Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uber-utmanare stoppar sin samåkningstjänst

Hicham Larhnimi är Sverigechef på Heetch och menar att lagstiftningen är föråldrad.Foto: Heetch
Nu stoppar Heetch sin samåkningstjänst.Foto: Heetch

Uber-utmanaren Heetch pausar sin samåkningstjänst, rapporterar Breakit.

Transportstyrelsen har tidigare kallat tjänsten olaglig och en förare har fällts för brott mot taxilagen.

Men Heetch menar att lagstiftningen bör förnyas.

– Rådande regelverk är föråldrat och när en förare dömdes i tingsrätten kände vi av moraliska skäl var tvungna att pausa tjänsten, säger Hicham Larhnimi Sverigechef på Heetch.

Heetch lanserade sin samåkningstjänst under sommaren 2016. Tjänsten liknar nerlagda  Uber Pop och bygger på att privatpersoner som saknar taxilegitimation sammankopplas med kunder via en app. För att komma runt lagen som kräver taxilegitimation och taxameter "donerar" kunden pengar till föraren som betalning. På priset får Heetch en kommission om 15 procent. 

Transportstyrelsen: "Olagligt"

Transportstyrelsen har kallat tjänsten olaglig och nyligen fälldes en Heetchförare för brott mot taxilagen. 

– Transportstyrelsen måste följa det föråldrade regelverket. Man behöver definiera delningsekonomibegreppet i lagen. Förarna gjorde ingen vinst i och med att man endast fick köra in 40 000 kronor om året, vi riktade oss mot ungdomar och har bara öppet om nätterna, så vi konkurrerar inte mot taxiverksamheten och har inte tagit kunder från dem. Men med taxitjänsten blir det tvärtom, säger Hicham Larhnimi på Heetch och fortsätter:

– När en förare blev dömd i tingsrätten bestämde pausa tjänst, av moraliska skäl, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Utredare sätter P för Pop 

 

Heetch stoppar tjänsten

Nu väljer Heetch alltså att pausa sin tjänst från och med sista februari. Man hänvisar i stället sina kunder till sin taxitjänst Heetch pro.

I ett pressmeddelande skriver företaget om stoppet och att man kommer att dra i gång samåkningstjänsten när lagstiftningen förändrats. Hicham Larhnimi menar att det finns politisk vilja från båda sidor om blocket för att förändra reglerna, men att ingen politiker riktigt vill ta i frågan.

– När det gäller politik vågar jag aldrig sätta en timeline. Men även EU-kommissionen har lagt en notis om att man inte ska stoppa tjänster inom delningsekonomin, men däremot sätta upp ett regelverk för att skilja mellan professionella och privatpersoner.

Varför är det viktigt med en tjänst på Heetch på den svenska marknaden?

– Den har varit extrem viktigt för ungdomar som bor långt utanför stan. De har kunnat ta sig hem trots att de saknar kollektivtrafik och inte har råd med taxi. Det blir tryggare och många berättar fantastiska historier om sina resor. Men folk gillar inte när saker och ting förändras.

Annons: