Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårbudgeten 2019 – så påverkas din ekonomi

RUT-avdraget dubblas – men sänks i jämförelse med M/KD-budgeten.Foto: COLOURBOX.COM / COLOURBOX.COM MAXPPP
Bränslepriset räknas enbart upp mot inflationen från 1 juli.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Elektronik blir dyrare när kemikalieskatten höjs.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det väntas bli en mager vårändringsbudget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på onsdag.

Men det finns förändringar som kommer att påverka din plånbok.

Detta vet vi hittills – kolla om du är en vinnare eller förlorare.

Räkna med vårbudget där reformer och satsningar finansieras krona för krona. Efter skattesänkningarna i M/KD-budgeten före jul är utrymmena för regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centern små, vilket Magdalena Andersson konstaterade förra veckan.

– Den budgeten har fått stora avtryck på de offentliga finanserna under hela mandatperioden, sa finansministern.

Den gröna skatteväxlingen, som partierna kom överens om i januariavtalet, kommer att sätta ett tydligt avtryck då två miljarder – närmare hälften av det finansiella utrymmet – kommer att riktas mot mot miljö och klimat.

– I mångt och mycket är det en blandning av de fyra partiernas respektive profilfrågor som lär trängas i vårändringsbudgeten. Den här gången är reformutrymmet dessutom extra begränsat eftersom inkomstskatterna sänktes i M/KD-budgeten, den budget som regeringen nu regerar med, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Frida Bratt: Familjeveckan kan presenteras på onsdag.Foto: NORDNET

 

Vilket kan öppna för en liten outsider på onsdag. Möjligheten finns att regeringen har med familjeveckan när budgeten presenteras, tror Frida Bratt.

– Det är en mycket viktig profilfråga för S, som tvingats göra stora eftergifter till både C och L. Jag tror att man hållit hårt på familjeveckan, som dessutom är en reform som kan införas när som helst, det vill säga i en vårändringsbudget. I januariavtalet framkom att arbetet med införandet av familjeveckan påbörjas snarast, säger Nordnets privatekonom.

 

Så fungerar vårändringsbudgeten

En vårändringsbudget brukar vanligtvis innehålla mindre justeringar av huvudbudgeten som läggs på hösten. 

I år är läget annorlunda. Under den utdragna regeringsbildningen röstades M- och KD:s budget igenom i december 2018. 

Nu ska regeringen genomföra förändringar i en budget de inte själva lagt fram. 

Regeringen ska nu tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet genomföra ett antal av de skatteändringar som ingår i januariöverenskommelsen. 

 

En stor privatekonomisk fråga har varit slopandet av skatten på upphovsräntan.

– De fyra partierna är överens om att den ska tas bort i närtid. Regeringen har också sagt sig vilja höja skatten på kapital, utan att vara mer specifik än så. C och L har dock sagt att man inte går med på en höjning av ISK-skatten, säger Frida Bratt.

 

VÅRÄNDRINGSBUDGETEN 2019: VINNARE OCH FÖRLORARE

Detta vet vi om vårbudgetens plånboksfrågor, sammanställt av Nordnets Frida Bratt:

VINNARE

Rut-användare. Regereingen har redan föreslagit att taket, som under föregående mandatperiod sänktes, återställs den 1 juli från 25 000 till 50 000 kronor. Men – förslaget vrids i praktiken tillbaka i jämförelse med M/KD-budgetens tredubbling av rut.

Unga. Arbetsgivaravgifterna för unga mellan 15 och 18 år sänks från 30 till 10 procent på löner upp till 25 000 kronor i månaden, vilket man hoppas leder till att fler unga får ett arbete. Även skogsägare får sänkta arbetsgivaravgifter.

Enmansföretagare. Perioden då enmansföretagare tillåts betala lägre arbetsgivaravgift när man anställer ytterligare en person förlängs från ett till två år.

Bokläsare. Elektroniska tidningar och böcker blir billigare eftersom momsen sänks från 25 till 6 procent.

Barnfamiljer. Om S håller fast vid familjeveckan och presenterar den på onsdag.

Bostadssäljare. Om man skjutit upp skatten och eventuellt framöver slipper betala skatt på uppskovet.

Funktionshindrade. Ökad satsning med 150 miljoner, jämför med M/KD-budgeten

 

FÖRLORARE

Elektronikkonsumenter. Kemikalieskatten höjs ytterligare, och vilket gör att hemelektronik och kylar, frysar, diskmaskiner och dammsugare blir dyrare. Den föreslagna höjningen innebär en skatt på 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara. 

Fackföreningsmedlemmar. Fackföreningsavgiften är inte längre avdragsgill (som ett resultat av M/KD-budgeten), den slopades 1 april. Regeringen anser att det skulle kosta för mycket att återinföra avdraget och därför kommer detta inte finnas med i vårändringsbudgeten. 

Äldre. 310 miljoner ska sparas in på äldreomsorgen. 

 

På måndagen redogjorde Miljöpartitopparna Per Bolund och Isabella Lövin för klimatsatsningarna i vårändringsbudgeten och där partiet varit drivande.

Största posten är 750 miljoner till klimatklivet och ladda hemmastödet.

Andra satsningar är 300 miljoner kronor till solcellstödet, 100 miljoner till ett nytt investeringsstöd för minusutsläpp av koldioxid samt 50 miljoner till nattåg till kontinenten.

100 miljoner kronor går till till skydd av värdefull natur och 200 miljoner kronor för att restaurera och sköta Sveriges värdefulla natur.

Man återinför också den momssänkning för naturguider som M/KD-budgeten slopade.

– Här visar vi att vi använder ekonomiska styrmedel för att styra Sverige åt rätt håll. Miljöslakten är över, nu gör vi i stället satsningar framåt, säger Per Bolund.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) presenterade regeringens klimatsatsningar på måndagen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

 

Andra förslag ur vårbudgeten 2019

Nattåg till Europa. Här satsar regeringen 50 miljoner för att göra det lättare att resa på miljövänlig semester.

Gynnsammare att ge. Avdraget för gåvor till ideell verksamhet, som de rödgröna tog bort, återinförs 1 juli enligt liggande M/KD-budget.

Utsatta kvinnor: Kvinnojourer får ett extra anslag på 40 miljoner kronor, en fråga som främst Centern drivit.

Bränslepriset. Från och med i sommar kommer bensin och diesel endast at räknas upp mot inflationen – schablonbeloppet ovanpå försvinner.

Arbetssökande. Ytterligare 300 miljoner satsas på insatser på arbetsmarknaden.

Familjeföretag. Från och med i år blir det billigare för närstående att ta över familjeföretag.

Annons: