Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Butikshyllor kan snart gapa tomma

Maria Lundqvist, kommunikatör på Clas Ohlson.Foto: Clas Ohlson
Ännu är hyllorna välfyllda men inom några månaden kan lagren sina hos svenska handlare på grund av coronaviruset, varnar en expert.Foto: FOTOGRAF GUSTAV KAISER

Coronaviruset fortsätter att skörda offer och skapa kaos, framför allt i Kina där delar av tillverkningsindustrin stängts ned.

Snart kommer det även att synas på butikshyllor i Sverige.

– Handlare kanske klarar någon eller två månader till, sen kommer det att bli tomt på en del hyllor, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare, till branschsajten Market.

Ännu finns inga tecken på att spridningen av coronaviruset är på väg att klinga av. Utbrottet slår hårt mot Kinas ekonomi med nedstängda fabriker och minskad handel.

Problemen rör sig som ringar på vattnet i världsekonomin, och riksbankchefen Stefan Ingves förklarade i veckan att coronaviruset utgör ett hot som skulle kunna påverka räntor och inflation.

Den fulla effekten av coronavirusutbrottet är ännu oklar, men det kommer i ett läge när den globala ekonomin har varit svagare, definitivt svagare än den var 2003 vid sarsvirusutbrottet.

Det säger avgående Bank of England-chefen Mark Carney i en intervju med Reuters:

– Det hade kommit tecken på att den globala ekonomin stabiliseras, att den möjligen började ta fart, så att det kanske är så att vi måste blicka över data för ett kvartal eller så som har blivit kraftigare påverkat av detta.

Mark Carney uppger att Bank of England och andra centralbanker och finansiella myndigheter bevakar virusutbrottet noga, ”och om det kräver någon form av åtgärd, i fråga om makrotillsyn eller på policy-sidan, så kommer vi att vidta dem”.

Kan snabbt bli ont om varor

Men mer närliggande kan läget i Kina snart innebära att svenska handlare får ont om varor. Det scenarior varnar Stefan Westerberg vid Stockholms handelskammare för.

Elektronikbranschen är särskilt känslig. Datorer, mobiltelefoner, läsplattor och tv-apparater kanske räcker ett par månader till. Sedan börjar lagren sina, även om handlarna i nuläget inte känner någon kris, menar experten.

– Men lagren är inte oändliga. Många förlitar sig på instant-leveranskedjor och de står stilla eller går långsamt i dag, säger Westerberg till Market och exemplifierar:

– Många produkter som säljs hos Clas Ohlson och Kjell & Company görs i Kina.

Även om Kina skulle dra sin produktion relativt snart skulle handeln i Sverige känna av den stillastående perioden.

Hos Clas Ohlson, kedjan med drygt 200 butiker i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och Tyskland, följer man noggrant utvecklingen i Kina. 

Bolaget har eget kontor i Shanghai där ett antal inköpare normalt sitter, men de jobbar nu hemifrån på grund av smittorisken.

”Vi kollar efter alternativ till Kina”

– En stor del av vårt sortiment, inte bara hemelektronik, köper vi från Kina. Än så länge är det ingen fara, och det svårt att säga exakt hur länge våra lager räcker, säger Maria Lundqvist, kommunikatör hos Clas Ohlson och tillägger:

– Vi kollar också på alternativ både var gäller transporter och tillverkare, om det finns leverantörer på närmare håll.

TV: Så kan viruset slå mot det kända ölmärket

Annons: