Vadhållning på 15-åriga stjärnan kan vara olaglig

Cori Gauff, 15, heter det nya stjärnskottet itennis.
Foto: ALFONSO JIMENEZ/SHUTTERSTOCK / ALFONSO JIMENEZ/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Svenska spel och andra spelbolag erbjuder vadhållning på 15-åringens matcher,

Spelinspektionen har varnat och bötfällt åtta spelbolag för att de erbjudit spel på fotbollsmatcher med minderåriga spelare.

Nu granskas en allsvensk match där två 17-åriga spelare deltog. Samtidigt erbjuder statliga Svenska spel vadhållning på den 15-åriga tennisstjärnan Cori Gauff.

– Det finns inga tydliga regler där i dag, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning vid Spelinspektionen .

I början av veckan beslutade Spelinspektionen att varna åtta spelbolag och ge dem böter, eller sanktionsavgifter, på upp till tio miljoner kronor.

Orsaken var att spelbolagen erbjudit spel på ungdomsmatcher i fotboll där övervägande delen av spelarna var minderåriga.

På grund av risken att yngre spelare utsätts för hot eller löften om belöning i syfte att manipulera resultatet, är vadhållning på sådana matcher inte tillåtet

”Det är mycket livebetting”

Men det är inte bara inom lagsport det erbjuds spel på matcher med minderåriga deltagare. Flera spelbolag, bland andra statliga Svenska spel erbjöd vadhållning på tennismatchen i Wimbledon där 15-åriga stjärnskottet Cori Gauff slog ut veteranen Venus Williams.

Det gick bra att spela på 15-åriga Cori på Oddset.
Foto: JAMES VEYSEY/BPI/SHUTTERSTOCK/Skärmdump Svenska spel

Katarina Abrahamsson vid Spelinspektionen erkänner att det är något av en gråzon vad gäller spel på minderåriga i individuella sporter.

– Lagstiftningen säger att övervägande delen av deltagarna ska vara över 18 år. I en singelmatch i tennis är det två spelare. Så det finns ingen tydlig regel här, säger hon och fortsätter:

– I tennisen är det inte bara resultatet utan allt runtomkring. Ska den här minderåriga spelaren förlora eller vinna setet, gamet eller matchbollen? Det är så väldigt mycket livebetting på det här. Väldigt många moment där man som minderårig kan påverkas att manipulera ett resultat. 

Cori Gauff, 15, slog ur sin betydligt mer erfarna landsmaninna Venus Williams ur Wimbledon. Flera spelbolag erbjöd vadhållnig på matchen.
Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Vadhållningen på 15-åriga Gauff skulle kunna vara olaglig och Spelinspektionen hoppas genom ett annat ärende kunna skapa praxis vad gäller spel på individuella prestationer av minderåriga.

Myndigheten granskar nu en match mellan AIK och IFK Göteborg i Allsvenskan där två 17-åriga spelare deltog. Där erbjöds vadhållning som kan ha inneburit en risk för att de två minderåriga skulle utsättas för påverkan. Detta utreds nu. Det ska dock understrykas att det inte innebär någon misstanke om matchfixning.

– Matchen var inga problem men det är just vadhållningen på om de här individerna inte ska göra mål eller att de ska göra mål. Då är frågan om man kan tillämpa lagstiftningen på det, förklarar samordnaren mot matchfixning vid Spelinspektionen. 

– Vi får se vad utgången i de ärendena blir och därefter fatta beslut om hur vi i går vidare.

En match mellan AIK och IFK Göteborg i Allsvenskan där två 17-åringar deltog granskas av Spelinspektionen. De finns dock ingen misstanke om matchfixning.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tills vidare fortsätter vadhållning på ungdomar i individuella grenar. Svenska spel erbjuder även spel på onsdagens match i Wimbledon där Cori Gauff möter slovakiskan Magdalena Rybarikova, 30.

Janne Svensson, integrity officer på Svenska spel försvarar det erbjudandet:

– I det här fallet är det två spelare, en över 18 och en under. Det är 50/50, så man kan inte säga att det är övervägande del minderåriga i den matchen.

– Dessutom är det en match på hög nivå, Wimbledon. Jag tror inte det är så lätt att manipulera en sådan spelare. Men vi erbjuder inte spel på vilka kvalmatcher som helst i tennis.

”Vi kommer inte att tjafsa om det”

Enligt Janne Svensson är den nya lagstiftningen ibland svårbedömd för spelbolagen och Svenska spel välkomnar tydligare regler.

– Om Spelinspektionen kommer fram till nya föreskrifter där inget spel tillåts där någon minderårig deltar, då rättar vi oss absolut efter detta, säger han.