Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyskland utreder Amazon för konkurrensbrott

Den tyska konkurrensmyndigheten utreder Amazon för prisfixeringFoto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tyska konkurrensmyndigheten har inlett en utredning mot Amazon, efter misstankar om att den amerikanska e-handelsjätten påverkat handlares prissättning.

Misstankarna rör mer exakt påståenden om att Amazon med olovliga medel försökt påverka hur handlarna sätter sina priser, sade Andreas Mundt, som är direktör över den federala kartellmyndigheten i Tyskland till Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz).

Enligt myndighetschefen har det inkommit en mängd klagomål rörande att Amazon blockerat handlare som försökt saluföra sina varor online sedan coronavirusutbrottet medförde en stor sättning för butikshandeln på grund av motåtgärder i form av bland annat karantän och utegångsförbud. Enligt anmälare har Amazon hävdat att de handlare som kastats ut satt för höga priser.

”Amazon får inte bli en kontrollinstans avseende priser”, konstaterade Andreas Mundt för den tyska tidningen.

Bolagets sätt att diktera villkor mot handlare har uppmärksammats på bred front de senaste åren, inte minst i Tyskland där den nu återigen berörda myndigheten 2013 tvingade Amazon att slopa en praxis där handlare som satt lägre priser hos konkurrerande plattformar kastades ut.

Kärnan i den kritik som riktas mot Amazon rör att småskaliga och lokala aktörer missgynnas och utnyttjas av den globala jätten, som också via den egna tillgången till användardata saluför storsäljande produkter till lägre priser.

Annons: