU. Företaget finns på Konsumentverkets varningslista eftersom det har varit upprepade problem. Möjligheterna att få tillbaka pengarna från Viagogo skulle jag nog tyvärr säga är ganska liten, man får ställa krav direkt till företaget, säger Bosse Lång på Hallå konsument.

Anmälningar mot Viagogo

2017 inkom 40 anmälningar till Konsumentverket mot Viagogo. 

Under 2018 inkom 133 anmälningar. Till och med den 15 juli har Konsumentverket i år fått in 112 anmälningar mot Viagogo.

Anmälningarna gäller främst:

• Konsumenterna uppger att de inte har förstått att de har köpt andrahandsbiljetter och känner sig lurade eftersom priset är högre än det hade varit om de köpt biljetten direkt av arrangören.

• Konsumenterna uppger att det tillkommer kostnader i efterhand som inte framgick direkt, t.ex. moms, bokningsavgift, serviceavgift etc.

• Konsumenterna uppger att de blivit stressade av att det under bokningsprocessen står att biljetterna håller på att ta slut.

• Konsumenterna uppger att det är svårt att komma i kontakt med Viagogo.

• Många konsumenter upplever oro över att biljetterna inte ska komma eller att de är ogiltiga, men det är väldigt få anmälningar som gäller att biljetterna faktiskt har varit ogiltiga eller inte dykt upp.

Källa: Konsumentverket

Allmänna reklamationsnämnden kan i teorin ta upp ärendet eftersom företaget riktar sig till svenska konsumenter, men för att de ska ta upp ärendet måste företaget vara anträffbart.

– Annars är det svårt för Allmänna reklamationsnämnden att agera. Då får man gå till domstol i stället men då är frågan om det är värt att gå till domstol för den summan som det handlar om. Det är inte ens säkert att en domstol når fram till företaget, säger Bosse Lång.

För den som betalat med kreditkort ser det lite ljusare ut.

– Något man alltid kan tänka på när man gör osäkra betalningar är att man försöker göra det med kreditkort i stället för betalkort. För blir något fel har man ett extra skydd via konsumentkreditlagens regler. Så om du inte får tillbaka det som du har rätt att få tillbaka från företaget så kan du invända mot betalningen mot kreditgivaren, säger konsumentvägledare Bosse Lång.

”Vet inte hur många som drabbats”

Turnén är just nu i full gång och rekordmånga 12 000 biljetter har sålts till succébandet Gyllene Tiders avskedsspelning på Pite havsbad den 24 juli.

– I dagsläget har vi ingen aning om hur många som kan vara drabbade inför konserten hos oss den 24 juli men vi hoppas och tror att det inte är många, säger Ida Åhman, hotellchef vid Pite havsbad i ett pressmeddelande.

Alla som köpt biljetter inte har köpt biljetter direkt via vår hemsida eller Nortic uppmanas att dubbelkolla att det verkligen är vuxenbiljetter de har köpt.

– Om det finns oklarheter eller frågor hjälper vi gärna till så gott vi kan, säger Kristofer Lundström, vd på Pite Havsbad Group i pressmeddelandet.

Expressen söker någon representant för Viagogo. När vi tidiare krävt svar från bolaget angående prissättningen på biljetter har svaret kommit via en anonym presskontakt:

”Viagogo är en marknadsplats som själva inte köper och säljer biljetter”. Företaget påstår också att man själva inte sätter priserna.

Tänk på detta när du köper andrahandsbiljetter

Du riskerar att betala mycket mer än vad biljetten ursprungligen kostar.

Om arrangemanget ställs in kanske du bara får tillbaka arrangörens ursprungliga pris, och alltså inte vad du har betalat för din biljett.

Ibland krånglar det med leveransen av andrahandsbiljetter. Många konsumenter har råkat ut för att biljetterna dykt upp i sista minuten eller inte alls.

Andrahandsförsäljare kan använda termer som ”förhandsboka” och ”förhandsköp”. Det betyder inte att du är garanterad en biljett och du riskerar att bli utan.

Ibland händer det att man får sämre platser än man bokat. Det har till exempel hänt att konsumenter köpt sittplats på sektioner som inte finns.

Kom ihåg att du inte har någon ångerrätt när du köper evenemangsbiljetter – oavsett om du köper dem i första- eller andrahand.

Källa: Konsumentverket